LIMBURG a.d. LAHN, de Dom domineert. Toppers: Dom/voormalige klooster- en parochiekerk St. Georg und Nikolaus - Voorm. franciscanenklooster/St. Sebastian - Diözesanmuseum - Slot - Domplatz.
Naar deelstaat Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Bij de belangrijke kruising van de wegen Keulen-Frankfurt en Hessen-Koblenz en de overgang over de rivier de Lahn, kwam in de 9de eeuw de stad Limburg tot ontwikkeling. De planmatige stadsuitbreiding begon in de 13de eeuw. In 1827 werd het bisdom Limburg gesticht.
Het maakt niet uit vanuit welke richting u Limburg nadert, zodra u de regio Limburg, met een heerlijk klimaat vanwege de beschutte ligging, binnenrijdt, springt het optische hoogtepunt letterlijk in het oog: de Limburger Dom met zijn zeven torens, die zich verheft op een steile rots hoog boven de Lahn en de oude binnenstad. 

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen tussen Koblenz en Giessen en tussen Keulen en Frankfurt
Per auto/bus: uit de richting Keulen en Frankfurt/Wiesbaden via de A3; uit de richting Giessen via de B49 en vanuit Koblenz de A661 en A3 of de B417
Per trein: directe verbindingen naar Frankfurt/Wiesbaden, Giessen en Koblenz: aansluiting op het ICE-traject Keulen-Rhein/Main
Luchthaven: Frankfurt Rhein/Main, 60 km.

Bezienswaardigheden
 
* Dom/voormalige klooster- en parochiekerk St. Georg und Nikolaus, Domplatz, zie plattegrond
Op een bergachtige hoogte boven de Lahn heeft vermoedelijk al in de 9de eeuw een kerk gestaan. De huidige kerk is in 1235 gewijd en was in het midden van de 13de eeuw geheel voltooid. Grote vroeggotische Franse kerken (o.a. St.-Rémy in Reims) en beroemde Rijnlandse kerken (o.a. St. Gereon in Keulen) waren de voorbeelden. Me­debepalend voor de vorm was de wens dat de kerk nauw verbonden zou zijn met het landschap. Kenmerkend voor de dom is het kleurige exterieur dat te danken is aan de restauratie (1968-1972), waarbij men is uitgegaan van de kleur van gevonden resten van de oorspronkelijke 13de-eeuwse bepleistering.

Van alle kanten geeft het bouwwerk met de zeven torens een ander beeld te zien.
 
Alhoewel laatromaans kondigt zich in de vele arcaden en geledingen, spits- en klaverbladbogen en knoppenkapitelen toch de gotiek al aan. Ook de beschildering getuigt van de stijlovergang: de figurale wandversiering gaat over in de tijdens de gotiek de voorkeur genietende ornamentele (1875-1876 en 1934-1935 gerestaureerd, 1972-1985 grotendeels in de oorspronkelijke toestand teruggebracht). Het sacramentshuisje, een slanke sierlijk gelede, vijfhoekige toren, dateert uit 1496, de stenen koorafsluiting uit omstreeks 1235. Bijzonder is ook de zeer waardevolle stenen doopvont (1235), die thans in de kapel van het zuidelijke zijschip staat. Van de vele grafmonumenten zijn die voor de stichter van de kerk, graaf Konrad (t948) en Daniel von Mudersbach (†1477) wel de fraaiste. De domschat wordt bewaard in het Diözesanmuseum, Domstr. 12.

* Voormalig franciscanenklooster / St. Sebastian
 
Limburg was de eerste plaats in Duitsland waar zich franciscanen vestigden (1223). Geheel volgens de regels van de bedelorde werd bij deze kerk afgezien van gewelven en siervormen (het plafond werd pas in 1743 aangebracht). Tot de inrichting behoren twee laatgotische zijaltaren, een piëta in de 'Weiche Stil' (15de eeuw), een rococopreekstoel en het in 1685 door A. Oehninger ingebouwde orgel. Van de grafmonumenten moet de grafsteen voor Johannes von Limburg (t1312) als eerste worden vermeld. Ook enkele van de renaissance- en vroegbarokepitafen zijn prachtig.

* Slot, Domplatz
 
De bijna vierkante woontorens zijn het oudste deel van de voormalige burcht
(midden 13de eeuw), die op de oever van de Lahn steil oprijst. De burchtkapel was in 1298 voltooid, de rest van de gebouwen dateert uit de 14de-16de eeuw. Diözesanmuseum. Het kostbaarste stuk is de Limburger Staurothek, een Byzantijns kruisreliquiarium, dat in 1204 uit de paleiskerk in Constantinopel werd geroofd (sinds 1827 in Limburg). Een ander meesterwerk van goudsmeedkunst is het met edelstenen "­en goudfiligrein versierde Petri-Stab-Reliquiar, dat blijkens inscriptie in 988 vervaardigd is in Trier.

* Sprookjesachtige kronkelige straatjes
 
in de historische binnenstad met vakwerkhuizen en romantische pleinen. Hieronder huizen uit het eind van de 13e eeuw, die tot de oudste vakwerkhuizen in Duitsland behoren.
Limburg an der Lahn, binnenstad*  Gelukkig is deze prachtige binnenstad geen openluchtmuseum: want in het vakwerk bruist het jonge leven. Hier wordt geleefd en gewerkt, tentoongesteld en verkocht, gegeten en gedronken.  

Evenementen
 
* Juni, feest van de binnenstad.
* Juli, Rheingauer Wijndagen.
* December, Kerstmarkt in de binnenstad.
* In de zomer tijdens de weekends muzikale manifestaties in het kader van de Limburger Zomerontmoeting.
* Het hele jaar door, toneel en concerten door gastgezelschappen in de Stadthalle/Josef- Kohlmaier-Halle.Recreatiemogelijkheden
 
Overdekte zwembaden met sauna, groot openluchtbad 'Parkbad', verhuur van fietsen, wandel- en fietstochten in het dal van de Lahn, rondleidingen door de stad en de Dom

Excursiemogelijkheden
 
In noordelijke richting naar het Westerwoud en in het zuiden naar de Taunus, 50 km. van de Feldberg.

Weilburg 
Circa 25 km Lahn opwaarts naar de oude residentiestad Weilburg met het prachtige slot.
Het romantische Lahndal met talrijke bezienswaardigheden. Heel bijzonder is het gedeelte tussen Limburg en Bad Ems.
De parel aan de Lahn is een stad met veel gezichten en altijd een bezoek waard. Hier, waar de historie van heel dichtbij te beleven valt, harmoniëren een veelzijdige cultuur en actief wetenschappelijk leven. Weilburg animeert en motiveert vrije tijdsbesteding en vakantie, een kort verblijf en shopping, sportieve activiteiten en cul­turele hoogtepunten.

Behalve de historische stadskern en het kasteel,
 
dat behoort tot bouwmonumenten van een internationaal niveau, zoals de kasteelkerk, kasteeltuin en oranjerie heeft Weilburg en naaste omgeving heel wat leuke excursiedoelen te bieden.
Wie in zijn vakantie actief en sportief bezig wil zijn,
kan in Weilburg en omgeving zowel langs de Lahn gaan fietsen of deze in een kano gaan bevaren, maar ook lekker wandelen door de heuvels van het Westerwoud en de Taunus. Buitengewoon geschikt uitgangspunt voor een bezoek aan Weilburg en omgeving is het vier sterren
Schlosshotel Weilburg met zijn mediterrane flair.

Verkehrsverein Limburg e.V.,
 
Hospitalstrasse 2 65549 Limburg a.d. lahn - Tel.: +49(0)643116166 oder 203 222 Fax: +49(0)643113293 - E-mail: vvv-limburg@t-onlinc.de  -  Internet: www.limburg.de

** Uw accommodatie:  7 hotels zijn online boekbaar in Booking.Limburg-an-der-Lahn.  Laagste prijsgarantie!
We lezen van:
Hotel Montana Limburg Het Montana Limburg ligt aan de snelweg A3 en biedt gemakkelijk toegang tot zowel Frankfurt als Keulen. Geniet van gratis parkeergelegenheid bij het hotel, mooie kamers en een gratis ontbijtbuffet.
Arcadia Hotel Limburg Dit moderne driesterrenhotel ligt op slechts 2 minuten lopen van het oude stadshart van de plaats Limburg en de opmerkelijke kathedraal daar.
Zur Eisenbahn Dit familiegerunde hotel ligt in het hart van de Hessische stad Limburg an der Lahn, vlakbij het treinstation en de afrit van de A3 snelweg.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets