LÜNEBURG, de 1000 jaar oude zoutstad. Hoogtepunt culturele monument Lüneburger Raadhuis - Gotische kerken: St. Johannis, St. Michaelis en St. Nikolai.
Naar deelstaat Neder-Saksen .
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

 
    

De stad Lüneburg zal u fascineren met haar historische gevels en de charme van een levendige universiteitsstad. Slenter eens door de romantische steegjes in de oude binnenstad, door het schilderachtige Wasserviertel met straatcafés en over de weekmarkt op het plein voor het middeleeuwse Raadhuis.

Zout heeft de geschiedenis van de stad wezenlijk beïnvloed.
 
Aan het 'witte goud' dat hier sinds 956 wordt gewonnen, dankt Lüneburg zijn opkomst in de middeleeuwen. In 1371 maakte de burgerij zich onafhankelijk van de Welfenvorsten, van 1445-1462 delgde zij in de Prelatenoorlog haar sterk gestegen schuldenlast en kwam weer tot rijkdom. Centrale figuren waren de eigenaars van de zoutmijnen, die het privilege hadden de raad van de stad te vormen. Na een bloeitijd in de 16de eeuw, toen Lüneburg een van de rijkste steden van Noord-Duitsland was, leidden de ondergang van de Hanze en de concurrentie van andere zoutleveranciers tot een stilstand in de ontwikkeling.

Stadhuis in LuneburgLigging en bereikbaarheid
 
Lüneburg ligt 45 km ten zuiden van Hamburg.
Per auto: vanuit het noorden via de autosnelweg A250 en de A7. dan over de B209 vanuit het zuiden. Treinstation voor intercity en Interregio
Luchthaven: dichtstbijzijnde luchthaven is Hamburg op ca. 50 minuten.

Bijzondere tips
 
Maak kennis met het Lüneburgs zout op uw huid! Relax in de zoutthermen Salü met golfslagbad, glijbaan, buitenbasin met streamjet, whirlpools en aqua gymnastiek: gezonde recreatie voor het hele gezin gegarandeerd.  
 
Bezienswaardigheden
 
Hoogtepunt is het culturele monument Lüneburger Raadhuis: het indrukwekkende gebouwencomplex werd in een periode van 500 jaar door 20 generaties gebouwd. De prachtige barokke façade domineert het met bomen omzoomde Marktplein.
Van de omliggende patriciërshuizen zullen de kunstzinnige gevels direct uw aandacht opeisen.
De binnenstad van Lüneburg is rijk aan Gotische kerken: St. Johannis, St. Michaelis en St. Nikolai.

Luneburg, St. Johanniskirche, Am SandeEvangelische St. Johanniskirche, Am Sande
 
De vijfschepige hallenkerk is de belangrijkste kerk van de stad. Koor, apsis, het vier traveeën tellende schip en de westtoren zijn de oudste delen (12de eeuw) van de huidige kerk. De St. Johannis werd pas rond 1300 door de bisschop van Verden gewijd. Korte tijd later werden aan de drie reeds bestaande schepen, nog twee zijschepen, enkele zijkapellen en apsissen toegevoegd. Na een brand in 1406 werd de toren opnieuw verhoogd. Deze is nu 108 m hoog en staat aan de spits 2 m uit het lood.

Evangelische St. Michaeliskirche, Johann-Sebastian-Bach-Platz
 
De in 1418 ge­wijde kerkJeerste steen gelegd in 1376) is gebouwd op de plaats van de eerste Micha­eliskirche die op de Kalkberg stond en in 1371 moest worden afgebroken. De eerste onvoltooid gebleven 15de-eeuwse toren werd in 1765 voorzien van een koperen helmspits. Van de inrichting is niet veel meer te vermelden dan het graf van Herbord von Holle (1560), de eerste lutherse abt, de preekstoel, een werk van D. Schwenke uit Pirna (1620) en het orgel (1708). Het orgelfront is het werk van T. Götterling, het orgel zelf van M. Dropa. In de onderkerk zou Hennann Billung, de stichter van het klooster, zijn begraven († 973).Evangelische St. Nikolaikirche
, Lüner Strasse, zie plattegrond
 
Als alternatief voor de Lüneburgse klooster- en bisschoppelijke kerken bouwde men van 1407-1440 de Nikolai als zuiver burgerlijke kerk. De toren die pas in 1587 was voltooid, moest in 1831 wegens bouwvalligheid worden gesloopt en is in 1895 vervangen door de huidige neogotische, 98 m hoge toren. Hoogtepunt van de rijke inrichting is het Lamberti-altaar (omstreeks l450). Het is afkomstig uit de in 1861 afgebroken Lambertikerk en is gesneden door je plaatselijke houtsnijder Hans Snitker d. O. De geschilderde panelen op de vleugels en de profetenfiguren op de predella zijn het werk van H. Bornemann (1447).

Lüneburg, raadhuis, vierschaarRaadhuis, Markt
 
Al begon men in 1240 met de bouw van het raadhuis, er zouden verscheidene eeuwen voorbijgaan voordat het gehele complex in de huidige vorm was voltooid. De rechtsgalerij dateert uit 1330. De wanden en gewelven zijn door M. Jaster beschilderd met scènes uit de Romeinse geschiedenis en allegorieën (1526). Delen van de vloerverwarming uit de bouwtijd zijn nog bewaard gebleven. In drie wandkasten werd vroeger het (inmiddels verkochte) stadszilver bewaard. Aan de noordzijde staat een beeld van de schutspatrones van de stad, de heilige Ursula (omstreeks 1500). Aan de rechts galerij sluiten als nevenvertrekken de oude kanselarij (1433), de keurkamer (1457) en het oude archief (1521) aan. Alle vertrekken hebben nog de oorspronkelijke inrichting. Het voormalige Obere Gewandhaus (15de eeuw) is nu museum, waar o.a. kopieën van het stads zilver geëxposeerd worden. De zich daarboven bevindende feestzaal, tegenwoordig meestal 'Fürstensaal' genoemd en via een rijkversierde opgang bereikbaar, heeft vijf luchters van hertengeweien.

Vakwerkhuis in LuneburgHerenhuizen Am Sande
 
Het hoofdplein van de stad wordt omzoomd door huizen met mooie gevels uit verschillende tijdperken. Een van de belangrijkste daarvan is het Schwarze Haus (nr. 1), in 1548 gebouwd als brouwerij, tegenwoordig de handels- en industriekarner.

Musea
 
Museumfür das Fürstentum Lüneburg, Waudrahmstr. 10. Geschiedenis, kunst, cultuur van stad en regio. Duits zoutmuseum, Sülfmeisterstr. 1. Geschiedenis van het zout, in het bijzonder van de zoutmijn Lüneburg.

Culturele tips
 
* Breng eens een bezoek aan het Raadhuis van Lüneburg!

Als u vanaf de vorstenzaal, die rijk is aan fresco's uit de 15e eeuw naar de met goud beklede gerechtszaal uit 1330 loopt, passeert u originele vergaderzalen, waarin ook het huidige stadsbestuur nu nog vergadert. Historie alom!
* In het Duitse Zoutmuseum,
ondergebracht in de voormalige Saline, maakt u kennis met de bron van rijkdom, die deze stad ten deel viel. In 1461 sprak men: 'De sulte dat is Luneborch" Per jaar ziedden de arbeiders hier 20.000 ton zout en betrokken miljoenen mensen in Europa hun "witte goud' vanuit Lüneburg.

Evenementen
 
* De fietsstad Lüneburg

viert in het weekeinde na Hemelvaart in mei: Am Bike-Point, het fietsfeest. Hier maakt men kennis met alle nieuwtjes op het gebied van fietsen, er worden wedstrijden gehouden en BMX shows in de Halfpipe. Tijdens de Bi-Radion, het grootse fietsfestijn voor het volk, toeren honderden fietsers door het mooie Lüneburger Land.
* Het derde weekeinde in juni
brengt het stadsfeest leven in de brouwerij. Tot in de kleinste steegjes viert men feest voor de coulissen van Gotische gevels en talrijke podia met live muziek en diverse jaarmarkten dragen bij aan een feestelijke stemming.
* Kerst in Lüneburg:
als het donker wordt stralen de gevels met hun de talrijke rijen van lichtjes, over het Marktplein hangt het aroma van kruidenwijn en vanuit het Raadhuis klinken prachtige kerstliederen.

Leprosarium klooster LuneOmgeving Klooster Lüne, 2 km NO  
 tussen Ilmenau en de oude Artlenburger Landstrasse. Het huidige complex van het voormalige benedictijnenklooster is in de jaren 1374-1412 gebouwd op de plaats van een eerder klooster (eerste kloostervestiging in 1172). De bijgebouwen (veelal met vakwerk) werden later toegevoegd, de kruisgang is 16de­eeuws. Thans is het klooster in het bezit van een evangelische zustergemeenschap. De kerk heeft een bovenverdieping met een in tweeën gedeeld nonnenkoor (15de eeuw). Belangrijke kunstwerken zijn hier: de Bewening van Christus uit het atelier van Lucas Cranach (1538) en twee passievaandels (omstreeks 1400).
 Lüneburger Heide, ca. 35 km W
 Beschermd natuurgebied, niet toegankelijk voor auto's.   

Tourist-information der Lüneburg Marketing GmbH
Rathaus/Am Markt, 21335 Lüneburg  -   Tel.: +49(0)4131/2076620   -   Fax: +49(0)4131/2076644 - E-mail: touristik@lueneburg.de  -  Internet: http://www.lueneburg.de/ 

** Uw accommodatie in Lüneburg kunt u goed boeken via:Hotels/Appartementen/Luneburg

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets