HAMELN, de Rattenvangerstad. Osterstrasse; Hochzeitshaus; Rattenfängershaus; Demptersche Haus; Leistsches Haus; Heimatmuseum; deelstaat Nedersaksen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Hameln is wereldberoemd geworden door de sage van de Rattenvanger.
Haar economische rijkdom heeft de stad echter te danken aan het feit dat zij aan de Wezer ligt. Hierdoor zijn prachtige gebouwen ontstaan, zodat Hameln zich kon ontwikkelen tot een juweel van de zogenaamde Wezerrenaissance. De Duitse Sprookjesroute, die van Hanau tot aan Bremen loopt, laat het hart van sprookjes- en sagefans sneller kloppen. De Rattenvanger van Hameln kan men hier stapsgewijze volgen en de Baron von Münchhausen zou in het nabijgelegen stadje Bodenwerder zijn wereldberoemde verhalen hebben verteld.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in het midden van het Wezerbergland, 45 km ten zuidwesten van Hannover.
Per auto/: aansluiting op de A2 in Bad Eilsen, Rehren en Lauenau, ca. 24 km, aansluiting op de A7 in Hildesheim, 48 km.
Per trein: Directe S-Bahn verbinding naar Hannover, 43 min, en naar de luchthaven Hannover, 59 min.

Bezienswaardigheden
 
* In Hameln liggen alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar op loopafstand.

De oude binnenstad werd met veel liefde en expertise gesaneerd en gerestaureerd. In een goed uur heeft u een goed beeld van de stad en wie wat meer tijd heeft kan natuurlijk de prachtige zandstenen gebouwen en vakwerkhuizen uit de 16e -18e eeuw nauwkeuriger gaan bekijken: gevoelsmatig wandelen in het spoor van de Rattenvanger en de betovering die uitgaat van de kleine steegjes, de charme en atmosfeer van de stad op u in laten werken.
* Osterstrasse
Aan de Osterstrasse liggen mooie oude woonhuizen. Het Hochzeitshaus, Osterstr. 2, is gebouwd voor feesten en plechtigheden van de burgerij. Op de begane grond bevonden zich de waag, de apotheek en een wijnschenkerij, op de tweede verdieping de wapenkamer van de stad. Kenmerkend voor het gebouw zijn de voluutgevels.
Van eind mei tot eind september worden op het terras tussen de St.Nikolai en het Hochzeitshaus iedere zondag de rattenvangersspelen opgevoerd.
Het Rattenfängershaus, tegenwoordig eethuis,
 
een naam die het huis pas in de 19de eeuw kreeg, is zeer rijk en plastisch versierd en geleed. Vooral de gevel is overdekt met allerlei soorten decoratieve vormen.
Geheel anders is het strenge, aan de markt gelegen Demptersche Haus uit 1607. De hoge vlakke driehoek van de gevel, vakwerk met symmetrische vullingen, heeft alleen aan de bekroning van de twee verdiepingen hoge erkers met rijk beeldhouwwerk.

Bijzondere tip
 
Rattenvanger kan men inhuren voor een speciale begroeting van een groep of voor een rondleiding door de stad (Duits en Engels).

Museum
 
In het Leistsches Haus, 1589, is het Heimatmuseum, Osterstr. 9, ondergebracht
.
Dit huis, in de stijl van de Weserrenaissance, heeft een twee verdiepingen hoge erker, Utlucht. In de gevel staat een beeld van Lucretia, op een reliëfband tussen de verdiepingen zijn de deugden uitgebeeld. Het museum heeft o.a. een omvangrijke documentatie met betrekking tot de sage van de Rattenvanger.

Evenementen
 
* Medio mei t/rn medio september: openlucht opvoering van het Rattenvangerspel; elke zon- dag om 12.00 uur, duur ca. 30 min. Toekijken is gratis.
* Medio mei t/m medio september: Rattenvanger Musical "Rats”, elke woensdag om 16.30 uur, duur ca. 40 min. Toekijken is gratis.
* Eind nov. t/m 23 december, kerstmarkt - een van de populairste van Duitsland.

Slot Hämelschenburg, in Emmerthal, een van de mooiste Renaissancecomplexen van Duitsland, 12 km van Hameln.
  
De Hämelschenburg verenigt alle attributen van een luisterrijk kasteel in zich De ongehavende schoonheid van dit complex benevens rijke inrichting is aan een moedige adellijke dame te danken. En de minnetuin is zo vervuld van genot als eertijds.

Shopping
Winkelen in Hameln betekent genietend slenteren door de winkelstraten tegen een historische coulisse.Een ridderkasteel als paradestuk van de renaissance
 
Voor een kasteel in het Noord-Duitsland van de 16' eeuw is de Hämelschenburg in vele opzichten ongebruikelijk. In die tijd ging het er bij de jonkers op hun riddergoed niet bijzonder luisterrijk aan toe. Echter, dankzij een fortuinlijke relatie veranderde de voormalige ridderburcht in een kasteel dat tot de meesterwerken van de regio behoort. Want ritmeester en erfgenaam Jürgen van Klencke had niet alleen Latijn gestudeerd, hij was ook humanist en had omgang met filosofen. Bovendien trouwde hij in de persoon van Anna van Holle met een vrouw die behalve de overgeleverde 'fijnzinnigheid en ontwikkeling' een aanzienlijke bruidsschat in het huwelijk inbracht. Het paar liet van 1588 tot 1613 als belangrijkste gedeelte van het tevoren meermalen verwoeste riddergoed een kasteel met alle atrributen uit het sprookjesboek bouwen: een statig, drievleugelig gebouw met gracht, verdedigbare toegangsbrug en twee imposante achthoekige traptorens.
Het opvallendste zijn de van verre zichtbare 24 gevelachtige dakkapellen met kostbare versiering.
 
Het gebouw is opgetrokken uit de destijds gewilde Weserzandsteen. In het fraaiste gedeelte, de drie verdiepingen tellende, rijk geornamenteerde zuidelijke vleugel in Italiaanse renaissancestijl, woonden de opdrachtgevers met hun veertien kinderen.
Na de dood van de vader in 1609 nam de oudste zoon samen met zijn moeder de verdere uitbreiding op zich.

Anna van Holle was niet alleen rijk en ontwikkeld, maar ook zeer dapper. Aan haar moed is het
te danken dat het gehele complex voor plundering en vernieling bewaard bleef, toen zij in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) door diplomatische behendigheid aan de troepen van generaal Tilly een beschermend contract wist te ontfutselen.
Ook in de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) kwam het kasteel er betrekkelijk goed af
 
En daarom is dit riddergoed zo aantrekkelijk: met stallen en schuren, een oude molen, tuinen en een van de eerste protestantse kerken van Duitsland uit het jaar 1563 is het ingebed in een complex dat eeuwenlang vrijwel intact is gebleven. De familie Von Klencke is nog steeds eigenaresse van dit hoofd bouwwerk van de Weserrenaissance.
De bezoeker
krijgt een intiem kijkje in het adellijke leven van de renaissance,
barok en het einde van de 19' eeuw;
talrijke vertrekken zijn compleet uitgerust met meubels, porselein, glazen voorwerpen en wapens. De gereconstrueerde minnetuin is een bloeiend getuigenis van het tijdperk waarin de tuin steeds een oord van minne, van liefde was. Eros en tuin hoorden in de oudheid en in de middeleeuwen bij elkaar. En wie dan berouw kreeg, ging op bedevaart om boete te doen.
Slot Hämelschenburg lag aan het Jacobspad
 
dat naar de bedevaartplaats Santiago de Compostela in Spanje leidde. De in zandsteen gemodelleerde Sint-Jacobsschelp in de pelgrimshal beloofde gastvrijheid,die pelgrims tot op heden kunnen genieten.

Bezichtiging
 
De Hämelschenburg is in de maanden maart t/m oktober van dinsdag
t/m zondag van 10:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur te bezichtigen. www.duitsverkeersbureau.nl/slot_haemelschenburg

Excursiemogelijkheden
 
* Bad Pyrmont met de unieke palmentuin, 23 km.
* Porselein Manufactuur Fürstenberg, 60 km.
* Porta Westfalica met het Keizer Wilhelm Monument, 45 km.

Service voor de gasten
 
* Rondleidingen voor groepen in diverse talen op elk tijdstip mogelijk, op aanvraag.
* Filmvoorstelling 'Hamelen vol sagen - het Wezerbergland vol sprookjes', in het Duits, Engels, Japans en Frans in het kantoor van de Tourist-information op een groot wandscherm, gratis.
* Folderservice

Hameln Marketing und Tourismus GmbH
 
Deisterallee 1, 31785 Hameln - Tel.. +49(0)5l 51/957823, Fax: +49(0)51 51/957840 - E-mail:  touristinfo@hameln.de - Internet: www.hameln.de

** Uw accommodatie in Hameln: Hotels/Appartementen/Hameln (27)
Laagste prijsgarantie! Rechts van de kaart kunt u de hotels die in de buurt gelegen zijn van bijv. : Museum, Oriëntatiepunt, Treinstation etc., door aan te klikken vinden! De best beoordeelde en populairste hotels zijn op basis van de beoordelingen van gasten in 6 thema's ingedeeld.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets