MERSCH, groothertogdom Luxemburg. Mersch aan de Alzette is een oude heerlijkheid met een Romeinse oorsprong. De Romeinse villa Marsica was bewoond tussen de 1 ste en de 4de eeuw. In 1966 werden belangrijke opgravingen gedaan uit dezelfde tijd, o.m. van een waterbassin van 75 m bij 6,5 m.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Het kasteel dateert in oorsprong uit 1232.
Het werd later vergroot, verwoest, herbouwd en in 1700 opnieuw door brand geteisterd. Het is in 1936 gerestaureerd en opnieuw in 1973- 1975. De oude kerk werd in 1851, op de Saint-Micheltoren na, afgebroken en er werd een nieuw kerkgebouw neergezet. De toren werd gespaard op verzoek van Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II, die vond dat hij een Russisch tintje had.

Omgeving
Ansembourg, 10 km ZW
Bezit een versterkte burcht uit de 16de eeuw, die echter niet te bezichtigen is. Er is tevens een nieuwer kasteel, waarvan de bouw in 1639 begonnen werd door Fr. de Tomassin voor een meestersmid die in de adelstand was verheven. In 1719 werd het complex vergroot door graaf Lambert-Joseph Marchant. In 1750 werden er Franse tuinen aangelegd en een prachtige barokke zuilenhal opgericht. Thans wordt het kasteel van Ansembourg vaak gebruikt voor vergaderingen, colloquia en trouwpartijen.

In de vallei van de Eisch
Staan verscheidene kastelen, zoals de Hollenfels, (7 km ZW. Hier bevinden zich burchtruÔnes en een imposante donjon uit de 12de eeuw op een enorm rotsmassief. Met de bouw van het nieuwe kasteel werd begonnen in 1729.
 
Koerich, 20 km ZW
Hier staat een fraai voorbeeld van een Luxemburgse barokkerk. Zij dateert uit 1747-1758. De toren is van een vorige kerk afkomstig. Er zijn o.a. een hoogaltaar en smeedijzeren communiebanken te zien. Van het versterkte kasteel uit de 16de eeuw zijn er nog resten uit die periode en voorts verbouwde delen uit de 17de en 18de eeuw.

Septfontaines, Du.: Simmern of Siebenborn,  15 km ZW
Bezit een parochiekerk die uit 1313 stamt en in 1510 en 1710 werd verbouwd. Het is de enige kerk in het Heilige Roomse Rijk die aan keizer Hendrik VII is opgedragen. Het kasteel van Septfontaines heeft een donjon uit de 12de eeuw. Het oostelijke deel is uit 1400 en het linkerdeel uit 1600. In 1779 werd het complex door brand beschadigd en in de 20ste eeuw gerestaureerd. Internet: http://www.mersch.lu/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg