KASSEL, de stad in het hart van Duitsland. Toppers: De documenta - Bergpark Wilhelmshöhe en het Hercules-monument met het slot - Neogotische burchtruïne 'Löwenburg' - Het Gebroeders-Grimm-Museum.
Naar deelstaat
Hessen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!
    

Kassel heeft voor elke smaak precies het juiste highlight:
cultuurliefhebbers zijn enthousiast over het museumlandschap en de documenta, wereldwijd een van de grootste tentoonstellingen van hedendaagse kunst, die in 2005 haar 50e verjaardag viert. Kassel is de 'hoofdstad' van de Duitse Sprookjesroute en wellnessoase in de kuurwijk Bad Wilhelmshöhe. Toekomstgerichte projecten en een bevolking met veel engagement vormen het potentieel waarop Kassel zijn perspectief heeft gebaseerd om in het jaar 2010 'Cultuurhoofdstad' van Europa te worden.

Kassel, OttoneumBezienswaardigheden 
Toppers:
De documenta - Bergpark Wilhelmshöhe en het Hercules-monument met het slot - Neogotische burchtruïne 'Löwenburg' - Het Gebroeders-Grimm-Museum

Drie parken, drie kastelen en een uniek museumlandschap nodigen u uit:
 
vanaf het bergpark Wilhelmshöhe - bekroond door het standbeeld van Hercules, het symbool van Kassel - hebt u een fantastisch panorama over de stad. Het slot Wilhelmshöhe is een museum van wereldfaam, en eveneens op de Wilhelmshöhe ligt de Löwenburg, de romantische ruïne van een ridderburcht in neogotische stijl. Een bezoekje waard zijn ook de Karlsaue, een barokpark met oranjerie aan de oever van de Fulda, evenals het lust- en jachtslot Wilhelmsthal, een juweel van het rococo.

Evangelische Brüderkirche, Brüderstrasse
 
De kerk, 1292-1376, behoorde bij een voormalig karmelietenklooster, 1292, en heeft - typisch voor de bouwstijl der bedelorden - maar twee schepen. Boven het noorderportaal bevindt zich een fraai reliëf met een Bewening van Christus (ca. 1500).

Voormalig kloosterkerk St. Martin und St. Elisabeth, Martinsplatz
 
De huidige evangelische gemeentekerk was eens de hoofdkerk van de in 1330 gestichte voorstad Freiheit. Het gotische koor was in 1367, het gehele bouwwerk in 1462 voltooid. Het koor is als ruimte voor diensten door een glaswand gescheiden van het schip dat gebruikt wordt voor muzikale gebeurtenissen.
Van de oude inrichting is alleen het 12 m hoge albasten praalgraf
voor landgraaf Philipp de Grootmoedige (die in Kassei de Reformatie binnenhaalde) en zijn gemalin Christine, 1567-1572, bewaard gebleven. De makers ervan waren E. Godefroy en zijn leerling A. Liquier Beaumont. In de grafkelder onder de sacristie bevindt zich de praal sarcofaag van de schepper van de barokresidentie van Kassei, landgraaf Karl (†1730).

Karlskirche, Karlsplatz
De gereformeerde kerk staat in het centrum van de volledig verwoeste oude hugenotenwijk, die landgraaf Karl voor deze Franse protestanten, naar een totaalontwerp van Paul du Ry, in de nieuwe bovenstad had laten aanleggen. De achthoekige centraalbouw werd naar een ontwerp van Du Ry van 1698-1710 gebouwd. Bij de wederopbouw kreeg de kerk in plaats van een koepel een eenvoudig tentdak met een kooiachtig klokkentorentje erop.

Elisabeth-Hospital, Oberste Gasse
 
Aan de zuidwestrand van de middeleeuwse stad, doch buiten de muren, is omstreeks 1300 het hospitaal gebouwd dat na de Tweede Wereldoorlog weer in de oorspronkelijke vorm is opgebouwd en waarin tegenwoordig enige grote wijnlokalen gehuisvest zijn. In een nis staat een zandstenen beeld van Elisabeth (begin 15de eeuw).

Ottoneum, Steinweg
 
Tegenover het Elisabeth-Hospital staat het zgn. Kunsthaus, dat sinds 1884 als Natuurhistorisch Museum dienst doet. Het is van 1602-1606 gebouwd als eerste Duitse schouwburg en genoemd naar landgraaf Otto. Het renaissancegebouw van W. Vernukken heeft een fantasievolle gevel met een speels ramenpatroon.

Fridericianum, Friedrichsplatz
 
Aan de rand van de Friedrichsplatz liet landgraaf Friedrich II voor zijn kunstverzameling en bibliotheek door S.L. du Ry dit voegclassicistische gebouw , 1769-1779, ontwerpen. Hier wordt thans de periodiek weerkerende Documenta gehouden.

Friedrichsplatz en Karlsaue
 
De Friedrichsplatz, 350 m lang, 150 m breed, is een van de grootste pleinen van Duitsland. Ook de later toegevoegde Opernplatz, die als een terrassenbalkon boven de veel dieper gelegen Karlsaue uitsteekt hoort erbij. Het geheel was oorspronkelijk als groengebied bedoeld waar in het midden het marmeren monument voor landgraaf Friedrich II zou komen te staan. De Karlsaue is een door landgraaf Karl vergrote symmetrische tuin.

Kassel, Oranjerie, Park Karlsaue met museum voor Astronomie en TechniekVan de Oranjerie, 1702-1710
 
die met het grasveld ervoor in het kader van de Documenta voor het exposeren van beelden in de openlucht wordt gebruikt, gaan vijf assen uit. De middelste loopt uit op een eveneens symmetrisch aangelegde vijver. Daarachter ligt - precies in de lijn van de as ­ een verhoogd vierkant eiland, tegenwoordig 'Siebenbergen' genoemd, dat als tuin en bloemenparadijs is ingericht. Het complex was voorzien van grotten, watervallen, doolhoven en een tuintheater, maar die zijn in de 19de eeuw verdwenen. Naast de Oranjerie staat het weer herstelde Marmorbad, 1722-1728, een kubusvormig gebouw, bekroond door een balustrade met beelden. Binnen bevindt zich een dieper gelegen marmeren bassin, met daaromheen een met beelden en reliëfs versierde omgang.

Wilhelmshöhe, park en slot, Wilhelmshöher Allee
 
Het park in het stadsdeel Wilhelmshöhe, ontworpen door 1andgraaf Karl en architect G.F. Guerniero, is volstrekt uniek onder de Europese barokparken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het water van het hoogste punt in het Habichtswald, waar het geweldige octogoon met het reuzenbeeld van Hercules gebouwd werd, totale hoogte 72 m, over een trap van kleine watervallen naar beneden zou storten, hoogteverschil 236 m. Slechts het bovenste deel hiervan (ca. 1/3) is verwezenlijkt. De Engelse parkstijl, die in de tweede helft van de 18de eeuw de voorkeur kreeg boven de geometrische Franse tuinstijl, veroorzaakte een verandering van het plan: over het gehele terrein verspreid werden sentimentenromantische kapellen, ruïnes, watervallen, piramiden, aquaducten, paviljoens en fonteinen opgericht.
Dit mondde uit in de Löwenburg,
 
een als ruïne opgezette burcht, die de latere keurvorst landgraaf Wilhelm van 1793-11001 door H.C. Jussow liet bouwen. Keurvorst Wilhelm was ook de bouwheer van het slot Wilhelmshöhe, 1786-11003, ontworpen door S.L. du Ry en H.C. Jussow. Oorspronkelijk bestond het classicistische complex uit een hoofdgebouw, met twee schuinsgeplaatste door terrassen gescheiden zijvleugels. Door bebouwing van de terrassen vormt het complex nu een geheel. In het slot zijn thans de beroemde Staatliche Kunstsammlungen ondergebracht.
Wilhelmshöher Allee
Habichtswald en residentie, park en stad werden onder landgraaf Friedrich II door de kaarsrechte Wilhelmshöher Allee  met elkaar verbonden. Het Herculesbeeld domineert op grote hoogte het complex. Het begin wordt gevormd door de Brüder-Grimm-Platz bij de Königstor met de twee wachthuizen. In het meest noordelijke hebben van 1814-1822 de gebroeders Grimm gewoond en hun kinder- en volkssprookjes opgetekend.Musea
 
Het Museum Slot Wilhelmshöhe
omvat een schilderijengalerie van oude meesters, een oudheidkundige verzameling en een slotmuseum in de Weissensteinvleugel.
Het bekende Gebroeders-Grimm-Museum
toont het leven en werk van de wereldberoemde sprookjesvertellers Jacob en Wilhelm Grimm die 30 jaar in Kassel hebben gewoond en gewerkt.
Het Museum Fridericianum is het centrum van de documenta,
 
een kunsthal en de zetel van de Kasseler Kunstverein. De Neue Galerie herbergt een kunstcollectie van 1750 tot heden, het Duitse Behangmuseum, Tapetenmuseum, presenteert kostbaarheden op het gebied van behang door de eeuwen heen, het Hessische Landesmuseum alles over de prehistorie en de vroegste geschiedenis, kunstambacht en volkskunde.
Het museum voor sepulcrale cultuur
toont actuele en historische stukken over de begrafeniscultuur, het natuurhistorisch museum, Naturkundemuseum, in het Ottoneum de bekende 'olifant' van Goethe.

Parken en plantsoenen
 
Wie na uitgebreide bezichtigingen in Kassel weer op adem wil komen, adviseren wij de schitterende parklandschappen zoals het slotpark Wilhelmshöhe en het bergpark Wilhelmshöhe, het grootste bergpark van Europa met grandioze cascaden en fonteinen. Ook het barokpark Karlsaue met het bloemeneiland Siebenbergen, het slotpark Wilhelmsthal en het recreatiegebied Fuldaaue met de Botanische Tuin zijn een bezoekje waard.

U houdt van winkelen?
 
Dan zult u dol zijn op KasseI. Hier kunt u door prachtige winkelpassages en langs speciaalzaken aan de Königsstra
sze flaneren, maar u kunt ook gezellig ergens een kopje koffie drinken en mensen 'kijken'. Hoe later op de dag, des te levendiger het culturele aanbod van de stad: theater- en variétévoorstellingen bezoeken, bands beluisteren in een club, komische kunst ontdekken in de Caricatura, naar de film, dansen in trendy clubs en discotheken ... of gewoon weer eens heerlijk uit eten gaan? Dat kan allemaal in Kassel!

Themarondleidingen en ontdekkingstochten met de Kassel
Card
 
Zelfs wie denkt Kasse
l te kennen, zal na een afwisselende rondleiding door onze gids vaststellen hoeveel bezienswaardigheden en verborgen schatten de stad te bieden heeft. Met de KasselCard kunt u deelnemen aan de meest uiteenlopende stadsrondleidingen en onder leiding van een gids op ontdekkingsreis gaan.

Meer highlights vindt u op:
www.kassel-marketing.de en www.nordhessen.de/staedtetrips
 

Aanrijroute:
Per trein: station Kassel-Wilhelmshöhe, ICE-/IC- of EC-aansluitingen  -  Autosnelwegen: A7, A44, A49  -  Luchthavens: Kassel-Calden, Frankfurt
Tourist-Information

Obere Königsstr.l5, 34117 Kassel  -  Tel.: +49 (0) 5 61 / 70 77 07   -  Fax: +49 (0) 5 61 / 70 77 200  -  E-mail en internet: tourist@kassel-tourist.info www.kassel.de

** Uw accommodatie in Kassel kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Kassel
Rechts van de kaart kunt u de hotels die in de buurt gelegen zijn van bijv. : Museum, Oriëntatiepunt, Treinstation, Park etc., door aan te klikken vinden! Voor meer informatie: klik op de symbolen in de kaart.  Let ook op score van beoordelingen!
We lezen van Hotel Novostar “Eenvoudige, nette kamer. Proper sanitair. Goed ontbijt. loopafstand van centrum.”
En van Adesso Hotel Astoria  Dit driesterrenhotel in Kassel heeft accommodatie in mediterrane stijl, gratis draadloos internet, een sauna en gratis parkeergelegenheid.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets