WATERLOO, provincie Waals Brabant. Waterloo is een van de meest bezochte lokaliteiten waar ooit een veldslag plaatsvond. Op zondag 18 juni 1815 werd Napoleon er definitief verslagen door de geallieerde legers van de Engelsen, Duitsers en Nederlanders.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux
 Naar uw accommodatie.

     
     
La Butte du Lion
Liefhebbers van militaire geschiedenis kunnen het beste terecht bij de Leeuw van Waterloo,  opgericht op de plaats waar prins Willem van Oranje gewond werd, en waar een uitstekend panorama een inzicht geeft in de troepenbewegingen tijdens de veldslag.
De gietijzeren Leeuw, 4,5 m lang bij 4,5 m hoog, staat op een kunstmatige heuvel,
40,5 m hoog, en was een initiatief van koning Willem I der Nederlanden gericht aan het adres van de Fransen. In feite speelde de slag zich af op het grondgebied van andere gemeenten, voornamelijk Braine-I'Alleud, ten zuiden van Waterloo. In Waterloo zelf bevindt zich de curieuze Eglise Sainte-Joseph  met vele herinneringsplaquetten voor geallieerde gesneuvelden.

Wellington Museum  
Staat op de Place Albert. Het staat waar het hoofdkwartier van Wellington was. In het heuvellandschap staan nog vele versterkte hoeven, die kenmerkend zijn voor de Leemstreek.
Aan de chaussée de Charleroi ligt de Ferme de Mont-Saint-Jean,
 een oude tempeliershoeve. In 1815 was het een steunpunt van de Engelsen, tevergeefs aangevallen door de Fransen. Aan de Route de la Marache ligt de Ferme de la Papelotte, door de troepen van Nassau bezet, toen door de Fransen ingenomen en vervolgens door de Pruisen onder leiding van Ziethen ontzet.

Braine-I'Alleud  
Hier werden het kasteel en de hoeve van Goumont of Hougoumont, 16de-18de eeuw,  heldhaftig verdedigd door 7 compagnieën Guards tegen de divisie van Jérome Bonaparte; strijdtoneel van lijf-aan-lijfgevechten.

Plancenoit
Aan de chaussée de Charleroi staat de Ferme de la Haie Sainte.
Deze grote vierkante hoeve werd door Hannoverianen onder leiding van majoor Baring gedurende 7 uur verdedigd, tot ze in Franse handen viel.

Ferme de la Belle Alliance  
Deze staat meer naar het zuiden aan de chaussée de Charleroi, was het centrum van de Franse legers. Na de slag begroetten Blücher en Wellington elkaar op deze plaats als wederzijdse overwinnaars.

Ferme du Caillou
Deze bevindt zich nog zuidelijker. Is de plaats waar Napoleon de nacht van 17 op 18 juni 1815 doorbracht. Er is een klein museum ingericht met herinneringsstukken aan de keizer van de Fransen.

** Uw accommodatie  in België
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.