STADSTAAT HAMBURG, de groene stad aan het water met de haven op 110 km van zee
Naar overzicht Kaart met de 16 deelstaten. Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar uw accommodatie!

Booking.com

De grootste Duitse havenstad, Hamburg, ligt diep in de Elbemonding, 110 km van de zee. Het was ooit de tweede hanzestad en noemt zich nog steeds officieel Freie und Hansestadt Hamburg. De oudste nederzetting werd gesticht op de plaats waar de Alster in de Elbe uitmondde en twee waterbekkens ontstonden: de Binnen Alster en de Aussen ('Buiten') Alster. De eerste haven werd langs een zandige landtong aan de Alster aangelegd. Karel de Grote liet er een versterking, de Hammaburg, bouwen, die als Fluchtburg dienstdeed tijdens de oorlogen. De plaats kwam tot bloei nadat Hendrik de Leeuw de rivaal Bardowick had verwoest. Aan het eind van de middeleeuwen telde Hamburg nog steeds niet meer dan 5000 inwoners, maar zijn brouwerijen waren al vermaard en het Hamburgse bier werd zo ongeveer naar heel Europa, tot in Noorwegen toe, geëxporteerd.
 
Hamburg aan de ElbeIn 1618 verleende de keizer Hamburg de status van vrije keizerstad.  
Dankzij de bloeiende handel groeide het bevolkingsaantal in de 17de eeuw tot 40000. Nadat het Hanzeverbond aan het einde van die eeuw werd opgeheven, wist Hamburg zijn onafhankelijkheid en ondernemingsgeest te bewaren. Het was aan het begin van de 19de eeuw een van de welvarendste steden in Europa, met talrijke ambassadeurs in den vreemde. Tijdens de Franse bezetting (1806-1814) werd Hamburg door Napoleon gedegradeerd tot hoofdstad van het departement Elbemonding, maar in 1815 hervond Hamburg zijn status en zijn vrijheid. In 1852 werd de stad door een zware brand in de as gelegd. De grote opbloei begon in 1860 en was vooral te danken aan het plan van de Wasserbaudirektor Dalmann om van Hamburg een getijdenhaven te maken en geen haven met sluizen, dat door de gemeenteraad werd aanvaard.

De stad sloot zich pas in 1881 aan bij het Duitse tolverbond, de Zollverein,  
en onderstreepte aldus zijn onafhankelijkheid. Deze late toetreding valt ook te verklaren uit de bevoorrechte relaties met Engeland, waarvan de steenkool voordeliger werd betrokken dan van het Ruhrgebied. Vanaf deze periode groeide de stad in een uitzonderlijk hoog tempo.

Hamburg is een industriële
,  
commerciële en culturele metropool. De industriële sector is uiterst gevarieerd: scheepsbouw (waarin op het ogenblik een crisis heerst), elektrotechnische industrie, lucht- en ruim­tevaartindustrie (Airbus, Messerschmitt, Bölkow-Blohm), olieraffinaderijen, verwerking van nonferrometalen, machinebouw, tabaksindustrie en chemische en farmaceutische industrie.
Met een agglomeratie van  is Hamburg de tweede stad van Duitsland. Men kan zich dus, na de eenwording van het land, afvragen of het weer de haven van Berlijn gaat worden en nog grotere proporties zal gaan aannemen.
Als onbetwiste culturele hoofdstad van Noord-Duitsland heeft Hamburg geprofiteerd van de tweedeling van Duitsland. Het werd de grote metropool van de Duitse media (met het dagblad Die Zeit en het radio­en televisiestation NDR), maar ook een zeer belangrijke universiteitsstad, met 60000 studenten.
Hamburg dankt zijn aantrekkingskracht aan zijn noordelijke charme en het pittoreske van de oude havenwijken. Het is er uitstekend toeven, want de stad heeft zijn hanzeatische - dynamische en tolerante - geest weten te bewaren.

Hamburg: gezicht op de binnen AlsterBezienswaardigheden 
 
Het stadhuis is tegenwoordig de zetel van de Senaat, de regering van de stadsstaat. De haven is de op één na grootste containeroverslagplaats van Europa en de 'Havencity' het grootste stedenbouwkundig project van ons werelddeel. De Alster geldt als watersportgebied in het centrum van Hamburg, en de Elbe is zowel de locatie van de haven alsook de levensader van de stad. Blankenese lokt als stadswijk met schitterende villa's, de St.-Michaeliskerk als barok symbool van de stad. De pakhuiswijk 'Speicherstadt' is 's werelds grootste magazijnencomplex - en de uitgaanswijk St.-Pauli ten slotte de 'rosse buurt' van Hamburg.

Toppers
 
De Hamburgse haven - De St.-Michaeliskerk - De oude pakhuiswijk 'Speicherstadt' - De stadswijk Blankenese - St.-Pauli en de Reeperbahn

Kunst en cultuur 
De Kunsthalle omvat de grootste kunstcollectie van Hamburg. De musicals 'König der Löwen' (Leeuwenkoning), 'Tanz der Vampire' en 'MAMMA MIA!' nodigen net als Schmidt's TIVOLI (muziek en variété) en het St.-Pauli Theater (comedy en kleinkunst) tot verstrooiing uit. Het opera- en ballettheater Hamburgse Staatsopera geniet wereldfaam, evenals het Deutsche Schauspielhaus en het Thalia-Theater.

Elbphilharmonie in HannoverDe nieuwe Elbphilharmonie   
is het symbool van Hamburg en een concertzaal van wereldniveau. Het wordt gebouwd in de 'Hafencity'. het grootste bouwkundige binnenstadproject in Europa, waar zich ook de cruiseterminal bevindt.
 Als de net van stapel gerolde Queen Mary 2 Hamburg in 2004 aandoet. loopt de hele stad uit. De cruiseterminal is een van de eerste gebouwen in de nieuwe 'Hafencity', waar de binnenstad van Hamburg de komende jaren met maar liefst 40% wordt uitgebreid. Jaarlijks meren ca. 40 cruiseschepen af aan de terminal en 2500 passagiers kunnen tegelijk inchecken. De wanden van de terminal bestaan uit 51 opeengestapelde containers in groen en blauw, het dak bestaat uit transparante folie.

De nieuwe Elbphilharmonie,  
die op een ongebruikte kade gebouwd wordt en in 2010 ingewijd zal worden, gaat eruitzien als een reusachtig glazen schip. De eerste steen werd op 4 april 2007 gelegd. Dit nieuwe symbool in de Elbemetropool Hamburg heeft als middelpunt een concertzaal die plaats biedt aan 2200 toeschouwers en die tot de top tien van concertzalen ter wereld moet gaan behoren. Weer een attractie in deze stad aan de Alster en Elbe. die al zo geliefd was om zijn Reeperbahn, zijn musicaltheaters. zijn museum voor moderne kunst 'der Kunsthalle' en zijn chique winkelpassages rondom de Jungfernstieg.

Musea en tentoonstellingen 
'Museum fur Kunst und Gewerbe' - kunst en nijverheid van de Oudheid tot de moderne tijd.
'Bucerius Kunst Forum' - met bijzondere tentoonstellingen.
'Miniatuur Wonderland' -  wonderwereld van modeltreinen in de 'Speicherstadt'.
'Dialog im Dunkeln' - ontdekking van het onzichtbare.
'Kesselhaus' – tentoonstelling van de Havencity-maquette.
'ErnstBarlach-Haus' - 130 sculpturen van de fantastische kunstenaar.
'Hamburg Dungeon' - horrorshow over de donkere geschiedenis van Hamburg.
De Kunsthalle Hamburg toont van 19-11-04 t/m 06-02-05 Lovis Corinth: zelfportretten.Parken en plantsoenen
 
Het Alsterpark met aanlegsteigers voor rondvaartboten, zeilboten en kano's, cafés, bistro's en restaurants is het populairste park van de stad. 'Planten un Blomen' is een park tussen de Alster en St.-Pauli met botanische tuin, tropenhuis en de grootste Japanse tuin van Europa. Het stadspark wordt beschouwd als de grootste 'speelweide' met openluchtpodium en een belangrijk planetarium. Langs de oever van de Elbe kunt u mooie wandelingen ondernemen.

Shopping 
Hamburg is met zijn talrijke historische gebouwen, voetgangerszones en traditierijke handelshuizen een winkelparadijs met een heel speciale ambiance. In de passages tussen Colonnaden en Neuer Wall liggen luxueuze winkelgalerijen als parels aaneengeregen en de grote winkelstraten laten geen wens onvervuld. Perfect shoppen kunt u ook in de 12 winkelgalerijen op de Neuer Wall en in de Monckebergstrasse.

Eten en drinken 
Van ontdekkingstochten krijg je honger en dorst - met zijn restaurants en bars is Hamburg een Mekka voor liefhebbers van culinaire lekkernijen. Natuurlijk staat u in Hamburg de allerverste vis te wachten. In het restaurant 'Warsteiner Elbspeicher' kunt u behalve van moderne hanzeatische keuken ook genieten van dagverse visspecialiteiten en vleesgerechten. Het restaurant 'Flectenkieker' offreert rijk genuanceerde Hamburgse lekkernijen in historische ambiance.

Excursietips
 
Met de catamaran over de Elbe en de Noordzee naar het eiland Helgoland op open zee. Het eiland Sylt lokt met zand, zon, party's en de stille Waddenzee. St. Peter-Ording is beroemd om zijn 12 km lange en 2 km brede zandstrand. Het 'Alte Land' aan de andere kant van de Elbe is het grootste fruitteeltgebied van Europa. Te midden van de Luneburger Heide ligt het middeleeuwse Luneburg. Lubeck met de stadspoort Holstentor en de door water omsloten historische stadskern.

Tips voor jongeren 
Zoals men het van een metropool kan verwachten, biedt de stad talloze buitengewone en opwindende attracties voor jongeren, of je nu het vermaakscentrum St.-Pauli bekijkt, de populairste clubs en discotheken van de stad of de hippe en trendy bars en kroegen in Ottensen of Altona. Daarnaast is Hamburg echter ook de locatie van talloze concerten die internationale flair uitstralen!

Hamburg Tourismus GmbH
Steinstrasse 7, 20095 Hamburg
Tel: + 49 (0) 40 / 3 00 51-300  -  Fax: +49 (0) 40 / 3 00 51-333
E-mail: info@hamburg-tourismus.de   - 
www.duitsverkeersbureau.nl/Hamburg

Ligging en aanrijroute
 
Per trein: 5 IC-/ICE-stations  -  Autosnelwegen: 4 autosnelwegen verbinden Hamburg met alle belangrijke steden  -  Luchthaven: Hamburg, vlak bij de city

** Uw accommodatie
in Hamburg kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Hamburg. Er zijn 231 hotels/appartementen online boekbaar. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in Hamburg per thema gerangschikt.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Booking.com