DEELSTAAT SLEESWIJK-HOLSTEIN
Naar kaart met de 16 deelstaten. Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

Eckernförde Haddeby Husum
Lübeck Schleswig Kiel
Sleeswijkse schatten en een grandioze globe, barokke luister uit het noorden
    

Sleeswijk-Holstein   
Kom op de mooiste dagen van het jaar genieten in het hoge noorden. Hier schijnt de zon langer dan elders: hartje zomer wel 17 uur per dag! De Duitse noorderlingen laten zich niet opjagen. Theetijd is hier heilig, en bij de thee wordt 'klönschnack' gehouden. Zo noemt men kletsen hier. Glücksburg en Glücksstadt bestaan hier echt. 'Gott gebe Glück mit Frieden' (God geve ons geluk en vrede), staat er boven het portaal van het prachtige waterslot 'Glücksburg'. In Glücksstadt houdt men enorm van zoute haring. Onlangs zaten hier 6000 visliefhebbers samen aan een drie kilometer lange tafel, een wereldrecord. Ieder jaar in juni, tijdens de haring­weken, vind je hier haringspecialiteiten in allerlei variaties.
Kaartje van Sleeswijk-Holstein.Het vlakke land langs de Noordzeekust,
de polders en de kwelders, zijn door de eeuwen heen op de zee veroverd. Boven de gele koolzaadvelden draaien de wieken van een windmolen, op de groene zoutweiden grazen schapen en koeien. De fietsroutes op de zeedijk leiden je vaak naar een van de vele roomwit gestreepte vuurtorens. Dit noordelijkste stukje Duitsland wordt doorkruist door meer dan 15.000 Kilometer gemarkeerd fietspad. In de late Middeleeuwen was de huidige 'Ochsenweg' (ossenweg) de belangrijkste verkeersader tussen Denemarken en Hamburg. Als er grote veemarkten gehouden werden,
trokken hier in een paar weken wel zo'n 50.000 ossen door het land.
Als je de historische route volgt van Wedel naar Uetersen,
kom je hier bij een splitsing. Vanaf hier fiets je weg van het lawaai van de moderne tijd. Neem je de westelijke richting, dan kom je bij veen, moeras en bij de beboste heuvels rond de Hohen Geest. De oostelijke weg voert je langs akkers en door de heide.
Bij Rendsburg

komen de beide wegen weer samen en zie je de indrukwekkende binnenduinen voor je opdoemen. Veel geschiedenisliefhebbers bezoeken hier de overblijfselen van verdedigingswal 'Danewerk' uit de Deense tijd en het vroegere Vikingdorp Haithabu. Vlak daarna komt de stad Sleeswijk in zicht.

Paardenliefhebbers
 
uit de hele wereld zijn onder de indruk van de prestaties van het uit deze regio afkomstige Holsteiner paard. Bij veel internationale wedstrijden eindigen deze sierlijke paarden op de hoogste plaatsen. In de heuvels van het Naturpark Holsteinische Schweiz vind je prachtige ruiterpaden en maneges, heerlijk in de schaduw van grote bomen. In juli worden hier wedstrijden ringsteken gehouden. De ruiter die een twee centimeter kleine ring in galop aan zijn lans kan steken, wordt 'koning'. Tussen Plön en Eutin glinsteren prachtige meren in de zon. Zeilers en kanovaarders kunnen hier overnachten in hotels en pensions, of op een van de vele mooie campings.
De Schlei is een 40 kilometer lange zijarm van de Oostzee.
Een ideale plek om te roeien, want de zee ziet er hier uit als een prachtige rivier. Karakteristiek voor Sleeswijk-Holstein zijn de 'Heuhotels' (hooiberghotels), waarvan er 25 zijn. Hier kruip je voor weinig geld in je eigen slaapzak lekker in het geurige hooi of knisperende stro, meestal in voormalige paardenstallen. De 'hotelkamers' zijn voorzien van een houten trapje, en vaak ook van een vliegenmepper

www.duitsverkeersbureau.nl/Sleeswijk Holstein

** Uw accommodatie  
in Sleeswijk-Holstein via:
Hotels/Appartementen/Schleswig-Holstein. (391).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 

Vakantie tips
*  Vis genoeg: Het haringfeest 'Matjeswochen' in de binnenstad van Glückstadt: een groots feest ter ere van de kleine vis.
*  Petri Heil: Je kunt ook meevaren op een vissersboot en zelf vissen, bijvoorbeeld op de Oostzee vanuit de havens van Heiligenhafen of Laboe.
*  Fietsroute in het hoge noorden: De fietsroute 'Ochsenweg' voert je door prachtige landschappen tussen Wedel en Flensburg.
*  Wadlopen: Als bij eb de zeebodem droogvalt, kun je met ervaren gidsen de wondere wereld van het wad ontdekken.
*  Buitenrit op het strand: Ruiters kunnen te paard de vrijheid beleven of toekijken bij de ruiterevenementen.

Sleeswijkse schatten en een grandioze globe, barokke luister uit het noorden.

Kiel hoofdstad, Evangelische Nikolaikirche, haven, marinemonument, Schilksee, Kieler Woche  -  Glücksburg  waterkasteel, slotmuseum, rosarium  - Schleswig kasteel, St.Petri dom, vikingenmuseum, Haithabu, Schloss Gottorf  -  Rendsburg kanaal, hoge brug met kabelbaan over het water, Marienkirche, oude huizen  -  Oldenburg  St. Lambert vorstenburcht van de Wagrier, toren Lappan  -  Plön Slot, Museum Plön  - Mölln  stad van Tijl Uilenspiegel, St. Nikolai-Kirche   -  Büsum  Noordzee-kuuroord, kreeftvisserij, havenstad   -  Lübeck  -  Dom, raadhuis, Holstentor, marsepein  -  Helgoland  - zandsteen.


  ** Uw accommodatie in geheel Duitsland
kunt U goed boeken via
Hotels.Appartementen.Duitsland.
  ** Hoe maak ik een
printversie van de pagina"?
  **
Kaart met de mooiste vakantieregio's  
 ** Bij plaatselijke
Toeristenbureaus vindt u internet adressen van dorpen en steden!