RAVENSBURG, stad van torens en poorten.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De voormalige vrije Rijksstad Ravensburg, gelegen in het hart van de vakantieregio tussen Allgäu en Bodensee, is met haar 50.000 inwoners het economische centrum van de regio. Als handelscentrum in voorbije tijden is de stad heden ten dage dé metropool van Oberschwaben. De historie van de stad is opmerkelijk, de eerste oorkondes dateren uit de 11 e eeuw.
Kaart met ligging van RavensburgDe burcht waaraan de stad haar naam dankt, wordt als 'Ravenspurc' al in 1088 vermeld. Hij was de geboorteburcht van Heinrich der Löwe (1129-1195), hertog van Beieren en van Saksen, uit het Huis der Welfen. De stad dankte haar economische bloei aan de linnenhandel, omstreeks 1400 georganiseerd in de 'Ravensburger Gesellschaft'. De rijkdom van de kooplui manifesteerde zich in de voor het grootste deel bewaard gebleven bouwwerken. Pas in de 15de eeuw verloor de 'Ravensburger Gesellschaft' en daarmee de stad haar betekenis door de opkomst van de machtige handelsdynastieën Fugger en Welser uit Augsburg. Culturele belangstelling verdient Ravensburg ook wegens de nabijgelegen kloosters Weingarten en Weissenau.

Ligging en bereikbaarheid
 
Ravensburg ligt in het hart van Oberschwaben, vlakbij de Allgäu en de Bodensee
Per auto: B30, B32 en B33, de A8 Stuttgart- Singen, de AB Stuttgart-München en de A98 München-Lindau.
Per trein: spoortraject Ulm-Friedrichshafen.
Luchthaven: Friedrichshafen.

Bezienswaardigheden
 
* Historische oude binnenstad   * Speelmuseum.   * Brandweermuseum.   * Kloosterkerk Weissenau.   * Beklimming van de torens. Verdiep u in de historie van de 17 poorten en torens en geniet van de zuidelijke flair in een van de vele cafés en boetieks in de winkelpassages.

Katholieke parochiekerk Unsere Liebe Frau/Liebfrauenkirche, Marienplatz
 
Vergrotingen en verbouwingen in de 15de en 19de eeuw hebben de basilica met haar hoge noordoosttoren weliswaar gewijzigd, maar de typische 14de-eeuwse kenmerken zijn nog duidelijk te zien (de kerk was in 13100 voltooid). Het hoogaltaar met de fijngelede beelden dateert uit de l5de eeuw, evenals het rijkversierde sacramentshuis , het koorgestoelte en de gebrandschilderde ramen (twaalf apostelen, leven van Maria en Christus, paus Clemens en de Kruisiging). De Ravensburgse Mantelmadonna (kopie aan het eind van het zuidelijke zijschip, origineel in de Skulpturensammlung in Berlijn) dateert uit omstreeks 14100.

Ravensburg, zicht op de Altstadt en BlazerstorenMarktplein
 
De Blazerstoren, de waag en het raadhuis staan op de markt dicht bij elkaar. De Blazerstoren herinnert aan de tijd dat stadswachters hier de tijd afriepen en bij brand waarschuwden (in 1556 voltooid). Naast de Blazerstoren staat het waaggebouw (1498). Verbouwingen in de 19de eeuw hebben het oorspronkelijke beeld slechts weinig gewijzigd. Op de benedenverdieping bevond zich een opslagplaats. Het raadhuis, tegenover de waag, is te herkennen aan de sobere trapgevel. Het bouwwerk (14de-15de eeuw) wordt verlevendigd door de vele smalle vensters en een erker (1571) aan de noordzijde. De twee zittingszalen zijn voorzien van houten gotische plafonds, wandschilderingen, gildeborden en gebrandschilderde ramen. Opmerkelijk is een beeld aan een van de pijlers van de vensters van de kleine zaal, dat een liefdespaar voorstelt, een in die tijd (omstreeks 1400) zelden gebruikt motief. In de nabijgelegen Marktstrasse vindt men de nu nog in gebruik zijnde oude broodgalerij (Brotlaube, 1625).

Stadsversterkingen
 
Van de stadsversterkingen die eens de hele stad omsloten en uit de 13de-15de eeuw dateren, zijn grote delen bewaard gebleven. De Frauentor en Schellenbergsturm, Obertor en Weisser Turm (de zgn. Meelzak, het herkenningsteken van de stad), de Spitalturm, Untertor, de Gemalter Turm en de Grüner Turm.

Veitsburg, ZO boven de stad, 524 m hoog
 
Het beste overzicht over de stad heeft men bij een bezoek aan de 11de­eeuwse Welfenburcht, die na een brand in de 17de eeuw alleen uit bijgebouwen en een 18de-eeuwse nieuwbouw bestaat.

Stedelijk museum in het Vogthaus, Charlottenstrasse 36
 
In de elf tentoonstellingszalen in het l5de-eeuwse vakwerkgebouw is de ontwikkeling van de stad duidelijk gedocumenteerd en zijn veel kunst-en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Andere bezienswaardigheden
 
Het Lederhaus (1574) en veel woonhuizen met vaak prachtige beschilderingen; de Kruisfontein (17de eeuw) op de Frauentorplatz; de parochiekerk St. Jodokus (14de eeuw, goed gerestaureerd; de voormalige karmelietenkloosterkerk (15de eeuw) met de kapel van de 'Ravensburger Gesellschaft' , thans evangelische gemeentekerk.

Culturele tips
 
De Stedelijke Galerie met diverse exposities van internationaal niveau, zal bij kenners en liefhebbers van de beeldende kunst zeer in de smaak vallen.
* In Ravensburg is de hele stad één groot toneel: theater, concerten, kleinkunst en nog veel meer - voor jong en oud, elk wat wils!Shopping
 
Ravensburg is een idyllische en vriendelijke winkelstad. Handel en kunstnijverheid hebben hier een lange traditie, die gekoesterd wordt.
Verkoop vanaf de fabriek Firma TEKRUM, koekjes, boetieks met uitgelezen collecties, grote modehuizen, sportwinkels en juweliers maken winkelen tot een feest. De binnenstad is snel en gemakkelijk te bereiken van- uit de zes parkeergarages rond de binnenstad of per bus vanaf het station. Op zaterdag van 7-13 uur wordt winkelen in Ravensburg wel heel erg aantrekkelijk, als de boeren en tuinders uit de omgeving met hun regionale producten op een van de mooiste weekmarkten van Duitsland staan.

Evenementen
 
* Juli, Rutenfeest: verover de grenzen van Ravensburg bekend is dit volksfeest met als hoogtepunten de op- tocht, toneelvoorstellingen en vuurwerk.
* September, Ravensburg speelt: de spelletjes van Ravensburg niet alleen in de huiskamer spelen, maar in de binnenstad!
* Oktober, Oberschwaben- Show: grootste consumentenbeurs van Oberschwaben rnet 550 exposanten en meer dan 100.000 bezoekers.

Excursiemogelijkheden
 
* Op slechts enkele kilometers afstand ligt de Bodensee met volop excursiemogelijkheden zoals het Paalbouwmuseum Unteruhldingen, de Apenrots Salem, het bloemeneiland Mainau en het Zeppelinmuseum Friedrichshafen.
* Ga fietsen op de route Donau-Bodensee en leer dit unieke landschap beter kennen.
* De vlakbij gelegen kuurplaatsen Bad Waldsee, Aulendorf, Bad Saulgau en Bad Wurzach bieden alle vormen van welzijn en ontspanning.

Tourist Information,
 
Kirchstrasse 16, 88212 Ravensburg  - Tel.: +49(0)751/82-324 und 326 Fax: +49(0)751/82-466 - E-mail: tourist-info@ravensburg.de  -  Internet:  www.ravensburg.de

Omgeving:
Weissenau,
2 km Z 
Het in 1145 gestichte premonstratenzerklooster in het Schussental is bezienswaardig vanwege het barokinterieur van de kloosterkerk St. Peter und Paul. Het stucwerk is vervaardigd door F. Schmuzer uit Wessobrunn, de beschildering is van J.K. Stauder uit Konstanz en J. Hafner uit Türkheim (1719-1743).

Weingarten, 4 km NO
 
Ingebed in een uniek, afwisselend landschap, met zicht op de Alpen en de Bodensee, heten wij je in Weingarten, gelegen in het hart van Opperzwaben van harte welkom.
Helemaal aan de top van de lijst van bezienswaardigheden staat de grootste barokke basiliek van Duitsland. Hier ervaar je barok in optima forma! Nauw verbonden met deze basiliek is de zogenaamde "Bloedrit", een processie door de stad en naaste omgeving, ter ere van de Heilige-Bloed-Relikwie. De meer dan 3.000 paarden, die hierbij betrokken zijn, maken deze processie tot een uniek gebeuren in heel Europa.
Nieuw in Weingarten: het Museum voor
Kloostercultuur.
De waardevolle collectie en het museumconcept zijn onafscheidelijk verbonden met één man: Jürgen Hohl. Na 25 jaar keert de ver buiten de grenzen van Opperzwaben beroemde expert van oude tradities en volkskunst weer terug naar zijn geboortegrond, echter niet zonder zijn "schatten" - een bijzonder waardevolle collectie sacrale kleding, bedevaartfiguren, ingebakerde kinderpoppen en kerstkribben - mee te brengen om die in een eigen museum liefdevol aan de bezoekers te presenteren.

Info Amt für Kultur und Tourismus
 
Münsterplatz 1 88250 Weingarten
 -  Telefoon +49(0) 751 405-232 of 125 Fax: +49(0) 751 405-268

** Uw accommodatie in Ravensburg: Hotels/Booking/Ravensburg
Aanbevolen:
Romantik Hotel Waldhorn ligt in het hart van Ravensburg, direct in het wandelgebied Marienplats. U kunt vanuit het hotel gemakkelijk te voet bij alle interessante plekken komen.
Hotel Obertor ligt in een van de mooiste, traditionele buurten van de oude stad van Ravensburg en er worden al diverse generaties gasten welkom geheten.
Hotel Storchen is gelegen in het centrum van Ravensburg naast het historische oude centrum. Hotel Storchen beschikt over een traditioneel restaurant en biedt comfortabele kamers met gratis WiFi

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets