WESTERLO, provincie Antwerpen. Op het Marktplein staan niet minder dan 4 gedenktekens: voor een prins De Mérode, een burgemeester, de helden van de Boerenkrijg en die van de Eerste Wereldoorlog. Er staat bovendien een eeuwenoude en beschermde lindeboom.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux
 Naar uw accommodatie.

    
Sint-Lambertuskerk 
De neogotisch verbouwde kerk heeft een toren, koor en kruisbeuk uit de 15de eeuw en schip uit ca. 1525. Het interieur omvat barok meubilair en religieuze voorwerpen, evenals een paar goede schilderijen.

Kasteel de Mérode de Westerlo 
 
Het kasteel vertoont verschillende bouwfasen: een eind 13de, begin 14de-eeuwse rechthoekige donjon, geflankeerd door 4 hoektorentjes; het hoofdgebouw zelf is 16de-eeuws, werd vergroot in de 17de eeuw en heeft twee nieuwe vleugels uit de 18de en 19de eeuw. Het interieur is uiterst boeiend: wapenzaal met renaissanceschouw, Brusselse wandtapijten, Mechels goudleren behang.

Omgeving
Oevel
, 6 km N 
De westtoren van de neogotische Sint-Michielskerk is 15de-eeuws en in Kempense baksteengotiek opgetrokken. In het Historisch Streekmuseum voor de Zuiderkempen zijn werktuigen, een Kempense woning, een dorpsschool, een winkel en een herberg te zien.

Tongerlo
, 2 km N 
Een drie eeuwen oude lindelaan leidt naar de norbertijnenabdij, gesticht vanuit de Sint-Michielskerk in Antwerpen. Na de grote brand van 1929 gerestaureerd resp. heropgebouwd. Poortgebouw met Romaanse invloeden in de onder bouw; barokke prelaatsvleugel,: hier bevinden zich 4 Brusselse wandtapijten van Reydams en een aan A. van Dyck toegeschreven schilderij; het gastenhuis, door twee leden van de familie Keldermans gebouwd in Brabantse renaissance; het ziekenhuis; het kloosterpand en de neogotische kapittelzaal.
Ook de abdijkerk brandde af in 1929 en werd neogotisch herbouwd.
Aan de andere kant van de binnenhof de functionele gebouwen:  portierswoning, smidse, schrijnwerkerij, stallingen, bakkerij en wagenhuis, de hoeve en de tiendschuur; omgebouwd tot expositieruimte. Het hele binnenplein is nieuw aangelegd.

In het museum 
wordt de kopie van Andrea Solario, afkomstig uit het dominicanenklooster van Milaan, bewaard van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Het doek werd in 1507 geschilderd en in 1545 door de abdij van Tongerlo aangekocht: het is de oudste en best bewaarde kopie van het meesterwerk van Da Vinci.

Vorst, 10 km 0
De Sint-Gertrudiskerk, een stichting van de Gertrudisabdij van Nijvel, heeft een koor en transept uit de 15de eeuw, en een 50 m hoge laatgotische toren met imposante steunheren. De kerk bezit een schilderij van Erasmus Quellien. De pastorie dateert uit 1690.
Internet
http://www.toerismewesterlo.be/  http://www.westerlo.be/ Gemeente

** Uw accommodatie  in België
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

** Kunsthistorische schets geeft een eenvoudig totaal overzicht.