STADSTAAT BERLIJN, hoofdstad en culturele wereldstad.
Naar overzicht
Kaart met de 16 deelstaten. Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar uw accommodatie!
  
  

Nauwelijks één andere stad is dermate door de geschiedenis getekend en aan verandering onderhevig als Berlijn. Berlijn, door het noodlot voorbestemd 'om voortdurend te worden en nooit te zijn', behoort misschien juist daarom internationaal tot de levendigste, spannendste en meest veelzijdige Europese metropolen. Lifestyle, de unieke sfeer, uitgebreide culturele en recreatievoorzieningen zijn de specifieke kenmerken.

Kaart, centrum van BerlijnBerlijn 
Sinds 3 oktober 1990, de datum van de Duitse hereniging, is Berlijn een volwaardige deelstaat van de Bondsrepubliek. Met bijna 3,6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 885 km' is het veruit de grootste agglomeratie van het land. Op 20 juni 1991 kozen de afgevaardigden in de Bondsdag voor Berlijn als hoofdstad. Deze 'stadstaat', die in het van oudsher arme Brandenburg ligt, kende een veelbewogen verleden: in 1685 maakte Berlijn een aanvang met een uiterst doordacht bevolkingsbeleid. Religieuze minderheden die in eigen land vervolgd werden, vonden er een veilig heenkomen. Het ging vooral om Hugenoten die het Frankrijk van Lodewijk XIV ontvluchtten.
Dankzij de expansie van Pruisen onder Frederik II  

werd Berlijn de hoofdstad van een machtig koninkrijk. Vanaf 1870, het jaar waarin Bismarck de Duitse eenheid bewerkstelligde, viel het lot van Berlijn samen met dat van Duitsland, zowel in tijden van voor- als van tegenspoed. In de tijd van de Weimarrepubliek heerste er een klimaat van geestelijke vrijheid, waarin uiteenlopende kunstuitingen en experimenten van allerlei aard konden gedijen, maar al spoedig kwam het nationaalsocialisme op... Na de nederlaag van 1945 werd de stad in vier bezettingszones opgedeeld, die uiteen zouden vallen in West­Berlijn, een kapitalistische vrijhaven in het centrum van een socialistische wereld, en Oost­Berlijn, de hoofdstad van de DDR. Berlijn werd de plaats waar alle spanningen tussen Oost en West aan de dag traden. De spanningen liepen nog verder op door de bouw van de muur op 13 augustus 1961. Toen de muur op 9 november 1989 viel, was deze situatie voorgoed voorbij. Sindsdien spant het stadsbestuur zich in om de twee stadsdelen weer aaneen te smeden, opdat Berlijn het waardige symbool van de Duitse eenheid mag zijn. De stad aan de Spree en de Havel telt 62 meren en talloze kanalen en watertjes. Bossen en parken beslaan circa een vijfde van het oppervlak.

Treuhand  
Treuhandgesellschaft is de beheersmaatschappij die van overheidswege belast is met de privatisering van de duizenden staatsondernemingen in de voormalige DDR..

Berlijnse muur 

Naar aanleiding van de massale uittocht van burgers uit de DDR naar West-Berlijn besloot de communistische regering om de demarcatielijn van de oostelijke bezettingszone in een onoverschrijdbare grens te veranderen. Op 13 augustus 1961 werd met de bouw van een immense betonnen muur van 37 km lang begonnen. De tweedeling van de stad was een voldongen feit toen alle verbindingen per metro en trein afgesneden werden en 193 straten voortaan op de muur doodliepen. De muur was het toneel van vaak spectaculaire ontsnappingen en talloze tragische doden. De leegloop naar de Bondsrepubliek en de ineenstorting van het Oost-Duitse bewind in de zomer van 1989 ten gevolge van de geleidelijke democratisering in Oost-Europa, dwongen de overheid de grenzen open te stellen. Op 9 november 1989 viel de muur. Het werd een spontane feestdag waarop de Duitsers uit Oost en West elkaar eindelijk weer om de hals konden vallen. In het Haus am Checkpoint Charlie houdt een tentoonstelling de geschiedenis van de muur levend.

IJzeren gordijn 

De demarcatielijn die oorspronkelijk de westerse bezettingszones van de sovjetzone scheidde, werd in 1949 de grens tussen de twee Duitslanden. Deze 1375 km lange grens werd vanaf 1952 versterkt met prikkeldraadversperringen, uitkijkposten, mijnenvelden en automatische mitrailleurposten, om iedere vluchtpoging naar de Bondsrepubliek te voorkomen. Tot 1961, het jaar van de bouw van de Berlijnse Muur, trokken 3,5 miljoen Oostduitsers naar het Westen, voornamelijk via de Berlijnse doorgang die in de grens tussen de twee Duitslanden was blijven bestaan.

Wereldtijklok aan Alexanderplatz in BerlijnBezienswaardigheden  
Brandenburger Tor - hét kenmerk van de stad en symbool voor de vroegere deling, televisietoren op de Alexanderplatz - 368 m hoge uitkijktoren met draairestaurant, Gedáchtniskirche op de Kurfürstendamm - gedenkteken voor vrede en verzoening, Gendarmenmarkt - met concertgebouw, Duitse Dom en Franse Dom, een ensemble van architectonische harmonie en schoonheid, koepel van de Rijksdag - voortreffelijk uitzicht over de regeringswijk en de binnenstad van Berlijn, Hackesche Hófe - beroemd om het Berlijnse nachtleven, Potsdamer Platz - talrijke moderne gebouwen, winkelmogelijkheden, cafés en restaurants, theaters, bioscopen en discotheken.

Toppers  

Brandenburger Tor – Kurfürstendamm en Gedächtniskirche - UNESCO-werelderfgoed Museumeiland - De nieuwe Potsdamer Platz - De Hackesche Hófe - Slot Sanssouci

Kunst en cultuur  
Van boulevardtheater tot klassieke opera - Berlijn is een Mekka voor liefhebbers van het klassieke genre. Niet alleen acht grote orkesten, waaronder de beroemde Berliner Philharmoniker, drukken hun stempel op het muziekgebeuren in de stad, maar ook een gevarieerd operalandschap dat met drie grote operagebouwen wereldwijd uniek is. De amusementscultuur heeft juist in Berlijn een lange traditie, een traditie die onscheidbaar verbonden is met de mythe van de stad en de 'Roaring Twenties'. Tegenwoordig vindt in Berlijn weer een opleving van de lichte muze plaats met een onvergelijkelijk gevarieerd amusementsaanbod.

Musea en tentoonstellingen  

Berlijn is de stad der musea met schatten van de wereldcultuur: het Pergamonaltaar en Nefertete, de mooiste 'Berlijnse', oude en jonge meesters. Hier kunt u de bewogen geschiedenis van een voormalig verdeelde stad beleven. 175 Berlijnse musea behoeden geschiedenis, kunst en kennis en vormen een unieke ervaringswereld. In Berlijn Midden en in de wijk Prenzlauer Berg heeft zich een jonge galeriescene ontwikkeld die internationaal de aandacht trekt. In een tijdsbestek van maar net tien jaar zullen hier tot het jaar 2006 ruim 25 nieuwe musea zijn ontstaan. In 2005 wordt het Bodemuseum op het Museumeiland - Europa's grootste investeringsproject op cultureel gebied - na een algehele sanering heropend.Parken en plantsoenen 

Behalve grootsteedse dynamiek biedt Berlijn ook ontspannende rust. Uitgestrekte groenvoorzieningen en watervlakten, bossen, parken en idyllische meren geven u volop ruimte om te relaxen te midden van de grote stad. Het grootste park van Berlijn is de Tiergarten, de favoriete plek van de stadsbewoners. Het Grunewald, een bosgebied vlak bij de stad, is vanaf het S-Bahnstation Grunewald eenvoudig bereikbaar.

Shopping 

Ruim een tiental shoppingcentra, talrijke winkelstraten zoals de Kurfurstendamm of de Frledrichstrasse en excentrieke buurtwinkels in Kreuzberg, Midden of Prenzlauer Berg verleiden tot rondkijken en winkelen. Het legendarische Kaufhaus des Westens (KaDeWe), het grootste warenhuis op het Europese continent, biedt winkelpret op zes etages. Ook de Galeries Lafayette in de Friedrichstrasse lokken met Franse charme de klanten aan. In de shoppingcentra zoals de Arkaden op de Potsdamer Platz of het Europa Center op de Kurfurstendamm kunt u ook bij slecht weer heerlijk winkelen.

Eten en drinken 

Van een snelle snack tot een fijnproeversmenu in een edel gourmet-restaurant - de Berlijnse keuken is zo kleurrijk en veelzijdig als zijn bewoners. In de gezellige ambiance van het restaurant Aigner op de Gendarmenmarkt of het Altes Zollhaus in Midden kunt u van regionale specialiteiten genieten. De typisch Berlijnse keuken is vrij rustiek en stevig. Behalve 'Eisbein' (beenham), kerrieworst, Berlijnse 'Buletten' (gehaktballen) behoort ook 'Berliner Weisse' (witbier) tot de specialiteiten van Berlijn.

De agglomeratie BerlijnExcursietips   
De hoofdattractie in de omgeving van Berlijn is natuurlijk Potsdam, hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en bijna een must voor elke Berlijnbezoeker. Niet voor niets werd Potsdam door de UNESCO tot cultureel werelderfgoed verklaard: van Slot Sanssoucci, de zomerresidentie van de Pruisische koningen met de prachtige tuinen, de gerestaureerde binnenstad met haar stadsbeeld uit de 18e eeuw tot aan de 'Hollandse wijk' - overal waar u gaat of staat zult u merken dat de geschiedenis nog steeds voortleeft. De dierentuin in het stadsdeel Friedrichsfelde is een uitgestrekt landschapspark met een groot dierenbestand. De Muggelsee is het grootste meer van Berlijn en ligt aan het einde van een groot recreatiegebied.

Berlijn vanaf het water 

Bijna 200 km waterweg doorkruist de Duitse hoofdstad. De hoogtepunten van Berlijn zijn per boot te bezichtigen.
De gezonde Berlijnse lucht is legendarisch, maar in deze Duitse metropool is ook het ritme van de golven voelbaar, zoals je per boot kunt ervaren op bijna 200 kilometer waterweg. Het aantal bruggen overtreft zelfs Venetië. Met een charterjacht, stoomboot of gewone bootdienst kun je dit enorme stadsgebied doorkruisen. Zelfs een catamaran op zonne-energie vaart op de rivier de Spree en in de Neuköllner kanalen. Laten we aan boord gaan op de oever bij de Rijksdag. De silhouetten van regeringsgebouwen steken indrukwekkend af tegen het blauw van hemel en water. Vrijwel direct daarna, als we onder de Marschallbrug zijn doorgevaren, duikt voor de boeg het markante silhouet van het Bodemuseum op. Dit gebouw, een afgeronde driehoek met een koepel erop, staat op de noordpunt van het door de Unesco tot werelderfgoed verklaarde museumeiland. Hier bevinden zich vijf musea, waaronder de Alte Nationalgalerie en het Pergamonmuseum. We varen verder naar het Spree-eiland met de televisietoren, 'de lange Alex', op het Alexanderplein, de toren van het stadhuis, de koepel van de Berlijnse dom en het DDR-museum aan de overkant. Hierna doemt de Nikolaiwijk op, even verder verschijnt de gevel van de koninklijke stallen en dan schuiven we onder de

Oberbaumbrücke  in BerlijnOberbaumbrücke   door. De brug verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain en fungeert tevens als stadspoort op deze waterweg. Parallel met de tot nu toe afgelegde route loopt ca. 2 km zuidelijker het door bomen omzoomde historische


Landwehrkanaal,
 
aangelegd in de 19e eeuw om bouwmateriaal voor de stadsuitbreiding te transporteren. Aan zijn Tempelhofer Oever ligt het Deutsche Technikmuseum Berlin. Meer dan 25.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte toont hier de ontwikkeling van verkeers-, communicatie-, productie- en energietechnieken. Ten westen van het museumterrein ontdekken we de nieuwe stadswijk Daimler-City, met zijn vele cafés, bioscopen en de winkel passage aan het Potsdamer Plein, en wat verderop de dierentuin en het Schleuseninsel (sluizeneiland). Bij het Spreekreuz komen Landwehrkanal en Charlottenburger Verbindungskanal uit in de rivier de Spree.

Oostwaarts,  

voorbij de bochten in de Spree, trekken de terrassen van het bureau van de bondskanselier de aandacht en bij de Humboldthafen de glazen gevels van het nieuwe Berlijnse centraal station. Vanaf dit futuristische spoorwegknooppunt is het niet ver naar een ander hoogtepunt van moderne architectuur: de Friedrichstadt­Passage. Architecten van naam, zoals Oswald Matthias Ungers en Jean Nouvel, hebben dit hoogwaardig winkelparadijs ontworpen. Je vindt er veel winkels, exquise restaurants en het Franse warenhuis Galerie Lafayette.
www.duitsverkeersbureau.nl/Berlin

DDR-Museum
 
Ontdek en beleef het leven in en de geschiedenis van de voormalige DDR.
www.ddr-museum.de
Tips voor jongeren
Berlijn biedt alles wat het jonge hart begeert. 's Avonds heb je de keuze uit gezellige cafés en restaurants, musicals of liveconcerten. Tot in de vroege uren nodigt de gevarieerde club- en barscene rondom de Hackesche Markt, langs de Oranienburger Strasse of de SimonDach-Strasse jullie uit om mee te vieren.

Ligging en aanrijroute
 
Per trein: ICE-/IC-/IR-aansluitingen Autosnelweg: A10  -  Luchthavens: Berlijn-Tegel, Berlijn  -  Tempelhof, Berlijn-Schönefeld

Rijksdag in BerlijnBerlin Tourismus Marketing GmbH  

Am Karlsbad 11, 10785 Berlin  - Tel.  +49 (O)30-25 00 25  - 
Fax: +49 (0) 30 / 25 00 24 24  -  E-mail: information@btm.de   -  Internet: www.berlin-tourist-Information.de 

** Uw accommodatie Berlijn
in Berlijn kunt U goed boeken via
Hotels/Berlin. Er zijn 667 hotels/appartementen online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.

Informatie over wijken met hotels in Berlijn  

Bezoekt u Berlijn maar weet u niet zeker waar u wilt verblijven? Probeer een van deze populaire wijken in Berlijn

Berlijn: Slot CharlottenburgCharlottenburg -  In dit stijlvolle district in West-Berlijn vindt u de historische Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en de beroemde Kurfürstendamm met zijn talloze winkels en boetieks.

Friedrichshain - Ooit maakte Friedrichshain deel uit van Oost-Berlijn. Het is door een brug, de Oberbaumbrücke, verbonden met Kreuzberg. Vandaag de dag is het een populaire en trendy buurt met vele cafés en restaurants.

Kreuzberg - Het levendige Kreuzberg is van het naburige Friedrichshain en Berlin-Mitte gescheiden door rivier de Spree.

Mitte - Het centraal gelegen Mitte-district in Berlijn biedt vele bezienswaardigheden en attracties. Wandel over Unter den Linden langs operagebouw Staatsoper en door de indrukwekkende Brandenburger Tor.

Prenzlauer Berg - Prenzlauer Berg is een van de meest trendy wijken van Berlijn. U vindt er levendige bars, diverse restaurants en een bruisende kunstgemeenschap.

Schöneberg - Het West-Berlijnse district Schöneberg ligt tussen het trendy Kreuzberg en het stijlvolle Wilmersdorf. Het biedt u meer dan alleen het luxe warenhuis KaDeWe, elegante cafés en een levendige culturele setting.

Spandau - Spandau ligt te midden van een bosrijk gebied, op het punt waar de rivieren Haven en Spree samenkomen. Het is het meest westers gelegen district van Berlijn.

Tiergarten - Tiergarten is vernoemd naar het grote park in het centrum van Berlijn. U vindt er de Brandenburger Tor, de Rijksdag, de dierentuin van Berlijn en het indrukwekkende Hauptbahnhof (centraal station).

Wannsee - Het Wannsee-district, ten zuidwesten van Berlijn, is rijk aan natuur. Het is een populaire bestemming onder zowel toeristen als de plaatselijke bevolking. Via de S-Bahn, regionale treinen en de A115 is het gemakkelijk te bereiken.  e.a.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 192 landen.
Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk! 
** Bij plaatselijke
Toeristenbureaus vindt u internet adressen van dorpen en steden!

Booking.com