SAINT-S…VERIN-EN-CONDROZ, provincie Luik. De bouwstijl van de kerk Saints-Pierre-et-Paul wijkt af van die van alle andere kerken in het Maasland.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

Zij is een stichting van de Franse abdij van Cluny
en aldus volgens de cluniacenserstijl gebouwd. In 1091 werd het kerkgoed te Saint-Sťverin aan de benedictijnen van Cluny geschonken. Prinsbisschop Adalbero II van Chiny wijdde het koor. De priorij, eveneens door Cluny gebouwd, werd vaak vernieuwd. T. Everhard van der Marek liet Aert van Muleken de kerk restaureren en een nieuwe priorij bouwen. In 1547 ging de priorij over naar de jezuÔeten, in 1773 naar Luik. Na de Franse Revolutie werd het gebouw gelukkig gered en gerestaureerd.
Ook recentelijk, in de jaren zestig, waren restauratiewerken nodig.

In Saint-Sťverin dus geen zware westtoren, maar een fraaie, lichte en octogonale vieringtoren.  
Drie Lombardische traveeŽn in het schip, zes traveeŽn in beide zijbeuken en een koor met drie parallel lopende apsissen. Het schip was nooit overwelfd. Het huidige plafond in de middenbeuk is een kopie uil 1900. De zijbeuken kregen in 1899 kruisribgewelven. De afscheiding tussen koor en schip is gekenmerkt door een tongewelf De vieringtoren wordt geschraagd door 4 zware pijlers. De traveeŽn worden gescheiden door afwisselend cilindrische zuilen met vierkante kapitalen en vierlobbige zuilenbundels.
  
Er bevindt zich een mooie stenen doopvont uit de 12de eeuw.  
Het bekken rust op 12 zuiltjes. De sculpturale versiering wijst op een groot beeldhouwer. Ook de omgeving van de kerk is zeer fraai. Kerkhof, pastorie, oude hoeve en de door bomen omgeven vijver stralen samen met de kerk de geest van Cluny uit: ingetogen en harmonieuze vreugde, verfijning en creatief vermogen.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg