KARLSRUHE, Toppers: Het slot van Karlsruhe - De Marktplatz met de piramide - De Karlsburg in Durlach - Centrum voor Kunst en Mediatechnologie ZKM - Slot Gottesaue.
Naar deelstaat Baden-Württemberg. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!
    

In Karlsruhe  regeerden vroeger de markgraven - heden regeert de levensvreugde.
Lifestyle en culinaire genietingen verbonden met de onvergelijkelijke sfeer in de parken en plantsoenen zorgen voor een onvergetelijke stadsbeleving. Bijna geen andere stad is landschappelijk zo aantrekkelijk gesitueerd als Karlsruhe. De voormalige hoofdstad van Baden ligt in de Rijnvlakte tussen het Zwarte Woud, de Vogezen en de bergen van de Pfalz. Wat de unieke stadsplattegrond belooft, maakt de Badische metropool waar: hier hebben de zonzijden van het leven een verbond gesloten.

Bezienswaardigheden
 
Toppers:
Het slot van Karlsruhe - De Marktplatz met de piramide - De Karlsburg in Durlach - Centrum voor Kunst en Mediatechnologie ZKM - Slot Gottesaue
De plattegrond van Karlsruhe doet denken aan het beeld van een zon met als middelpunt de slottoren, van waaruit de straten en alleeën als stralen ontspringen.
Vlak in de buurt van het slot liggen de slottuin, de Botanische Tuin en de Oranjerie.
In het hart van de stad op ca. 400 m afstand van het slot bevindt zich de Marktplatz met de piramide, de grafstede van de stadsstichter, en een reeks gebouwen van de stedenbouwer Friedrich Weinbrenner.
Het slot Gottesaue in de 'Oststad',
het oosten van Karlsruhe, dat in de 16e eeuw in renaissancestijl is opgetrokken, vormt qua bouwstijl de tegenhanger van het residentieslot.
Het derde slot op rij is de in 1563 gebouwde Karlsburg in Durlach,
het oudste stadsdeel van Karlsruhe. De hier gelegen Turmberg biedt een adembenemend uitzicht over de hele 'waaierstad' en ver over de Rijnvlakte tot aan de Elzas.

Kunst en cultuur
 
Met de enorme verscheidenheid van de cultuurmetropool Karlsruhe kunt u kennismaken bij een bezoek aan het unieke interactieve Centrum voor Kunst en Mediatechnologie (ZKM), het Badische Landesmuseum, de Staatliche Kunsthalle, het Naturkundemuseum (natuurhistorisch museum), de Städtische Galerie en de Staatliche Majolika Manufaktur.
Karlsruhe heeft echt alles te bieden:
opera-highlights in het Badische Staatstheater, premières op de kleine podia die zich hebben gespecialiseerd op boulevardtoneel, cabaret of figurentheater, of typisch Badisch dialect in de 'Badische Bühn'. Ook het Bundesverfassungsgericht (federaal constitutioneel gerechtshof) en Bundesgerichtshof (hoogste federaal gerechtshof) trekken ieder jaar talrijke bezoekers aan. 'Terecht' stelde de stad zich daarom kandidaat voor de titel 'Cultuurhoofdstad van Europa 2010'.

Musea
 
Speciale exposities in de musea: (att. oriënteer u eerst wat er geboden wordt!)
Badisches Landesmuseum - Hannibal ad portas , Staatliche Kunsthalle-Camill Leberer , Stefano della Bella , Max Beckmann , David Teniers ,  Imperium Romanum (Romeinen, Christenen, Alamannen - de late Oudheid aan de Boven-Rijn), grote tentoonstelling van de deelstaat Baden-Württemberg  in het Badische Landesmuseum.

Karlsruhe, Oranjerie in Botanische TuinParken en plantsoenen
 
Karlsruhe biedt met ruim 1000 hectare openbare parken en groenvoorzieningen een ruim aantal rust- en ontspanningsoasen. Met name de slottuin, de Botanische Tuin en het stadspark met de dierentuin zijn het vermelden waard. Dit groen moet u gewoonweg eens beleven - ook de gazons mag u betreden!

Shopping
 
Volop winkelplezier belooft de langste shoppingboulevard van Baden, de Kaiserstrasse. Royaal opgezette mode- en warenhuizen, exquise boetieks, moderne shoppingcentra zoals de in de binnenstad gesitueerde Postgalerie en het nieuwe ECE-Center  bieden pure winkelpret.Eten en drinken
 
De Badische keuken geniet wereldfaam. Typische gerechten zoals asperges uit Baden of 'Schäufele' (runder-, varkens- of kalfsschouder) zorgen niet alleen bij fijnproevers voor heel bijzondere tafelgenoegens. Een tip voor insiders: 'Badisch Brauhaus' op de Europaplatz. Talrijke terrasjes en biertuinen rondom de Marktplatz en de Ludwigsplatz nodigen uit voor een hartversterking.

Excursietips
 
Karlsruhe is omringd door betoverend mooie landstreken en bezienswaardige steden en dorpen. Niet alleen de nabijgelegen regio
Kraichgau
met het UNESCO-werelderfgoed 'Klooster Maulbronn' en de Melanchthon-stad
Bretten
nodigen uit tot een bezoek. Echte aanraders zijn bovendien een uitstapje door het Zwarte Woud via de Schwarzwaldhochstrasse naar de Mummelsee en Freudensee of een dagtocht naar de Elzas.

Highlights
 
* 'Het Feest' is een spectaculaire openluchtmanifestatie.
Dit festijn dat gratis toegankelijk is en waar talrijke bands live optreden, lokt jaarlijks duizenden mensen aan.
* Ook ter gelegenheid van de stadsverjaardag ieder jaar in juni is Karlsruhe een bezoek meer dan waard.
* En iedereen die in de adventstijd naar Karlsruhe komt, zal overweldigd zijn door de sprookjesachtige kerstsfeer op de schitterende kerstmarkt.

Hoe er te komen
 
Per trein: Karlsruhe hof (CS): ICE-/IC-/EG aansluitingen  -  Autosnelwegen: A5, A8  -  Luchthavens: Baden Airport, Stuttgart, Frankfurt.

Tourist-Information
(Außenstelle der Karlsruher Messe- und Kongress-GmbH (KMK)  -  Bahnhofsplatz 6, 76137 Karlsruhe  -  Tel.: +49 (0) 7 21 / 37 20-53 83 of -53 84  -  Fax: +49 (0) 7 21 / 37 20-53 85
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets