TERVUREN, provincie Vlaams Brabant. Tervuren ligt in de uitlopers van het ZoniŽnwoud en het Kapucijnenbos en is van oudsher bekend als jachtverblijf van graven, hertogen, prinsen en andere vorsten die in Brussel hun residentie hadden. Dat was al zo in de 12de eeuw en dat zou zo blijven tot de regeringsperiode van Leopold II. Tervuren was ook de uitverkoren plek voor de schilders van de zgn. School van Tervuren.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Op 3 november is er bij de Sint-Hubertuskapel de traditionele begankenis en zegening van broden, paarden en honden. In Tervuren is de beroemde kroniekschrijver Jan van Boendale geboren, 1279.

Sint-Jan-Evangelist  
Het hooggotische kerkgebouw heeft een toren uit ca. 1200, 14de-eeuwse beuken en transept en een barokke voorgevel. Het meubilair is grotendeels barok en in Lodewijk XIV-stijl. Daarnaast bezit de kerk een doksaal, gebeeldhouwde hoekschilden, een 14de-eeuwse Ecce-Homo, twee Engelse albasten werken, een 16de-eeuws retabel, laatgotische beelden en resten van muurschilderingen.

Sint-Hubertuskapel
De kapel is in barokke stijl gebouwd naar een ontwerp van W. Coebergher en staat in het ommuurde Park van Tervuren of Warande, 235 ha groot, met prachtige dreven en de zgn. DruÔdensteen.

Kasteel, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika  
Het kasteel werd in 1781 gesloopt; er zijn nog enkele resten van bewaard, nl. de voormalige paardenstallen en de hierboven vermelde Hubertuskapel. Sinds de 13de eeuw was het kasteel een geliefde verblijfplaats van de hertogen van Brabant, zo ook de aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1815 liet prins Willem van Oranje hier een classicistisch paviljoen bouwen, het werd door brand verwoest in 1879. Op dezelfde plaats ontstond aan het eind van de 19de eeuw het koloniŽnpaleis, gebouwd door Ernst Acker.

Het veel ruimere Museum voor Midden-Afrika  
is een initiatief van koning Leopold II; architect was de Fransman Girault. Voor geÔnteresseerden is dit museum een absolute topper. Er is een schitterende collectie Afrikaanse kunst, voorts etnogrŠfie, Midden-, West- en Oost-Afrika, economie, mijn- en landbouwproducten, houtsoorten, prehistorie en geschiedenis, archeologie, flora en fauna, diorama's van alle diersoorten van Afrika.

Andere bezienswaardigheden  
In Tervuren zelf staan nog fraaie burgerhuizen uit de 18de en 19de eeuw. De pastorie heeft een vleugel uit 1616 en een uit de 18de eeuw. Architect Henry van de Velde liet in 1926-1928 zijn eigen woning bouwen, Nieuwe Huis, Albertlaan 3.
Het voormalige Kasteel van Stolberg-Robiano werd in 1877 in romantische stijl herbouwd. In het oude 16de-eeuwse slot heeft Willem de Zwijger enige tijd gewoond. In het Kapucijnenbos liet Leopold II een koninklijk wandelpad aanleggen.
Het Arboretum ontstond in 1902; hier staan bomen uit de Oude en de Nieuwe Wereld.
Internet
: http://www.tervuren.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg