POPERINGE, provincie West-Vlaanderen. Zoals zoveel kleinere steden in het graafschap Vlaanderen hield ook Poperinge met lakennijverheid. Maar  het nabije Ieper kon dat beletten. Dat gaf aanleiding tot de oprichting van het Gilde van de Kei, waarvan de hoofdman Ghybe, averechts op zijn ezel gezeten, het verweer tegen 'vreemde' onderdrukking uitbeeldde.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Nadat de lakennijverheid ten onder was gegaan, werd Poperinge het centrum van de hopteelt, sinds de 15 de eeuw, en is dat tot op beden gebleven.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Het stadsbeeld wordt beheerst door de zware westtoren met spitse naald. Met de bouw van de hallenkerk werd in ca. 1290 begonnen en deze werd voltooid in de 14de eeuw. Het meubilair is rococo en bijzonder fraai: koorgestoelte, doksaal met orgelbuffet, biechtstoelen en monumentale kansel.

Sint-Bertinushoofdkerk  
De huidige hallenkerk met stoere westtoren, 15de eeuw, vervangt een Romaanse kerk. Het meubilair is grotendeels afkomstig uit het predikherenklooster te Brugge. Beelden van dominicanen; opmerkelijk rococo-altaar en glasramen met afbeeldingen van de hopteelt.

Sint-Janskerk  
Met de bouw van deze qua architectuur zeer interessante kerk werd in ca. 1290 begonnen; zij was midden 14de eeuw voltooid, met vieringtoren. De laatste gaf binnen aanleiding tot de bouw van grote rondbogen ter ondersteuning. Het interieur is 18de-eeuws: laatbarokke altaren, kansel, koorgestoelte en communiebank. Het westportaal heeft nog beeldhouwwerk uit de late gotiek. Het is de bedevaartkerk van de Hopgangers.

Nationaal Hopmuseum, ondergebracht in de Stadsschaal, de voormalige Waag
De Waag was het centrum voor de controle, en het wegen, drogen, in balen steken en verzegelen van de hop. Thans geeft het museum een overzicht van de werkzaamheden van de vier seizoenen van de hop.

Andere bezienswaardigheden  
Het classicistische Huis van Merris,
thans vredegerecht, gebouwd door Gombert uit Rijsel, vormt een interessant voorbeeld van laat- 18de-eeuwse burgerlijke bouwkunst.
Het Talbot-House
was in de Eerste Wereldoorlog een ontmoetingscentrum voor Britse militairen.

Evenementen  
Het Keikoppencarnaval wordt hier gevierd. Er vindt een Mariaprocessie, eerste zondag in juli,  plaats. Jaarlijks wordt er een hopkoningin gekozen. Om de drie jaar, derde zondag in september, zijn er de Internationale Hopfeesten.
Internet
: http://www.poperinge.be/

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.