THEUX, provincie Luik. Theux is de hoofdplaats van het voormalige graafschap Franchimont. Bekend is het historische feit van de 600 Franchimontezen die in de nacht van 29 op 30 oktober 1468 een stoutmoedige aanval pleegden op het kamp van Karel de Stoute, hertog van BourgondiŽ, die de stad Luik belegerde. De aanval mislukte, de 600 man sneuvelden en als wraak verwoestte Karel de Stoute het hele graafschap Franchimont. De stad Theux kende in de 17de en 18de eeuw een grote bloei dank zij de ijzergieterijen.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

Saints-HermŤs-et-Alexandre
Deze kerk is een vrij unieke verschijning. Het is in wezen een Romaanse kerk uit de 12de eeuw met drie even hoge beuken: een hallenkerk dus, hetgeen zeer zeldzaam is voor die periode tussen Loire en Rijn. Er zijn 5 traveeŽn op vierkante pijlers. Het koor is gotisch. De toren staat aan de noordzijde en behoort tot het type weertoren, zoals bij de Saint-Pierre in Bastogne. In de kerk zijn de plafonds vlak en beschilderd. Tot het interieur behoren o.m. een Madonna met Kind, 2 beelden van Vivroux , een Christus, een 12de-eeuwse doopvont, het middendeel is waarschijnlijk uit de Romeinse tijd, een calvarieberg van Engelbert Fiesen. De kerkschat bevat o.m. een verguld zilveren kelk en een dito monstrans.

Stadhuis  
Dit werd in 1770 door B. Digneffe in Louis XVI-stijl gebouwd en verving een gotisch gebouw. Op de Grote Markt staat het perron uit 1763.

Omgeving
Kasteel van Franchimont, 1 km Z
Benevens kastelen als dat van Juslenville uit 1799, waar in 1810 koningin Hortense de Beauharnais verbleef, en die van Jevoumont en Hodboumont  bevindt zich even ten zuiden van de stadskern de gerestaureerde ruÔne van de burcht van Franchimont, zetel van het voormalige graafschap. De burcht werd vernield in 1676 en 1794. Vanaf de voormalige kapel heeft men een prachtig uitzicht over Theux. Klein historisch museum.
Internet
: http://www.theux.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg