PHILIPPEVILLE, provincie Namen. Philippeville werd op bevel van Karel V in 1555 gebouwd als vesting tegen Frankrijk, nadat de Franse legers hel zuidelijker gelegen Mariembourg hadden veroverd. Het is genoemd naar Filips II, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

In 1660 en 1795 kwam de stad aan Frankrijk en pas na de Tweede Vrede van Parijs, 1815, kon ze opnieuw bij de Nederlanden worden gevoegd. De vestingwerken zijn reeds lang ontmanteld, maar de 1 km lange onderaardse gangen, Souterrains, zijn er nog steeds. In een vroeger kruitmagazijn is de kapel Notre-Dame-des-Remparts ingericht.
Philippeville en omgeving zijn bekend om rood marmer en 'bleu belge'.

Omgeving
Roly, 6 km Z
Hier ligt een weinig bekende kasteelhoeve.
De grote donjon dateert uit de 14de eeuw en is nauwelijks veranderd. Lambert de Roly behoorde tot een machtig geslacht dat vanaf de 15de eeuw belangrijke functies vervulde aan het prinsbisschoppelijk hof te Luik. Het huidige kasteel dateert uit de periode vlak voor 1555. In de 18de eeuw werd het interieur aangepast aan de toenmalige eisen van comfort. Het was toen in het bezit van de familie Groesbeeck, die reeds Franc-Waret en het Hůtel de Croix in Namen bezat. Roly was een buitenverblijf. De hoeve zelf is uit 1685. Roly is een zeldzaam voorbeeld van een monument dat vrijwel ongeschonden bewaard is gebleven.
Internet
: http://www.philippeville.be/

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg