STUTTGART, gesitueerd in het Neckardal. Met als Toppers: Het middeleeuwse Altes Schloss - Het barokke Neues Schloss - De Staatsgalerie Stuttgart - De Opera - Het Mercedes-Benz-Museum - De wijnbergen rondom Stuttgart.
Naar deelstaat Baden-Württemberg. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!
Booking.com

Omringd door zacht glooiende heuvels, bossen en wijnbergen biedt de charmante grote stad, haar bezoekers een onvergelijkelijk panorama. De bruisende metropool lokt bovendien met fraaie pleinen, paleizen en gebouwen in diverse architectuurstijlen, een eersteklas kunst- en cultuurgebeuren, attractieve recreatievoorzieningen en shoppingplezier van de bovenste plank.

City Map Stuttgart, onmisbaar!Bezienswaardigheden  
Toppers: Het middeleeuwse Altes Schloss - Het barokke Neues Schloss - De Staatsgalerie Stuttgart - De Opera - Het Mercedes-Benz-Museum - De wijnbergen rondom Stuttgart

Een wandeling door de city van Stuttgart lijkt net een reis door de architectuurgeschiedenis.
 
Architectonische meesterwerken zoals het middeleeuwse Altes Schloss, het barokke Neues Schloss, de schitterende Jugendstil-markthal, het Kunstgebouw, de woonwijk Weissenhofsiedlung in Bauhausstijl, de classicistische Alte Staatsgalerie en de postmoderne Neue Staatsgalerie, het imposante operatheater, de eerste televisietoren ter wereld en de prachtige Moorse gebouwen in de zoölogisch-botanische tuin 'Wilhelma' wekken bij bezoekers uit alle delen van de wereld veel enthousiasme op. Op de Schlossplatz staat bovendien de indrukwekkende 'glazen kubus' van het nieuwe Kunstmuseum Stuttgart.

Evangelische Stiftskirche Hl. Kreuz, Stiftstr. 12, a.d. Schillerplatz
 
De tegenwoordige kerk (gerenoveerd na verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog) is voor het belangrijkste deel in 1433-1460 gebouwd naar ontwerp van de bekende bouwmeester A. Jörg. Deze integreerde in zijn bouwwerk de onderbouw van de toren van de eerdere, uit omstreeks 1230 daterende kerk, alsmede het in 1327-1347 gebouwde koor. In dat koor zijn de grafmonumenten voor de graven van Württemberg een bezichtiging waard. Zij zijn het werk van de beeldhouwer S. Schlör (1576­1608) en behoren tot de belangrijkste beeldhouwwerken van die tijd. Voorts: enige epitafen (biddende ridder Hermann von Sachsenheim, 1508) en een stenen altaar van omstreeks 1500 met een Man van Smarten als middenstuk. Links van het koor staat de gouden preekstoel die tijdens de oorlog verdween maar in 1972 werd teruggevonden op zijn oorspronkelijke plaats.

Moderne kerken in Stuttgart
 
Kerken uit het eerste kwart van deze eeuw maar ook nieuwbouw die de plaats van tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegane kerken inneemt, hebben Stuttgart tot een centrum van moderne kerkelijke bouwkunst gemaakt. Als bijzonder bezienswaardig vermelden wij hier de Markuskirche (Markusplatz), de St. Georg (Heilbronner Strasse), de kerk in het stadsdeel Sillenbuch (Kleine Hohenheimer Strasse).Altes Schloss
, Planie
 
De tijdens de Tweede Wereldoorlog aangerichte verwoestingen zijn hersteld zodat het oude slot ­voortgekomen uit een 13de-eeuwse waterburcht - thans in bijna 16de-eeuwse staat is teruggebracht. De belangrijkste delen van het slot zijn van A. Tretsch, die in 1553­1578 de uitbreiding in renaissancestijl uitvoerde. Het bekoorlijke karakter van het complex openbaart zich in het bijzonder na het betreden van de binnenhof met de drie verdiepingen hoge arcadegangen, die de voormalige toernooiplaats aan drie kanten omgeven. De slotkapel in de zuidvleugel is eveneens een werk van Tretsch (1562).

Neues Schloss, Schlossplatz
 
In 1746 liet hertog Carl Eugen beginnen met de bouw van het nieuwe slot, omdat zijn vader de residentie van Ludwigsburg weer naar Stuttgart had verlegd. Het op VersailIes georiënteerde ontwerp was van L. Retti, vanaf 1751 nam P. de la Guépière de verantwoordelijkheid op zich. Na de Tweede Wereldoorlog is het slot van binnen volgens toen geldende gezichtspunten herbouwd.

Lustschloss Solitude, via de Rotebühlstrasse, Wildparkstrasse
 
Op een bergrug ten westen van de stad liet hertog Carl Eugen in 1763-1767 als plaats van bezinning en 'eenzaamheid' dit slot bouwen. Naast nabloei van het rococo is hier al een classicistische ontwikkeling te bespeuren. Bij de vervolmaking van de inrichting omstreeks 11000 is dit element nog versterkt. In de bijgebouwen zijn de voormalige theaterzaal en de kapel de moeite waard.

Schloss Hohenheim, in het stadsdeel Hohenheim
 
De bouw lustige hertog Carl Eugen liet dit slot in 1785-1791 door FH. Fischer bouwen als buitenplaats. De barokvormen maken hier al plaats voor de heldere vormen van het classicisme.

Schillerplatz
 
Stiftskirche en Fruchtkasten, bouwwerken die de Schillerplatz beheersen, zijn grotendeels in originele staat behouden,. Het Schillermonument van B. Thorwaldsen is hier het centrale punt. De Fruchtkasten dateert uit de 14de eeuw, maar is tegen het eind van de 16de eeuw verbouwd. Architectonisch interessante gebouwen aan de Schillerplatz zijn ook de Alte Kanzlei (1550-1560) en daarnaast de Prinzenbau (in 1698 voltooid).

Schlossplatz
 
De Schlossplatz doet denken aan een grote tuin met door kastanjebomen omzoomde lanen en vormt de verbinding tussen het Neues Schloss, het Altes Schloss, de Schillerplatz en de Königstrasse. In het midden staat de Jubiläumssäule (1841).

Raadhuis, Marktplatz
 
In het vroegere centrum van de oude stad is in 1956 het nieuwe raadhuis, ontworpen door de architecten H.P. Schmohl en P. Stohrer, gebouwd.

Liederhalle (Schloss-/Seidenstrasse).
 
Onder het dak van dit concertgebouw, dat geldt als bekend voorbeeld van moderne architectuur, zijn drie muziekzalen ondergebracht: de Beethovenzaal, de Mozartzaal en de Silcherzaal. De architecten van het in 1955-1956 gebouwde concertgebouw waren A. Abel, R. Gutbrod en B. Spreng. Het nieuwe Kongresszentrum (1991) heeft een interessante veelhoekige plattegrond en een zevenhoekige glazen koepel.

Musea
 
Het Württembergisches Landesmuseum, Schillerplatz 6,
in het Altes Schloss, is in de 19de eeuw gesticht; het dateert als kunstkabinet echter al uit de 16de eeuw. De kroonjuwelen van de koningen zijn hier te zien. Belangrijkste afdelingen zijn: prehistorie en vroege geschiedenis, klassieke oudheid, het Romeinse lapidarium, rijke kunst- en cultuurhistorische collecties (o.a. beelden, wapens, uurwerken, muziekinstrumenten, munten). De door Wilhelm I van Württemberg gestichte
Staatsgalerie (Konrad-Adenauer-Str. 30­32)
is in 1843 geopend en werd in 1984 uitgebreid met de Neue Staatsgalerie van J. Stirling. De collectie bestaat uit Europese schilderkunst van middeleeuwen tot heden, 19de- en 20ste-eeuwse beelden en grafiek.

Andere bezienswaardigheden
 
De televisietoren op de Bopser is in 1956 gebouwd. Inclusief zendmast is de hoogte 217 m. In Rotenberg (boven Untertürkheim) liet koning Wilhelm I een mausoleum voor zijn gemalin neerzetten. Het ronde bouwwerk is in 1820-1824 gebouwd op de resten van het stam slot van de Wirtembergs op de gelijknamige berg. Hegels geboortehuis bevindt zich in de Eberhardstr. 53.

Kunst en cultuur
 
Kunst wordt in StuttgART met hoofdletters geschreven! Een uitgebreide mix van galerieën en maar liefst drie kunstmusea zorgen voor buitengewoon kunstgenot. De topposities in het culturele leven van Stuttgart worden bekleed door het Staatstheater Stuttgart met innovatief toneel, het wereldberoemde Stuttgarter Ballet en de bekroonde Staatsopera, die reeds diverse malen de onderscheiding 'opera van het jaar' in de wacht heeft gesleept. Van wereldformaat zijn ook de gerenommeerde orkesten zoals de Stuttgarter Philharmoniker, het Radiosymfonieorkest van de SWR, het Stuttgarter Kamerorkest en de Internationale Bach-Academie. Voor voortreffelijk entertainment zorgen bovendien de betoverende programma's van het Internationale Friedrichbau Variété en het SI-Erlebnis-Centrum met twee grote musicaltheaters.

Brochure: Botanische tuin Wilhelma Parken en plantsoenen
 
Meer dan de helft van het stadsgebied van Stuttgart is bedekt met bossen, weilanden, boomgaarden en wijnbergen, die zich uitstrekken strekken tot in de binnenstad. Uniek zijn de prachtige slottuinen rondom het Neues Schloss alsmede de zoölogisch-botanische tuin 'Wilhelma'. 

Excursietips
 
De vakantieregio Stuttgart is een aantrekkelijk, afwisselend landschap, ideaal voor uitgebreidewandelingen en fietstochten. Een echte aanrader is een uitstapje naar de voormalige residentiestad Ludwigsburg met bezichtiging van het imposante barokpaleis en z'n heerlijke park. Ook de middeleeuwse voormalige Vrije Rijksstad Esslingen en de populaire universiteitsstad Tübingen zijn een bezoekje waard. Stuttgart is bovendien een voortreffelijk uitgangspunt voor tochten naar het Zwarte Woud, de Zwabische Alb of het Bodenmeer.

Aanrijroute
 
Per trein: Stuttgart Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC- aansluitingen  -  Autosnelwegen: A8, A81  -  Luchthaven: Stuttgart-Echterdingen (13 km)
Touristik-Information „i-Punkt"

Königstr. 1A (tegenover het centraal station) 70173 Stuttgart  -  Tel.: +49 (0) 7 11 / 22 28-0  - Fax: +49 (0) 7 11 / 22 28-253 

  ** Uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:

 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com