VIANDEN, Groothertogdom Luxemburg. De Nassau-burcht in Vianden is een groot kasteel uit de Romaanse en gotische periode en als zodanig, ondanks zijn restauraties en verbouwingen  een der zeldzame overblijfselen van middeleeuwse bouwkunst.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Burcht:
de graven van Vianden hadden huwelijksbanden met Courtenay, Perwez en sedert 1331 met de Nassaus uit Dillenburg. in 1417 kwam Vianden definitief aan de Ottoonse Nassaus tot het in 1885 naar de Walramse tak ging, die thans in Luxemburg regeert. Men kan in het huidige kastelencomplex 5 bouwfasen onderkennen. Het geheel strekt zich uit over een lengte van 85 m en een breedte van 30 m en is op een rotsplateau gebouwd. Het complex wordt in zijn gehele lengte door een muur in tweeŽn gedeeld. Ten westen van deze muur zijn de vertrekken van de heren van Gulik en Nassau; deze staan niet open voor het publiek. Ten oosten daarvan staat het oude middeleeuwse kasteel. Dat omvat o.m. de kapel, het Petit Palais en het Grand Palais. Wat we thans zien, stamt vooral uit de derde bouwperiode, 1190-1240.

Het Petit Palais  
Met twee verdiepingen, was oorspronkelijk Romaans, maar werd gotisch verbouwd. Beneden bevinden zich twee kamers, de ridderzaal, met gewelven uit de 14de eeuw, en het Ritterstuff, waar het gezelschap zich warmde. Dit heeft nog een Romaans gewelf en Romaanse vensters. Van hieruit komt men in de Byzantijnse zaal met laat-romaanse kapitalen en driepasvensters uit ca. 1200. De kapel Saint-Antoine heeft twee verdiepingen en komt perfect overeen met een Ottoonse paltskapel. Er is een rijke verscheidenheid van zuiltjes, met 61 redelijk goed bewaarde kapitalen. Op de benedenverdieping is een Ottoonse toren bewaard gebleven. De bovenkapel is in de overgangsstijl tussen Romaans en gotiek opgetrokken.

Het Grand Palais  
Is van iets latere datum, dan de oudste delen van het Petit Palais, is een rechthoek met kelder en een verdieping. De gotische puntgevels,  33 m hoog, dateren uit 1500. De benedenzaal is ruim 30 m bij 9,5 m. De originele hoogte was ruim 5 m. Door de constructie van het gewelf werd deze ruim 7,5 m. Deze zaal heeft vijf traveeŽn, wat enorm is voor die tijd. Er zijn zes dubbele vensters in Romaanse stijl. De bovenverdieping heeft gotische ramen. Het geheel werd verscheidene malen gerestaureerd, en ook thans is men nog bezig.

Kerk van de TrinitariŽrs
In deze tweebeukige vroeggotische kerk bevindt zich een sacramentsaltaar in renaissancestijl. In de kloostergang staan de grafmonumenten van gravin Sponheim-Vianden en graat Hendrik van Nassau.

Andere bezienswaardigheden  
De Chapelle de la Sodalitť heeft rijk meubilair.
De Hockelstour is een oude wachttoren van de vroegere vesting, die 32 torens telde.
Het Musťe d'Artrustique Ed. Wolff is een barokhuis met een rijke collectie meubilair en ijzeren haardplaten, taques, uit de 16de en 17de eeuw.
Het Maison de Victor Hugo is het huis waar Victor Hugo in 1871 verbleef en dat tot een klein museum werd ingericht. Het gemeentehuis is een voormalig burchthuis.

Omgeving  
Brandenbourg, 22 km ZW; te voet 10 km
Bezit een imposante burchtruÔne, die gelijkenis vertoont met een Duitse burcht. Er zijn vier bouwfasen te onderkennen. De binnenburcht met donjon dateert uit de 12de eeuw. In 1400 kwam er een uitbreiding naar het zuidoosten en eind 15de eeuw breidde men uit naar het noorden. De hoofdingang is uit 1500. Deze burcht werd nog bewoond in de 18de eeuw, maar honderd jaar later was het een en al ruÔne. Die werd in 1930 door de staat aangekocht, gerestaureerd en in 1950 nogmaals geconsolideerd.

Roth   
was sedert de 13de eeuw een commanderij van de tempeliers. De huidige gebouwen dateren uit 1733; de toegangspoort is 16de- eeuws. Er is een kleine Romaanse basiliek uit de 12de eeuw, gebouwd voor Alberon, aartsbisschop van Trier. Deze kerk is, net als de Dom van Trier, een curieus mengsel van stijlen en vormen. Er zijn drie beuken met een basilicaal plan. Van de twee torens is de noordelijke slechts ten dele gebouwd. Aan de noordzijde van het koor is een ronde apsis
.
Internet

http://www.castle-vianden.lu/ Kasteel/Burcht
Les Amis du Ch‚teau de Vianden a.s.b.l.  -  postbus 26 ; L-9401 Vianden  -  tel. (352) 849291/834108-1  -  fax (352) 849284  -  email : amch@pt.lu  
http://www.vianden.lu/ Gemeente.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Booking.com