TURNHOUT, provincie Antwerpen. Turnbout ontstond ca. 1110 als jachtslot voor de hertogen van Brabant die in het Groothout tussen Vosselaar en Gierle kwamen jagen. In 1356 kwam de vrijheid aan Maria van Brabant, zuster van hertogin Johanna, die er een apart Land van Turnhout van maakte. De stad is bekend vanwege haar drukkerijen en papierverwerking en heeft vooral naam gemaakt door de fabricage van speelkaarten.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Sint-Pieterskerk
Toren en koor stammen uit de 13de eeuw; kruisbeuk en kapellenkrans zijn laatgotisch . Het hoogaltaar is van Walter Pompe, het barokke gestoelte van J.C. de Cock, de biechtstoelen zijn van J.P. van Baurscheit. Tot de kerkschat behoren o.m. zilverwerk, monstransen en cibories uit de 17de eeuw, en borduurwerk.

Begijnhof  
Het complex werd in 1372 gesticht door Maria van Brabant en na de brand van 1552 weer opgebouwd door de aartshertogen Albrecht en Isabella. Rond een langwerpig plein staan oude begijnenwoningen, grotendeels uit de 17de eeuw. De toegangspoort dateert uit 1768. De begijnhofkerk heeft fraai gebeeldhouwd meubilair: communiebank, biechtstoelen en preekstoel. Er is tevens een begijnhofmuseum met voorwerpen uit het dagelijkse leven van de begijntjes.

Kasteel, thans gerechtshof  
Hier stond oorspronkelijk het jachtslot van de hertogen van Brabant. In de 16de eeuw werd het tot renaissancepaleis om- en uitgebouwd voor Maria van Hongarije, landvoogdes van de Nederlanden, en wel door de architecten Antoon II en Rombout II Keldermans en D. de Waghemakere. Na de brand van 1597 werd het nog eens herbouwd voor Amalia van Solms, wier wapen op de monumentale barokpoort prijkt. In de 19de eeuw fungeerde het als stadsgevangenis. In 1921 werd het gebouw gerestaureerd.

Nationaal Museum van de Speelkaart, Begijnenstraat
Het museum bevindt zich in het Huis metten Thoren opgericht in 1926.

Kempens Vogelmuseum De Wielewaal  
Een museum gewijd aan vogelkunde, aanbevolen voor natuurliefhebbers.

Taxandria-museum
Archeologische vondsten, jacht en valkerij, volkskunde, schilderijen en tekeningen van Kempense kunstenaars, textiel en kant.

Andere bezienswaardigheden  
De Sint-Theobalduskapel,

die in de 17de eeuw werd vergroot, heeft een koor uit de 14de eeuw.
De neogotische Heilig-Hartkerk
werd in 1985 gerestaureerd. De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares is een centraalbouw in neo-Byzantijnse stijl.

Omgeving  
Baarle-Hertog,
13 km N
Is een Belgische exclave op het Nederlands grondgebied van Baarle-Nassau. Deze toestand bestaat sinds de 14de eeuw en geen enkel staatsverdrag heeft daar iets aan kunnen veranderen... Veel woningen staan deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied. Er staan ook twee hoofdkerken, twee gemeentehuizen en twee scholen. De St.-Remigiuskerk werd in 1944 zwaar beschadigd, maar weer opgebouwd; naast oud meubilair zijn er 19 fraaie glasramen van Jos Hendrickx.

Gierle, 9 km ZW  
De fraai gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwekerk heeft een achthoekige gotische toren met romaanse elementen. Het houten gewelf dateert uit 1820. Mooie dorpskern en stenen windmolen.

Kasterlee, 9 km Z
Ligt in de vallei van de Kleine Nete en is een toeristische trekpleister vanwege de mooie natuur en de wandelpaden. De Sint- Willibrorduskerk is slechts nog voor een deel gotisch. De watermolen is in 1921 verbouwd. In 1972 werd het Grafisch Centrum Frans Masereel geopend.

Oud-Turnhout, 2 km 0  
De beschermde Sint-Bavokerk, 15de eeuw, bezit een schilderij van Erasmus Quellien, Het Laatste Avondmaal. In de kerk van Schoonbroek bevindt zich een laatgotisch retabel.
In 1393 werd de priorij van Corsendonk opgericht door Maria van Gelder, voor de orde van de kanunniken van Augustinus. In het fraai gerestaureerde complex is thans een congrescentrum ondergebracht. In een vleugel was tot 1990 het Museum Albert van Dyck ondergebracht, Turnhouts schilder van gevoelige meisjeskopjes en Kempense landschappen.

Retie, 12 km ZO  
Op het grondgebied van de gemeente lag het grote domein van Filips, graaf van Vlaanderen, en vader van koning Albert I. Voor de neogotische   Sint-Martinuskerk staat een eeuwenoude gerechtslinde, gerestaureerd in 1988. Aan de Witte Nete staat een vernieuwde watermolen. De molenaar van de Nieuwe Molen bezit een collectie miniatuurmolens.
 
Vosselaar, 5 km W
De neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk heeft nog een ingebouwde gotische toren in Kempische baksteengotiek. Een vroeggotische Madonna wordt hier als Troosteres in Nood vereerd.
Internet: http://www.turnhout.be/ 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg