TIELT, provincie West-Vlaanderen. Tielt is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van de stelselmatige ontsluiting en de bevolkingsaanwas van Binnen-Vlaanderen in de 11 de en 12de eeuw. In 1128 kreeg de plaats stadsrechten en tevens een versterking. In 1220 schonk gravin Johanna van Constantinopel Tielt het recht op den markt; in 1393 werd dat een jaarmarkt. Begin 16de eeuw schakelde men over van laken op lijnwaad.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

Sint-Pieterskerk of hoofdkerk
De gotische hallenkerk met achthoekige spitse toren, 62 m hoog, werd, na door de Fransen te zijn verwoest, herbouwd. De kerk heeft fraai rococomeubilair, o.m. een communiebank. Voorts zijn er glasramen uit de 19de en 20ste eeuw en Brugs edelsmeedwerk uit de 17de eeuw.

Minderbroederkerk  
De eenschepige kerk werd in de 18de eeuw opgetrokken en heeft een interieur uit dezelfde periode. De schilderijen zijn van broeder Lucas de Meyere. Het nabijgelegen klooster is hersteld in de oorspronkelijke toestand van 1624.

Lakenhalle en belfort
Beide werden in 1275 opgetrokken, maar werden herhaaldelijk verbouwd. Het huidige aanzicht van het belfort is 15de-eeuws; de halle zelf werd in de 17de en 19de eeuw herbouwd. Er is een beiaard.

Andere bezienswaardigheden  
Het stadhuis is sinds 1954 deels ondergebracht in het voormalige kloostergasthuis van de Alexianen, in 1220 gesticht door Johanna van Constantinopel.
Verder zijn te noemen: verscheidene kapellen, oudere en moderne, de Onze-Lieve-Vrouwkerk, grote hoeven, o.m. Klein-Viggezele, de houten Poelbergmolen.
Internet
: http://www.tielt.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg