ZWARTE WOUD, deelstaat Baden-Württemberg. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

Het noordelijke Zwarte Woud Het midden Zwarte Woud
Het zuidelijke Zwarte Woud "Vakantieregio in het Zwarte Woud"
Wandelwereld Zwarte Woud Bad Säckingen, levenslust in Zwarte Woud
Schwarzwald Tourismus GmbH Konusgastenkaart
Zwarte Woud-kaart Bad Säckingen
Schwarzwald-Bäderstrasse Freudenstadt
Baiersbronn Het Glottertal
De Vier Schonen Lörrach
Bernau  
Booking.com

Het Zwarte Woud met zijn uitgestrekte bossen, heuvels en toppen met grandioze vergezichten, geheimzinnige meren en romantische dalen is een populaire bestemming. Hier vindt u ze nog, de bekende plaatjes uit het prentenboek: afgelegen boerenhoeves, die met hun grote daken tegen de weidehellingen liggen, dromerige meertjes, stille vennen en romantische kloven.

Het noordelijke Zwarte Woud
  
Het noordelijke deel van het Zwarte Woud, dat bekend is om zijn geheimzinnige, dichtbegroeide dennenbossen, ligt tussen Baden-Baden in het westen en Calw in het oosten en van Pforzheim in het noorden tot Alpirsbach in het zuiden. Hier ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van Baden­Württemberg.
De thermen en mineraalbronnen zijn talrijk. In zes kuurplaatsen van naam ­Baden-Baden, Bad Herrenalb, Bad Wildbad, Bad Liebenzel!, Bad Rippoldsau­Schapbach en Bad Leinach­Zavelstein worden de gasten  verwend met weldadig, sprankelend en geneeskrachtig bronwater.
Vrije tijdsbesteding en ontspanning staan hoog in het vaandel
  
en fitness geeft nieuwe energie. De gasten hebben de keuze uit een groot aantal mogelijkheden van vrije tijdsbesteding ­van wandelen, fietsen, golfen, klimmen, deltavliegen en vissen tot een breed scala van wintersport aanbiedingen in een gezond klimaat en net zo afwisselend als de natuur zelf.

Vakwerkhuizen in SasbachwaldenEn als men door de boslucht en het thermaalwater trek heeft gekregen,
dan heeft de keuken hier heel wat te bieden: van een rustieke koffietafel tot culinaire hoogstandjes in gourmetrestaurants. Zeven restaurants, die tot de top 100 in Duitsland behoren, liggen in het noordelijke Zwarte Woud.
Maar niet alleen culinair ook op het gebied van kunst en cultuur heeft het noordelijke Zwarte Woud zijn gasten heel veel te bieden:
burchten, kloosters, kastelen en musea zijn populaire excursiedoelen voor jong en oud. Ook voor festiviteiten, muziek- en theateruitvoeringen, festivals en concerten biedt deze regio een unieke coulisse. Zoals bijvoorbeeld de klooster- en kruisgangconcerten in Alpirsbach, het slotfestival in Ettlingen en het burchtfeest op Alt-Windeck/Bühl.
Men kan het noordelijke Zwarte Woud op verschillende manieren gaan ontdekken, te voet, op de fiets of met de auto of motor. Pforzheim is de stad van waaruit drie klassieke routes vertrekken: de West-, Oost­ en Middenroute. Wie op een van de toeristische routes door het noordelijke Zwarte Woud reist, komt in het betoverende landschap interessante plekjes tegen. Behalve de beroemde Schwarzwald­Hochstrasze, is het zeker de moeite waard ook eens over de Schwarzwald- Tälerstrasze, Schwarzwald - Bäderstrasze en de Badische Weinstrasze te rijden.

Het midden Zwarte Woud  
Deze vakantiestreek en Ortenau zijn als het ware geschapen om vakantiedromen te laten uitkomen. In het westen grenzen de Rijnvlakte, de wijnbergen van Ortenau en de Badische Wijnroute direct aan de Elzas. In het oosten liggen de bronnen van de Donau en de Neckar en daartussen het prachtige landschap van het Zwarte Woud. Dwars door dit unieke recreatie- en vakantiegebied loopt van Offenburg naar Bazel de Schwarzwaldspoorlijn. Het is zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij het Openluchtmuseum Vogtsbauernhof in Gutach, de glasblazerij "Erlebnispark Dorotheenhütte" in Wolfach en de hoogste watervallen van Duitsland in Triberg. De grootste koekoeksklok ter wereld staat in Schonach en in het Duitse Klokkenmuseum in Furtwangen komt men alles over het uurwerk te weten. Ook bezienswaardig is het vorstelijke Fürstenbergische Slot met het beroemde kasteelpark in Donaueschingen. Een tocht met de historische stoomtreinen in Blumberg en Ottenhöfen is fascinerend en in het grootste familiepark van Duitsland, het Europa-Park in Rust kan men zich grenzeloos vermaken. Natuurlijk heeft ook deze regio talrijke culinaire specialiteiten op de menukaart staan: bijvoorbeeld stevig spek met bruin brood of een stuk legendarische Schwarzwälder kersentaart.
Vakantie in het midden Zwarte Woud
  
is ook vakantie een oud cultuurlandschap. Daarom zijn er nog zoveel oude traditionele oude gebruiken in ere gehouden en vindt men hier nog volop oude ambachten. Dit kan men in de diverse musea zien maar ook tijdens de vele evenementen.

Het zuidelijke Zwarte Woud   
Het zuidelijke Zwarte Woud in het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is met de Breisgau aan de ene kant de warmste streek tussen de Noordzee en de Alpen en met de 1493 hoge Feldberg tevens het hoogste middelgebergte van Duitsland. Daarbij worden de bergen niet - zoals de naam Zwarte Woud misschien doet vermoeden - alleen door dichte naaldbossen bedekt. Vanaf uitgestrekte hoogvlaktes en bergtoppen kan men genieten prachtige vergezichten. Dat is slechts een van de mooie aspecten van dit populaire middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland.
Vooral het zuidelijke Zwarte Woud met de vakantieregio's Elztal, Kaiserstuhl en Markgräflerland, Wiesental, Hochrhein-Hotzenwald en Hochschwarzwald
  
hebben een verrassende veelzijdigheid in landschap en cultuur te bieden.
Daarbij kun je denken aan stille berg- en wijndorpjes, gezellige vakantieplaatsen, supermoderne thermaalbaden en ook de metropool Freiburg met zijn beroemde plein en kerk. En als boven op de Feldberg de skiërs nog volop genieten, bloeien in het Glottertal en Elztal, in de Kaiserstuhl en in het Markgräflerland de kersenbomen al.
Tussen de bergen en heuvelruggen van het zuidelijke Zwarte Woud slingeren lieflijke dalen, zoals het prachtige Simonswäldertal en het Kleine Wiesental, vaak door nauwe kloven in westelijke en oostelijke richting naar de Rijn. Het meest beroemd is het Höllental en de Wutachkloof met zijn unieke vegetatie. Eindeloze wandelroutes en geweldige wintersportfaciliteiten vindt men in het Natuurpark Südsch­warzwald. Het is een genot om door de Rijnvlakte te fietsen of om het met de mountainbike hogerop in de bergen te zoeken.
Aan de bovenloop van de Rijn en in het Markgräflerland zijn in vijf thermaalbaden de gasten van harte welkom. Pret en plezier voor het hele gezin vindt men in het Schwarzwaldpark Löffingen met een adembenemende wildwaterbaan, in het Steinwasenpark met de langste zweefbrug ter wereld en in het Zwem- en Sauna­pardijs Luguna in Weil am Rhein.
Kennismaken met de historie beperkt zich niet alleen tot het Openluchtmuseum Hotzenwälder Klausenhof Herrischried, de Schniederlihof aan de Notschrei of in Hüsli in Grafenhausen. Tijdens een boottocht vanaf Waldshut richting Bazel of van daaruit naar Breisach ziet men het Zwarte Woud vanuit een heel ander perspectief.
In de winter is het hier ook prachtig met maagdelijke sneeuw in het bos en op de zonnige hoogvlaktes. Dit romantische winterlandschap nodigt uit tot wandelen, excursies met sneeuwschoenen en langlauftochten. Maar ook de alpineskiër en liefhebbers van schansspringen en sledehondenraces komen hier aan hun trekken."Vakantieregio in het Zwarte Woud"  
Onder het logo "Vakantieregio in het Zwarte" hebben vijf plaatsen, te weten Triberg, Schonach, Schönwald, Furtwangen en St. Georgen hun activiteiten gebundeld. De "vakantieregio", met het ca. 7000 meter hoge berglandschop, is een betoverende streek, waar,men rustig van de natuur kan genieten en spannende mogelijkheden voor vrije tijdsbesteding aantreft, zoals de flitsende tocht op het 2,5 km. lange inline traject en een romantische tunneltour met de berg lift. Andere hoogtepunten zijn de hoogste waterval van Duitsland, de grootste koekoeksklok ter wereld, het beroemde Klokkenmuseum en het Schwarzwald-Museum. Om een voordelige vakantie mogelijk te maken" is er sinds afgelopen jaar een gasten kaart ontwikkeld, die heel veel gratis extraatjes biedt.
Schwarzwald Tourismus GmbH
LudwigstraBe 23  -  79704 Freiburg  -  Tel.: +49767/89646-40 Fax: +49 767 /89 64 6-45  -  www.hochschwarzwald.de 

Wandelwereld Zwarte Woud
  
Zoveel wandelmogelijkheden vind je nergens anders!
Het afwisselende landschap van het Zwarte Woud is ideaal voor sportieve activiteiten van welke soort dan ook. Vooral liefhebbers van Nordic Walking voelen zich in de afwisselende berg- en bosgebieden van dit hoogste middelgebergte op het drielandenpunt met Zwitserland en Frankrijk buitengewoon in hun nopjes.
Zeer afwisselende trajecten liggen hier voor het oprapen: van de wijnbergen aan de westelijke hellingen en in de Rijnvlakte tot aan de hooggelegen vlaktes van de Baar en de Gäus in het oosten, van de dicht beboste noordelijke streken tot aan uitzichtrijke vlaktes en zonnige bergkammen in het zuiden.
Zo goed als elke wandelwens kan in dit meest afwisselende middelgebergte van Duitsland vervuld worden. Denk hierbij aan een tocht naar de toppen van de bergen, een rondje om een bosmeer, een meerdaagse tocht op een van de uitgezette routes of de bijna twee uur durende klimpartij in het spoor van Orkan Lothar bij de Ruhestein. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de lezers van het outdoor-magazine van het Zwarte Woud, bij de jaarlijkse enquête over wandel regio's, het Zwarte Woud weer tot het beste wandelgebied van Duitsland hebben uitgeroepen. Doorslaggevende criteria voor een goede wandelroute zijn hierbij het "mooie landschap", "rust en stilte", maar ook "smalle paden omringd door een ongerepte natuur".
Voor wandelaars, die echt willen presteren vormen de uitzichtrijke steile paden en hooggelegen wegen een ongekende uitdaging: de acht grote noord
-zuid routes over de hoogtes van het Zwarte Woud, door de wijnbergen en langs de zacht glooiende regio van de Gäus in het oosten van het bosgebied zijn tussen de 60 en 280 kilometer lang. De zeven zogenaamde "dwarsroutes" in west-oost richting variëren in lengte tussen de 45 en 178 kilometer en eindigen bij de Bodensee.
De Schwarzwaldverein, exploiteert de in totaal meer dan 23.000 kilometer wandel wegen en paden, waarvan de meeste inmiddels voorzien zijn van een nieuw en modern bewegwijzeringsysteem. Ook is het opvallend hoe graag de bewoners van het Zwarte Woud zelf hun regio wandelend gaan ontdekken. Je ziet steeds vaker groepen jonge, vrolijke mensen over de hoogtes en door de brede dalen wandelen.

KONUS gasten kaart
, openbaar vervoer gratis! 
Als u bij ons logeert, kunt u gratis gebruik maken van bussen en andere transportmiddelen, ook voor langere trajecten. De optimale gratis service voor als u wilt gaan wandelen, een uitstapje wilt maken of wilt gaan winkelen.
Zo eenvoudig is het: Als u bij uw logiesadres incheckt, krijgt u de Zwarte Woud-gastenkaart (Kurkarte). Op deze gasten kaart staat het KONUS logo en daarmee heeft u recht op - behalve veel andere voordelen - gratis openbaar vervoer. U betaalt alleen de gebruikelijke toeristenbelasting.
De KONUS-gastenkaart is tijdens de hele duur van uw verblijf geldig in alle bussen en andere transportmiddelen van de deelnemende organisaties (met uitzondering van de ICE, IC, EC en bergbanen)
Meer informatie bij: +49 )0)1805/66
12 24 of via internet: www.konus-schwarzwald.info

Zwarte Woudkaart, SchwarzwaldCard
  
Met de Zwarte Woudkaart kunt u meer dan 150 aantrekkelijke uitstapjes maken en attracties in het hele Zwarte Woud gaan bezoeken! De kaart is bij alle attracties op drie, door uzelf te kiezen dagen geldig. Tevens kunnen talrijke, speciaal geselecteerde attracties elk eenmaal gratis worden bezocht, ook buiten de drie door u gekozen dagen.
Vrij entree en vrij vervoer, geldig bij:
Musea
, IJsbanen, Recreatieve- en thermaal baden, Pret- en natuurparken, Skiliften, Bergbanen, Rederijen en veel andere attracties.
De Zwarte Woudkaart is verkrijgbaar bij veel plaatselijke V
VV kantoren en bij bijna alle deelnemende attracties.
Meer informatie: + 1805/661224  en via internet.
www.schwarzwaldcard.info


Bad Säckingen  
Bad S
äckingen, de wereldberoemde trompetstad, ligt aan de bovenloop van de Rijn in een van de mooiste landschappen tussen het zuidelijke Zwarte,Woud en Zwitserland. Om het Hoge Zwarte Woud, de Alpen, Zürich, Bern en Freiburg van hieruit te gaan bezoeken, doet men er met de auto slechts een uurtje over.
De romantische oude stadskern behoort tot een van de mooiste en populairste van Zuid Duitsland. De barokke St. Fridolinsmunster, de langste overdekte houten brug van Europa en het Trompetkasteel met musea, waaronder een indrukwekkende collectie trompetten uit drie eeuwen, zijn slechts enkele imposante bouwwerken, die herinneringen aan het verleden oproepen.
Vakantie
voor actieve gasten
  
Een uitgebreid aanbod voor vrije tijdsbesteding: openluchtbad met wellnessbassin, een - volgens 'n nieuw concept aangelegde - Nordic Walking Arena met 10 trajecten, fietsen en mountainbiken in de Rijnvlakte en het nabijgelegen Hotzenwald, 200 kilometer bewegwijzerde wandelroutes, boottochten op de Rijn, de Golfwereld "Hochrhein" met adverture golf, een driving range en een pay
&play baan met enkele holes. Deze mogelijkheden om een actieve vakantie door te brengen zijn een interessante aanvulling op de vele bezienswaardigheden en culturele evenementen.
Gezondheid
  
Ontspanning voor lichaam en ziel zou in elke vakantie het belangrijkste component moeten zijn. Bij ons heeft u legio mogelijkheden om voor uzelf en uw gezondheid wat te doen. Bevrijd van de stress van alledag, kunt u hier uw lichaam rust gunnen en nieuwe kracht en vitaliteit opdoen door middel van het geneeskrachtige water uit onze minerale bronnen.
Geniet van de cultuur
  
Wij bieden u een heel bijzonder en veelzijdig aanbod op het gebied van cultuur. Indrukwekkende kunsttentoonstellingen en interessante lezingen, jazzfestivals en popconcerten, imponerende toneelvoorstellingen en musicals in het gerenoveerde Gloria-Theater, vrolijke kleinkunst en internationale culturele- en gitaarfestivals - bij ons vindt u voor elk wat wils en dat het hele jaar door.
Informatie
Tourismus GmbH Bad Säckingen . Waldshuter StraBe 20 . 79713 Bad Säckingen
 - Tel. +49 (0)7761156830· Fax +49 (0)77611568317· tourismus@bad-saeckingen.de  -  www.bad-saeckingen.de
Accommodatie in Bad Säckingen kunt u boeken via Hotels/Appartementen/Bad-Sackingen

De Schwarzwald-Bäderstrasse   
is een 270 kilometer lange rondrit door het noordelijke Zwarte Woud. Deze unieke route tussen Freudenstad en de goudstad Pforzheim voert langs bekende kuuroorden en badplaatsen als Baden-Baden of Bad Wildbad. Naaldbossen, zonnige bergruggen, hoogveengebieden en wijngaarden domineren het landschap langs deze route, die je met de auto of met de fiets kunt
volgen. Je rijdt veel door sparren- en dennenbossen en over open hoogvlakten.
Zowel liefhebbers van 'we
llness' als natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Overal in dit idyllische berglandschap borrelen weldadige bronnen op.
De Schwarzwald-B
äderstrasse
  
voert ook door middeleeuwse stadjes, lieflijke dorpjes, chique kuuroorden en bruisende vakantieplaatsen. Langs kuuroorden met een gezond klimaat, moderne kuurinrichtingen en attracties als golfslagbaden en waterglijbanen, rij je verder naar prachtig gerestaureerde oude stadscentra vol bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de ruïne van de burcht Hohennagold en de meer dan 1000 jaar oude Remigiuskerk in Nagold, of de kloosterruïne en de ruim 900 jaar oude Aureliuskerk in Hirsau. Hirsau hoort bij de stad Calw, waar een interessant museum gewijd is aan Hermann Hesse, een van de meest gelezen schrijvers van de 20e eeuw. En wie niet alleen lichaam en geest maar ook de inwendige mens wil laten verwennen, hoeft vanaf de Bäder-route maar een kleine omweg te maken langs één van de 'Hochtäler' (Mitteltal, Obertal of Tonbach). Daar liggen de bekendste restaurants van het Zwarte Woud, waar je naar hartenlust kunt genieten.
Wie totale ontspanning zoekt. kan terecht in de vele kuur- en thermaal baden
  
om daar volgens de regels van de kunst verwend te worden met een van de uitgekiende wellnessprogramma's. In het Zwarte Woud dragen veel plaatsen het woord 'kur ' (kuur) in hun naam. Daar zijn veel plaatsen bij waar de lucht extra gezond is en plaatsen waar heilzame bronnen zijn. Nergens vind je zoveel Knijpkuuroorden, 'gezonde-Iuchtkuuroorden', thermaalbaden en mineraalkuuroorden als hier. In de diep ingesneden dalen wellen al eeuwenlang de als geneeskrachtig bekendstaande mineraalwaterbronnen en thermale bronnen op. Bad Dürrheim, dat op 733 m hoogte ligt
is het hoogst gelegen kuuroord met zoutwaterbronnen in Europa. Het ligt op de hoogvlakte tussen het zuidelijke Zwarte Woud en de Schwäbische Alb, niet ver van de plekken waar de Donau en de Neckar ontspringen. Aan de zuidwestelijke rand van het
  
Zwarte Woud, in de heuvels van het Markgräferland ligt Badenweiler, waar de Romeinen al kwamen baden bij de warme bronnen. Op deze plek, met zijn gezonde klimaat en strategisch gunstige ligging vanwege het goede uitzicht over het hele Rijndal, stichtten zij de thermen 'Aquae Villae'.

Freudenstadt zorgt voor levensvreugde!
  
De gunstige ligging op een hooggelegen plateau, op het punt waar drie toeristische routes samenkomen, maakt van Freudenstadt een bijzondere bestemming. Dankzij zijn bijzondere ligging biedt de stad optimale voorwaarden voor veel takken van sport. 's Zomers is de omgeving een waar eldorado voor wandelaars en golfers, 's winters lokt de enige besneeuwde
nacht loipe van het noordelijke Zwarte Woud langlaufers. In Freudenstadt - op en rond het grootste marktplein van Duitsland - kun je heerlijk winkelen en flaneren. Midden op het plein vind je het symbool van de stad: een grote waterpartij met speelse fonteinen waar jong en oud in gelijke mate geboeid door raken. Als architectonisch hoogtepunt valt de winkel haakvormige Stadtkirche op, die de afsluiting van het marktplein vormt.
Info: www.freudenstadt.de

Baiersbronn - Genieten over de volle lengte   
Omringd door lieflijk glooiende heuvels ligt de gemeente Baiersbronn bij
Freudenstadt in het hart van het Zwarte Woud. Met een lengte van bijna 60 kilometer van oost naar west is het de grootste toeristische en met bossen bedekte gemeente van Baden-Württemberg. Op het oog eindeloze wouden strekken zich uit over de omliggende bergruggen en valleien - de gemeente met al haar tradities, haar
zuivere lucht en prettige klimaat ligt in een paradijselijke omgeving. Door haar bij velen bekende gezinsvriendelijke karakter, veelzijdig sportaanbod, eersteklas hotels en voortreffelijke weIlnessvoorzieninqen is Baiersbronn een oase van ontspanning
voor actieve genieters en bovendien Duitsland belangrijkste culinaire bolwerk. Nergens anders vind je zoveel uitstekende en bekroonde restaurants als hier.
Info:
www.baiersbronn.de

Het Glottertal   
is wereldberoemd geworden door de succesvolle televisieserie 'Schwarzwaldklinik',
maar het prachtige landschap van dit dal staat al veel langer symbool voor romantiek en verbondenheid met de natuur. Oude gebruiken en tradities
worden in de dromerige stadjes en schilderachtige dorpjes nog steeds in ere gehouden. Zo zijn bijvoorbeeld de typische 'bollenhoeden', die bij de plaatselijke klederdracht horen, niet alleen in musea te zien: ze worden nog vaak bij feestelijke gelegenheden gedragen. In dit sprookjesachtige landschap horen ook de karakteristieke boerderijen
thuis met de ver overstekende daken, en natuurlijk de wereldberoemde koekoeksklokken, die eigenlijk maar één van de vele voorbeelden zijn van de lokale
kunstnijverheid.
Ook op culinair gebied is hier van alles te ontdekken, of beter:
te proeven, want de kwaliteit van de restaurants in het Zwarte Woud is zeer goed en
wordt vaak geprezen. Zowel liefhebbers van eenvoudige, stevige maaltijden als kieskeurige fijnproevers weten de veelzijdigheid van deze keuken te waarderen, waarbij wijnen horen uit bekende wijnstreken als de Kaiserstuhl.
Het Zwarte Woud heeft veel bekende specialiteiten, zoals de Schwarzwälder
Schinken, de Kirsch-likeur en de Schwarzwälder Kirschtorte.
Ook op sportief gebied heeft het Zwarte Woud een bijna onuitputtelijk aanbod:
  
met wintersporten ben je er nooit klaar. Maar ook in de zomer zijn wandelingen naar een mooie hoogvlakte, door een spannende bergkloof of geheimzinnige dalen onweerstaanbaar. Ideale omstandigheden voor een actieve vakantie!
Zelfs liefhebbers van kunst en cultuur komen aan hun trekken met steden als Baden-Baden, Freiburg of Lörrach, waar internationaal bekende tentoonstellingen en festivals georganiseerd worden.

De Vier Schonen
  
De 'Vier Schonen in het Hoge Zwarte Woud', bestaande uit de Feldberg, Hinterzarten-Breitnau, Titisee-Neustadt en de Schluchsee, presenteren zich als vakantielandschap van de superlatieven en pakken met talloze attracties uit: de Feldber
g als de hoogste
berg in het Zwarte Woud, de Schluchsee als het grootste meer en de springschans Hochfirst in Titisee-Neustadt als grootste natuurschans van Duitsland. Of je er nu met de mountainbike op uit trekt of liever gaat nordic walken, skiën, surfen of wandelen - voor elke smaak en in elk jaargetijde worden veelzijdige en gevarieerde sport- en vrijetijdsmogelijkheden in een bekoorlijke omgeving aangeboden. Voor ontspanning voor lichaam en geest in de vorm van
beauty-, wellness- en fitnesspackages kun je bovendien terecht in alle eersteklas hotels in de regio. Bij de gezinsvriendelijke gastheren voelen zowel ouders als kinderen zich thuis. Met speciale vakantieprogramma's worden ook de kleintjes optimaal vermaakt. Talrijke culturele evenementen met een zeer uiteenlopende kleur en sfeer completeren een gevarieerd vakantieaanbod voor het hele gezin.
Info:
www.hochschwarzwald.de

Lörrach - stad van de stemmen   
Lörrach ligt in een afwisselend gebied, het MarkgräfIer Land, in de zuidelijke uitlopers van het Zwarte Woud. De stad wordt gedomineerd door de ruïne van 11e-eeuwse burcht 'Rötteln'. Vanaf de twee torens van deze burcht heb je een overweldigend uitzicht over het grensgebied van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In de ruïne kun je goed zien hoe in de Middeleeuwen burchten gebouwd werden. In de zomer is ze het decor van de 'Burchtfestspiele'. Heel bekend zijn de markten en het mooie voetgangersgebied vol terrasjes, waar dankzij het uitgesproken milde klimaat een mediterrane sfeer hangt. Voor wie in kunst geïnteresseerd is, is er de 'Skulpturenweg', een stadswandeling langs 20 fonteinen en beeldhouwwerken. Hoogtepunt van het culturele aanbod van Lörrach is het internationale zangfestival
'STIMMEN', dat ieder jaar in juli gehouden wordt en dat zich tot een van de grootste en succesvolste muziekfestivals in Zuid-Duitsland en Zwitserland heeft ontwikkeld. Lörrach is ook een geliefd vertrekpunt voor allerlei uitstapjes in het drielandengebied, zoals bijvoorbeeld mooie wandelingen en fietstochten.
Info:
www.loerrach.de

Bernau   
Zuidelijk van de Feldberg en ten westen van de Schluchsee ligt Bernau in een prachtig dal in het zuidelijke Zwarte Woud. De 1415 meter hoge Bernauer Herzogenhorn is in alle opzichten een uitstekend doel voor een wandeltocht. Je hebt er een geweldig uitzicht over de omgeving en in de verte zie je de Alpen. De nieuwste attractie is de informatieve wandelroute 'Zauberwald-Pfad' in het natuurreservaat Taubenmoos.
De oude universiteitsstad Freibur
g is vanuit Bernau goed te bereiken. Een uitstapje naar de historische binnenstad is zeker de moeite waard!

** Uw accommodatie  in het Zwarte Woud kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Region-Black-Forest
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com