NIEUWPOORT, provincie West-Vlaanderen. Nieuwpoort dankt zijn ontstaan aan het initiatief van de Vlaamse graaf Filips van den Elzas, die besloot op het op de zee gewonnen land nieuwe havens te stichten. Novus Portus, = nieuwe haven, kwam in 1163 tot stand.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Sinds 1240 stond de plaats onder kerkelijk bestuur van de norbertijnen, tot de Franse Revolutie. De stad bereikte haar hoogste bloei in de 15de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de stad een kapitale rol bij het onder water zetten van de IJzervlakte, 28-29 oktober 1914. Nieuwpoort werd totaal verwoest en na de Eerste Wereldoorlog in traditionele stijl weer opgebouwd
Alle monumenten zijn bijgevolg reconstructies.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Gotische hallenkerk uit de 15de eeuw. De massieve toren, waarvan de bouw in 1631 werd begonnen, werd aanvankelijk niet afgebouwd, maar werd bij de reconstructie wel voltooid. Sint-Bernarduskerk, in Nieuwpoort-Bad
De in neoromaanse stijl gebouwde kerk, 1923, bezit enkele oude beelden.

Sint-Laurentiustoren, 'Duvetorre' in de volksmond  
De restanten van deze toren die behoorde bij een kerk die al half verwoest werd in 1383, heeft men na de Eerste Wereldoorlog als ruÔne laten staan.

Graanhalle met belfort
Laatgotisch bouwwerk dat in zijn reconstructie een goed beeld geeft van middeleeuwse, functionele gebouwen. Hier is thans het Museum K.R. Berquin voor Geschiedenis en Volkskunde ondergebracht.

Andere bezienswaardigheden  
Naast de halle staat het stadhuis,
dat in 1923 in Vlaamse renaissancestijl werd gebouwd. Het oude stadhuis is thans Vredegerecht.
Op de weg naar Oostende
bevindt zich het complex van zes historische zeesluizen, die het watergebied van de IJzer regelen. Rond de sluizen verschillende oorlogsmonumenten, o.m. dat van koning Albert I.
De Slag bij Nieuwpoort, 2 juli 1600,
had plaats op het strand van Lombardszijde. Hier behaalde prins Maurits van Nassau een grote overwinning op aartshertog Albrecht.

Het mekka van de watersport
 
Imposante gerestaureerde monumenten, gezellige pleintjes, sfeervolle winkelstraten en fraai aangeleg≠de parken. Dat is het resultaat van een geslaagde stadsvernieuwing in Nieuwpoort. Dat is wat de bezoeker van deze historische badplaats het eerst opvalt. De stad heeft de ambitie om door renovatie en nieuw≠bouw ťťn van de mooiste parels van Vlaanderen aan zee te worden. Nieuwpoort is verder synoniem voor zon, zee en strand. Een echte familiebadplaats met een 'zee' aan recreatiemogelijkheden.

Een lijntje uitgooien
 
Op het brede strand van Nieuwpoort-Bad kun je alle kanten op. Lekker luieren bij een strandcabine, de zee verkennen met de surfplank of zeilboot of lekker spelen in het fijne zandstrand. Kinderspelen hoef je niet mee te zeulen. Ze zijn hier te huur. De kleintjes kunnen ook hun hart ophalen in de kinderboerderij De Lenspolder. Er worden dagelijks speciale activiteiten georganiseerd.
Hengelen kan ook.
Je kunt gratis een lijntje uitgooien op de staketsels en in de havengeul. Wil je langs het kanaal dan heb je een verlofkaart nodig. Vissen op volle zee behoort ook tot de mogelijkheden.
Als je naar het strand gaat,
sta dan even stil bij het imposante beeld van Koning Albert I. Het heeft een diameter van 3į meter en speelt een belangrijke rol bij herdenkingen.
Iets verderop, vlakbij het strand,
staat een eigentijds beeld van de bekende Vlaamse kunstenaar Jan Fabre, gezeten op een monumentale, bronzen schildpad en uitkijkend over de weidse Noordzee.

Naar hartelust zeilen
 
De sportieve bezoeker kan in Nieuwpoort naar hartelust zeilen of met de wavekart door de golven scheuren. De stad is verder zo verbonden met water dat je niet om een boottocht heen kunt. Je kunt het zeegat uit, maar ook een tocht op de IJzer maken. Bijvoorbeeld naar Diksmuide. Onderweg passeer je de Dodengang, de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Wil je de IJzermonding verkennen dan word je overgezet door een klein veerbootje.De Slag bij Nieuwpoort
 
Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad en omgeving zijn ideaal als wandel -en fietsgebied. Je ontdekt niet alleen het mooie achterland, met rustieke dorpjes als Ramskapelle en Sint-Joris, maar steekt ook nog wat op van de rijke historie van Nieuwpoort. Het jaartal 1600 is door iedereen gekend als Slag bij Nieuwpoort. De stad heeft in de loop der geschiedenis vele belegeringen en veldslagen gekend.
Verschillende monumenten herinneren daar nu nog aan.
Het meeste steek je op in gezelschap van een gids. De dienst toerisme organiseert het hele jaar door een geleide wandeling door de stad, de duinen en het natuurreservaat de IJzermonding. Een leuke manier om de omgeving te verkennen is de Vloedgattocht, een auto -en/of fietszoektocht in en rond Nieuwpoort.
Je moet ook zeker een wandeling maken door het Prins Mauritspark vlakbij de havengeul.
Hier zijn achttien zogenaamde 'ideeŽntuinen' aangelegd.
Nieuwpoort is een badplaats waar je het hele jaar door terecht kunt. Of, zoals ze het bij de Dienst Toerisme zeggen: Nieuwpoort is een stad voor vier seizoenen en vier leeftijden. Jong, heel jong, super jong en nog jonger.

Vismijn
 
Een bezoek aan Nieuwpoort is niet af als je niet bij de vismijn bent geweest. Die vind je in Nieuwpoort-≠Stad aan de Kaai. Hier wordt dagelijks niet alleen verse vis aangevoerd, maar ook verkocht in een hele reeks gespecialiseerde viswinkels en in de gezellige visrestaurantjes op het menu geplaatst. Proef eens Nieuwpoorts Zootje of Dronken Rog op Nieuwpoortse wijze.

De jachthaven
 
Stroomafwaarts van de vissershaven vind je de Eurojachthaven. 'Er zijn hier drie jachtclubs, die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort een van de grootste jachthavens van Noord Europa. Er komen dan jaarlijks ook heel wat watersporttoeristen. Vooral vanuit Nederland.
Een bezoek aan de jachthaven is de moeite waard. Vanuit het restaurant in de jachthaven heeft men een prachtig uitzicht over de bonte mengeling boten en de bedrijvigheid op het water.
Bron: Vlaanderen aan zee mag. 2005: tekst Melle van der Velde

Dienst voor Toerisme
8620 Nieuwpoort - BelgiŽ - T +32 (0)58 224444 - F +32 (0)58 224428 - info@nieuwpoort.be - www.nieuwpoort.be - http://www.nieuwpoort-bad.be/begin.htm

Nieuwpoort is mooi en veelzijdig. Bron: brochure "NIEUWPOORT 2008"  
Zo veelzijdig zelfs, dat bezoekers vaak aarzelen waaraan ze hun volle aandacht willen schenken. Het witte zandstrand, de historische binnenstad, de uitgebreide watersportfaciliteiten, het natuurreservaat "De IJzermonding", de vernieuwde havengeulweg, de kinderboerderij of het rurale hinterland. Ga nu alvast op verkenning!

De historische binnenstad
herinnert aan het rijke en soms trieste verleden van Nieuwpoort. De vernieuwde havengeul-wandel- en fietspromenade, de sfeervolle winkelstraten en de rustige parken en pleintjes bewijzen echter dat Nieuwpoort niet in het verleden is blijven stilstaan.

Zon, zee en zand  
Drie ingrediŽnten voor een geslaagde strandvakantie. Neem daarbij de verkeersvrije zeedijk en de vele recreatiemogelijkheden en Nieuwpoort wordt meteen uw ideale familiebadplaats. Oh ja, wist u dat dankzij zijn microklimaat aan de monding van de IJzer, Nieuwpoort gewoon meer zonuren heeft dan de rest van de kust?
Een quasi oneindige reeks van watersportfaciliteiten maken van Nieuwpoort hťt mekka voor iedereen die zich in, op of rond het water wil ophouden. De zee, het Spaarbekken en de vaargeul zorgen ervoor dat er voor iedereen genoeg ruimte is.

Door zijn ligging aan de monding van de IJzer,
vormt Nieuwpoort de ideale verbinding tussen varen op de binnenwateren en op de open zee. De binnenhaven aan het spaarbekken en de moderne jachthaven, de grootste van Noord-Europa, zijn ideale ankerplaatsen voor kapitein, matroos of scheepsjongen.

Onze culinaire tip:  
maak van uw vrijdag een Visdag, en zet Nieuwpoortse dagverse vis op het menu. Proef de lijnbaars, een specialiteit van de Nieuwpoortse vismijn, of degusteer de verse garnaaltjes. Zo ontdek je meteen waarom wij Verse Vis met hoofdletter schrijven.

Het natuurreservaat de IJzermonding
is een oase van rust op een steenworp van het strand. Ditzelfde strand, met zijn eigen vegetatie en een schat aan schelpen en fossielen, en ook de duinen en de polders, zijn natuurlijke parels aan Nieuwpoorts kroon.  Luttele kilometers van het strandgewoel, ontdek je de charme van Ramskapelle en Sint-Joris, Twee unieke polderdorpjes om van te genietenÖ te voet, per fi ets of zelfs te paard. Gewoonweg zŠlig!

Nieuwpoort  
Een stad voor de 4 seizoenen van het jaar, een stad voor de 4 seizoenen van het leven. Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort, de heks van Vlaanderen. Haar leven wordt geŽvoceerd tijdens het tweejaarlijkse heksenfestival. Wil je kennis maken met haar leven en haar verbranding, zorg dan dat je op zondag 13 juli 2008 aanwezig bent!
Eťn grote reuzenfamilie:
Jan Turpin, Goliath, Griete, Rosalinde, Puuptje, Jacqueline.
Dť reus van Nieuwpoort, Jan Turpin II, dateert pas van 1963 en is met zín 10,60 m en 760 kg de grootste gedragen reus van Europa. Er zijn maar liefst 24 dragers nodig om met Jan Turpin op stap te gaan.

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg