ROOSDAAL, provincie Vlaams Brabant. Roosdaal is de fusienaam van de gemeenten Borchtlombeek, Onze-Lieve. Vrouw-Lombeek, Pamel en Strijtem. De plaats Roosdaal zelf bestaat niet.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Sint-Amanduskerk, Borchtlombeek
De laatgotische kerk uit de 16de en 17de eeuw werd in de 19de eeuw grondig veranderd; de vroegere vrijstaande toren werd in de nieuwe faÁade opgenomen. De inrichting is barok en rococo.
Onze-Lieve-Vrouwkerk, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek
Deze grote, deels vroeg-gotische kerk was een beroemde bedevaartskerk; vandaar ook haar afmetingen. Het interieur is van classicistisch stucwerk voorzien.
De kansel en het orgel zijn rococo.
Boven het hoogaltaar bevindt zich het beroemde Mariaretabel met 120 eikenhouten beeldjes; uit het atelier van de Brusselse meesters, laat-gotisch. Dit retabel heeft het recentelijk zwaar moeten verduren: in 1974 werden er 32 beeldjes gestolen; in 1981 verdwenen er 36 beeldjes uit het retabel, maar de dieven werden gepakt en de beeldjes werden gerestaureerd en teruggeplaatst. Thans is het retabel extra beveiligd en slechts te bezichtigen voor en na godsdienstige plechtigheden.

Sint-Apolloniakerk, Pamel  
De kerk, die reeds in de 12de eeuw werd genoemd, heeft een noordportaat uit de 11 de en 12de eeuw met rondboogvensters uit de 18de eeuw.

Sint-Martinuskerk, Strijtem  
Op de plaats van een gotische voorganger bouwde Louis Spaak een nieuwe kerk in 1858-1859, met neobarokke en neoclassicistische elementen. Het interieur heeft nog fraaie stukken van de voormalige kerk bewaard.
Internet
: http://www.roosdaal.be/ 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg