JÜTERBOG, Liebfrauenkirche; Mönchskirche; Stadskerk St. Nikolai; Raadhuis; Heimatmuseum; Vestingwerken; Museum Klooster Zinna; Weversmuseum; Slot Wiepersdorf; culturele hoofdstad van de Niederer Fläming.
Naar deelstaat Brandenburg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

"Märkisches Mantua",
zo werd Jüterbog, dat in 1007 voor het eerst officieel vermeld werd als "Jutriboc" en sinds 1174 stadsrechten heeft, destijds genoemd. De vergelijking met deze Italiaanse vestingstad is begrijpelijk. Nu nog herinneren muren, torens en poorten aan de weerbaarheid van deze middeleeuwse stad. Tetzel, Müntzer, Melanchton, Kohlhase, Wallenstein, Frederik de Grote en vele andere persoonlijkheden hebben in Jüterbog historie geschreven.

Jüterbog, St. Nikolai, houtsnijwerkfiguren en Zinnaer TorLigging en bereikbaarheid 
Gelegen in het zuiden van Brandenburg, 55 km onder Berlijn in de regio Niederer Fläming
Per auto/bus: B101, B102 en B115, de A10 - Berliner Ring, uitrit Ludwigsfelde 46 km; A9 Berlijn-Neurenberg, uitrit Niemegk, 3.2 km; A13 Berlijn-Dresden, uitrit Duben,   150 km.
Per trein: Station Jüterbog; Berlijn-Stadtbahn, elk uur; Berlijn-Wannsee en Potsdam, elke 2 uur.
Luchthavens Berlijn, 50 km, Leipzig, 100 km.

Bijzondere tips
 
Dagexcursie naar Berlijn en Postdam, de langste fiets en skateroute van Duitsland - meer dan 100 km door het prachtige landschap van de Fläming, inskate verhuur ter plaatse, karten op de Indoor- en Outdoorbaan met tijdmeting.

Bezienswaardigheden
 
Liebfrauenkirche
De kerk werd na 1161 in de latere voorstad Damm gesticht. De driebeukige pijlerbasilica met transept en een hoofdkoor met twee zijkoren werd begin 13de eeuw gebouwd. De oostelijke delen werden in gotische stijl verbouwd, de zijbeuken in 11000 afgebroken.

Mönchskirche
 
Deze voorm. franciscanen­kloosterkerk werd als driebeukige bakstenen hallenkerk in laatgotische stijl tussen 14100 en 1510 opgetrokken. Tegenwoordig vervult zij de functie van bibliotheek. In het middenschip bevinden zich gewelf schilderingen uit het einde van de 15de eeuw, een renaissancepreekstoel uit 1577 en een 16de­eeuwse doopvont. De vroegere kapittelzaal ligt aan de noordkant van het koor.

Stadskerk St. Nikolai
 
In oorsprong dateert de kerk, waarschijnlijk toen al een driebeukige overwelfde hal, uit de late 13de eeuw. Aan het einde van de 14de eeuw werd zij uitgebreid in westelijke richting en afgesloten door een imposant westwerk met twee torens. Latere uitbreiding vond plaats tussen 1475 en 1488, hallenomgangskoor, en tot in de 16de eeuw voltooiing van de gevel met de torens (kap van de noordelijke toren 1563). De brug tussen de bovenste verdiepingen van beide torens maakt deze tot een karakteristiek element van het stadsbeeld. In de zuidelijke kapel ('Neue Sakristei') 'zijn opmerkelijke muur- en gewelfschilderingen te bewonderen.
Veel van de middeleeuwse inrichting is nog aanwezig:
schilderijen (o.a. de legende van Mauritius), figuren in houtsnijwerk aan het door Bohemen beïnvloede hoogaltaar (ca. 1430), een laatgotische doopvont en sacramentshuisje in de vorm van een pinakelbaldakijn (1507), een beschilderd altaardrieluik met de Bewening van Christus (eerste helft 16de eeuw) van een meester uit de Cranachschool, een Madonna op een maansikkel (ca. 1500) en een Maria uit een kruisigingscène (ca. 1510).
Het interieur wordt echter vooral bepaald door de inrichting uit de tijd na de Reformatie:
een laatrenaissancepreekstoel (1608), de zuilenopbouw van het hoogaltaar (1700), de galerijen met de loges voor de raadsheren en de overweldigende kast van het orgel, dat in 1737 door Joachim Wagner uit Berlijn werd gebouwd.

Raadhuis
 
Het door de late gotiek gekenmerkte bouwwerk werd rond 1500 (volgens documenten  1507) voltooid. De vierschaar die aan de zijde van de markt ligt, werd in 1493 door ene meester Merten voorzien van een trapgevel. Het exterieur wordt vooral bepaald door de opmerkelijke boogvensters en het indrukwekkende zadeldak. De meeste vertrekken in het gebouw zijn overwelfd.

Heimatmuseum, Planeberg 9
 
Dit mu­seum is te vinden in de stadsresidentie van de abten van het Zinnaklooster. Het is een laatgotisch bakstenen bouwwerk van één verdieping met trapgevels en kruisribgewelven op de begane grond.Vestingwerken
 
Grote delen zijn bewaard gebleven met muurhuizen en drie stadspoorten, alle uit 14100, bestaande uit een hoofdpoort en een voorpoort: in het westen de Dammtor, in het oosten de Neumarkter Tor en in het noorden de Zinnaer Tor.

Musea 
* Stedelijk Museum in de "Abtshof':

Regionaal Museum van de Niederer Fläming, een laatgotisch bouwwerk uit de periode rond 14100. Hierin wordt de historie van Jüterbog uit de 12e tot en met de 20e eeuw levendig. Sinds 1990 doorlopende expositie van Jüterbog als garnizoensstad, 1746-1994.

Jüterbog, voormalig Cisterciënzerklooster Zinna* Museum Klooster Zinna. 
 
Cisterciënzerklooster: de rond 1440 gebouwd 'Nieuwe Abdij' biedt sinds 1956 onderdak aan het Museum, dat behalve aan de historie van het klooster, 1170- 1553, ook aandacht besteed aan de historie van de in 1764 door Frederik de Grote gestichte Weverskolonie. De rijke kloosterarchitectuur in combinatie met de saaie, Pruisische Weverskolonie is esthetisch van groot belang. In het museumcomplex krijgt men een indruk van de vervaardiging van beroemde Zinnaer producten zoals o.a. de kruidenlikeur.
 
* Weversmuseum Klooster Zinna in, het oude tol huis:
 
sinds 1998 is in dit oude tolhuis uit 1777 het museum ingericht. Oude ambachten worden levendig. Aan de oude weefgetouwen wordt nu nog, net zoals 200 jaar geleden, toen het weven de belangrijkste bron van inkomsten van de bewoners was, gewerkt.

Evenementen
 
* Juni, Flämingfestival met Johannesmarkt in de oude binnenstad, muziekfeest met middeleeuwse markt
* Juli t/m oktober: zomermuziek in de Kloosterkerk Zinna.
* September: internationaal paardenconcours met markt.
* Tweede weekeind in de Advent: Adventsmarkt.
* Hele jaar: toneel en concerten.

Hoogtepunten in de omgeving
 
Slot Wiepersdorf - zetel van de Arnims , romantische dichtkunst: nu kunstenaarshuis van de Deelstaat Brandenburg.

Excursiemogelijkheden
 
Vanuit Jüterbog naar het Spreewoud, 60 km; naar de Lutherstadt Wittenberg, 40 km, naar het Wörlitzer Park, 60 km, naar Berlijn, 55 km, en naar Potsdam, 60 km.
 
Service voor de gasten
 
Toeristisch aanbod: samenstellen van individuele arrangementen b.v. stadsrondleidingen, etc. Foldermateriaal: imagobrochure (Duits en Engels), accommodatie gids, plattegrond, fiets- en wandelkaarten, evenementengids etc. Wij spreken Engels.

Stadtinformation Jüterbog,
 
Markt 21 14913 Jüterbog  -   Tel.: +49(0)3372/463113, Fax: +49(0)3372  - E-mail: Stadtinfo.jueterbog@t-online.de

Omgeving 
Pechüle, 15 km NW.
Laatromaanse bakstenen dorpskerk uit de eerste helft van de 13de eeuw. Tot de inrichting behoren o.a. een zgn. Boheems paneel (ca. 1310) en een altaar in houtsnijwerk (1470).

** Uw accommodatie in Juterborg en omgeving kan goed geboekt worden via:  Hotels/Juterbog (14).
Hotel Zum Goldenen Stern is al in familiebezit sinds 1919. Het ligt naast het marktplein van Jueterbog in de historische oude binnenstad.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets