MALMÉDY, provincie Luik. Malmédy ligt aan de zuidrand van het Plateau der Hoge Venen, aan de Warche. Het ontstond ca. 650 rond een door Remaclus van Stavelot in 648 gestichte benedictijnenabdij, en was steeds afhankelijk van Stavelot.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

     
    
Beide abdijen vormden een klein kerkelijk staatje tot de Franse Revolutie. Bij het Congres van Wenen, 1815, werd Malmédy van Stavelot gescheiden en samen met de Oostkantons aan Pruisen geschonken. In 1919 kwam het aan België. Van 1940 tot 1944 was het opnieuw Duits gebied.

Saints-Pierre-Paul-et-Quirin
De vroegere abdijkerk wordt thans de 'kathedraal' genoemd omdat Malmédy tussen 1921 en 1925 de zetel was van het toenmalige bisdom Eupen-Malmédy. De kerk werd tussen 1776 en 1784 door architect Galhausen gebouwd en heeft een koepel boven de viering. Het interieur is harmonieus in 18de-eeuwse stijl gehouden: biechtstoelen, preekstoel, doopvont en koorgestoelte, alles in Louis-XVI-stijl. De enkele resterende abdijgebouwen hebben andere bestemmingen gekregen.

Andere bezienswaardigheden
Enkele van de prachtige patriciërshuizen zijn na de verwoesting in 1944 weer opgebouwd.
Evenementen
Het carnaval in Malmédy
is een zeer belangrijke aangelegenheid en duurt 4 dagen. Op zaterdagmiddag is er een humoristische stoet, 'Trouv' Lê'. Zondag is de dag van de grote optocht waarbij de zgn. 'banes corantes' met de 'haguêtes' het publiek achtervolgen. Maandag worden er op straat satirische kluchten opgevoerd, de zgn. 'rôles', die o.a. door plaatselijke dichters als Joseph Lebierre worden geschreven. Dinsdag begint de feestvreugde wat later en de bende gaat dan van café tot café. 's Avonds worden de 'haguêtes' en andere maskers verbrand. Dit carnaval van Malmédy, Cwarmé geheten, is verwant met de Romeinse en niet met de Rijnlandse tradities.
 
Omgeving
Robertville, 10 km NO
Reinhardstein
is een burcht die in 1550 door het huwelijk van Anna van Nassau met Willem von Metternich in het bezit kwam van de Metternichs van Koblenz. Het bleef in hun bezit tot de 19de eeuw. Daarna raakte de middeleeuwse burcht uit de 14de eeuw snel in verval. In 1969 riep prof. Overloop een stichting in het leven voor de wederopbouw van deze unieke burcht in België. Hij baseerde zich op gravures uit de 17de eeuw en op Duitse burchten in de Eifel.
Reinhardstein wordt omgeven door vele legenden, zoals over de Vier Heemskinderen, de fee Melusine, de heilige Hubertus e.d.
Thans zijn de slottoren, een woongedeelte en een toren met kapel gerestaureerd. De zaal der wachters, de kapel en de ridderzaal zijn sober maar prachtig ingericht met wapenrustingen, wandtapijten, koffers, houten beelden. Buiten ziet men nog trappen die in de rots zijn uitgehouwen. De Europese vlag wappert op de torens. De achterkleinzoon van Metternich verkreeg in 1973 het recht om Reinhardstein ook de 'burg van Metternich' te noemen.
Internet
: http://www.malmedy.be/

** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets