SCHWETZINGEN, met Barokslot Schwetzingen. Slotplein is, in elk jaargetijde, een ontmoetingsplaats. Uitgestrekt park rond het slot met tempels, beelden, badhuis, moskee.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De gouden eeuw begon voor Schwetzingen in 1743 met de verbouwing van het bestaande waterslot tot een keurvorstelijke residentie. Ook nu nog komen eik jaar duizenden bezoekers naar het kostbaar ingerichte slot en de prachtige tuinen. Vooral in het voorjaar als het milde klimaat de natuur hier eerder dan elders laat ontwaken, komen veel gasten op het slotplein samen om te genieten van de eerste zonnestralen.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in het zuidwesten van Duitsland, op ca. 12 km van Heidelberg en 15 km van Mannheim.
Per auto: A5, uitrit Heidelberg/Schwetzingen; A6, uitrit Schwetzingen/Brühl of Hockenheim/Schwetzingen.
Per trein: eigen station, ICE-/IC-aansluiting in Heidelberg of Mannheim.
Luchthavens: Mannheirn, 15 km, Frankfurt, ca. 90 km, Stuttgart, 120 km.

Bezienswaardigheden:
 
Barokslot Schwetzingen. Het Slotplein is, in elk jaargetijde, een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Uitgestrekt park rond het slot met diverse tempels, beelden, badhuis, moskee.

Slot
 
De vroegere middeleeuwse waterburcht was al door verscheidene verbouwingen en uitbreidingen aan de wensen van de bezitters aangepast alvorens in het begin van de 18de eeuw onder paltsgraaf Johann Wilhelm het huidige bouwwerk ontstond. Het middengebouw met de twee hoektorens is het oudste deel van het eigenlijk bescheiden gebleven geheel. De aan de noord- en zuidzijde staande gebouwen, zgn. Zirkelbauten, zijn in het midden van de 18de eeuw toegevoegd, geheel overeenkomstig de wens naar symmetrie. Dit geldt ook voor alle andere gebouwen die er later zijn bijgekomen. In het noordelijke gedeelte is de door F. Weinbrenner ontworpen kapel, 11006, het bekijken waard.

Park
 
Van meer betekenis dan de gebouwen is de unieke parkaanleg die tot de belangrijkste in Europa behoort. Het geheel is in drie etappes tot stand gekomen. J.L. Petri ontwierp in 1753-1758 de grote cirkelvonnige rondelle in geometrische Franse stijl die aan de westzijde bij het slot aansluit. N. de Pigage was de schepper van de vele tuingebouwen, 1766-1774, waarvan de moskee de meeste aandacht verdient. Van 1778­11004 ten slotte werd onder leiding van F.L. van Sckell een groene gordel in een Engelse, op het landschap georiënteerde stijl toegevoegd. Achter de noordelijke rondbouw staat het uit de jaren 1746-1752 daterende rococotheater, het enige onveranderd gebleven keurvorstelijke hoftheater in Duitsland. De architect ervan was eveneens N. de Pigage. In 1752 werd het in gebruik genomen. Het slot is tegenwoordig museum en kan als zodanig worden bezichtigd.

Schwetzinger Festspiele
 
Ieder jaar wordt in mei en juni in slot, park en theater genoemd festival gehouden.

Andere bezienswaardigheden.
 
Het marktplein met goed bewaard gebleven 18de-eeuwse woningen; de katholieke parochiekerk, 1739-1765, met een opmerkelijk altaar en beeldengroepen.

Culturele tips
 
* Schwetzinger Festival, elk jaar eind april t/m begin juni. * Lichtfeest in het slotpark, om het jaar. 2006. * Mozartfeest, elk jaar in september.Shopping
 
Asperges van april t/m juni.

Hoogtepunten in de omgeving
 
Centraal gelegen voor uitstapjes naar Heidelberg, Speyer, Odenwoud en Pfälzer Woud.

Excursiemogelijkheden
 
* Bezoek aan de binnenstad en Slot Heidelberg.
* Bezoek aan de Keizerdom, het Historisch Museum en het Auto- en Techniek Museum in Speyer.
* Tochten door de wijngaarden van de Palts, wijnproeven.
* Wandelen in het middelgebergte van het Pfälzer Woud en het Odenwoud.

Service voor de gasten
 
Bemiddeling bij rondleidingen in het slot en slotpark en door de stad.

Stadtinformation Schwetzingen,
 
Dreikönigstrasse 3 68723 Schwetzingen. - Tel.: +49(0)6202/94587s, Fax: +49(0)6202/945877
E-mail: stadtinfo@schwetzingen.de - Internet:
www.schwetzingen.de

 ** Voor uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets