KOKSIJDE – OOSTDUINKERKE, provincie West-Vlaanderen. Koksijde, gelegen aan de Noordzee, deels aan de Westkust, deels in de Zeepolders, is een belangrijke familiebadplaats. Koksijde heeft twee badplaatsen: Koksijde-Bad en Sint-Idesbald, met een ca. 2 km brede duinenzone. De Hoge Blekker, 33 m, is de hoogste duinentop aan de Belgische kust. Natuurreservaat, De Doornpanne, is 125 ha groot.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

     
    
Musea  en Bezienswaardigheden
Abdijmuseum Ten Duinen
1138 en Zilvermuseum, Koninklijke Prinslaan 8, Koksijde
Het Abdijmuseum maakt de boeiende hand met het verleden voor iedereen tastbaar. Het is een gloednieuw museaal concept, met moderne presentatietechnieken, een strakke structuur en een afgebakende thematiek.
Ook de heropgefriste archeologische site staat opnieuw open voor het grote publiek.
Ten Duinen 1138 focust op de Orde van Cîteaux in het algemeen, met speciale aandacht voor de Cisterciënzers van de lage landen en de monniken van de Duinenabdij – de Duinheren - in het bijzonder. Een uitgekiend parcours brengt de bezoeker langs dertien zalen terug naar de Middeleeuwen, van het prille begin in 1107 tot de dood van de laatste Duinheer in 1833.
Het kersverse Streekbezoekerscentrum,
waarop het museum aansluit, vormt een ideale springplank naar andere lokale bezienswaardigheden zoals de nabijgelegen Zuid-Abdijmolen en het voormalig Abdijhoeve Ten Bogaerde.

Zilvermuseum
Geïntegreerd op de zolderverdieping van Ten Duinen 1138 bevindt zich de Zilvercollectie. Het leeuwendeel van deze permanente tentoonstelling toont met behulp van moderne, multimediale technieken de waardevolle verzameling van de heer Maldague de la Héry. Deze bevat een schitterende collectie liturgisch zilver, met een rijke verscheidenheid aan kerkelijk vaatwerk, daterend van de 16e tot het einde van de 20e eeuw en afkomstig uit nagenoeg heel Europa. De bezoeker wordt op een vlotte manier ingewijd in de verschillende soorten liturgische voorwerpen en hun functie, de handel, de evolutie van stillen en de impact van het mecenaat.

Abdijhoeve ten Bogaerde, 1184, Ten Bogaerdelaan 10
Het uithof Ten Bogaerde werd omstreeks 1148 aan de Duinenabdij geschonken door Walter Cath. De 'Bongart' was het uithof dat het dichtst bij de abdij gelegen was. Allicht daarom werd hier onder abt Nikolaas van Belle, 1233-1253, de grootste schuur van de Duinenabdij gebouwd.
Onder abt Laurentius Van de Berghe, 1579-1606, leefde de gemeenschap in het uithof Ten Bogaerde.
Vanaf 1950 werd de Abdijhoeve gebruikt als landbouwschool.
In 1993 werd het voormalige kerkgebouw gerestaureerd en omgevormd tot cultureel centrum. De Abdijhoeve Ten Bogaerde is met zijn authentieke decor een gedroomde locatie voor concerten, tentoonstellingen, recepties en voordrachten. Elke manifestatie krijgt in deze omgeving een unieke dimensie.

Zuidabdijmolen
De staakmolen dateert van 1773 en stond oorspronkeiijk te Houtern, bij Veurne. De gemeente Koksijde kocht de molen aan in 1952, en plaatste hem op dezelfde plaats als de oorspronkelijke abdijmolen. De restauratie ervan was in 1984 voltooid. Om de molen te doen draaien is er een windkracht van vier Beaufort nodig. De molen maalt ongeveer 150 kg graan per uur. De bloem wordt in twee plaatselijke bakkerijen verwerkt.
Openingsuren:
Van 1 april t.e.m. 30 september elke werkdag van 10.30 tot 12 uur en van 16 tot 17 uur. Op zaterdag kan u de molen bezoeken van 10.30 tot 12 uur en op zondag van 15.30 tot 17 uur, groepen na afspraak.

Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinkerke,  Van Buggenhoutiaan.
In 1 999 werd de binnen- en buitenverlichting volledig gemoderniseerd evenals de klankinstallaties. De kerk bezit 1285 nieuwe stoelen. Een der modernste kerken in België, een kathedraal van het licht, 1958-1965, gebouwd naar de plannen van architect J. Lantsoght uit Brugge, hoogte 40 m, punt van het kruis. Dakbekroning door kunstsmid Antoon Viaene. Hoofdaltaar en Christusfiguur door M. Witdouck, 752 ml glasramen in abstracte stijl ontworpen door J. Lefèvre en Fr. Kinnen uit Luxemburg. Betonglas van de ingangsdeuren werk van Gabriël Loire uit Chartres. Wijwatervat in keramiek door R. Vandeweghe. Zuster Brigitte Loire uit Chartres beitelde het Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

Nationaal Visserij museum, van Oostduinkerke, Pastoor Schmitzstraat 5
Het Nationaal visserijmuseum geeft een boeiend overzicht van het Verleden en beden van de Vlaamse Zeevisserij in al zijn aspecten: een historische uiteenzetting over het tot stand komen van vissersdorpen en -havens aan de Vlaamse kust, de kust- en zeevisserij door de eeuwen heen en een kennismaking met de boeiende woon- en leefcultuur van de vissers zelf behoren tot het aanbod. Enig in zijn soort in België treft men er naast een unieke reeks maquettes van vissersschepen , periode 800 tot heden, ook een grote collectie schilderijen van kunstschilders aan die omstreeks 1900 te Oostduinkerke hebben gewerkt.
Een origineel bewaard vissershuisje,
een vissersherberg, een gerestaureerd vissersschip en zoveel meer brengen de bezoeker volledig in de sfeer van de visserij. Florishof, Koksijdesteenweg 72, Oostduinkerke
Het Florishof illustreert het dorps- en volksleven anno 1900. Dit heemkundig museum, dat uit een authentiek vissershuisje, een originele kapel, herberg, winkel en school bestaat, stelt oude ambachten, en folkloreobjecten tentoon waarbij geprobeerd wordt om met authentieke stukken de Belgische dynastie te evoceren.
Typische wijwatervaatjes,
medailles, afbeeldingen van heiligen, en kerststalletjes allerhande brengen de toeschouwer terug naar de tijd van toen.

Paul-Delvauxmuseum, Paul Delvauxlaan 42, Sint-Idesbald
Het museum Paul Delvaux ondergebracht in het idyllische decor van “Het Vlierhof” en genoemd naar de wereldvermaarde meester Paul Delvaux, 1897-1994, opende in 1982 zijn deuren en geeft een beknopt overzicht van de verzameling van de Stichting Paul delvaux.
Een bezoek aan het museum Paul Delvaux is een ervaring op zich: ze dompelt de bezoeker onder in de eigen leefwereld van deze boeiende kunstenaar.
Nergens ter wereld bracht men immers zoveel werken van 's werelds bekendste twintigste-eeuwse, surrealistische schilder samen. Aan de hand van een unieke verzameling schilderijen, objecten, e.a. worden het leven en de evolutie van het werk van Paul Delvaux in een intiem kader geïllustreerd. Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen hier af met de grootste meesterwerken. Delvaux' bewondering voor de vrouw en het weemoedige verlangen naar treinen en stations dat zijn werk kenmerkt, komen in dit museum ruim aan bod. Die nimmer aflatende passie voor het spoor komt tot uiting in de talrijke maquettes van trams en treinen die men er aantreft en die in opdracht van de kunstenaar zelf werden vervaardigd. In 1997 werd het museum uitgebreid met een ondergrondse nieuwe zaal n.a.v. de 100ste verjaardag van deze internationaal bekende schilder. 
 
Museum voor sleutel en slot, Nieuwpoortsesteenweg 336, Oostduinkerke
Het Museum voor Sleutel en Slot bevindt zich in de oude kistenmakerij van Litto NV, de grootste Belgische slotenproducent, die in het verleden belangrijke hoeveelheden naar Afrika en Zuid-Amerika exporteerde. In dit karaktervolle fabriekspand kreeg de unieke verzameling historische sleutels en sloten van verzamelaar Raf Declercq een permanent onderkomen.
Het gebouw is ingericht als moderne tentoonstellingsruimte
waarin zowel hedendaagse preventieproducten als een historisch overzicht van drieduizend jaar sleutel en slot op een attractieve en educatieve manier aan een ruim publiek worden voorgesteld. Dit museum, enig in zijn soort, is een must voor groot en klein, jong en oud.
 
’T Krekelhof
, Koninklijk Baan 237, Sint-Idesbald
 't Krekelhof is een bizar ambachtenmuseum en rariteitenkabinet in de meest strikte zin van het woord. Als verwoede verzamelaars van al wat maar enigszins naar ambacht ruikt, wist de familie Vandamme in de loop der jaren een enorme verzameling met tal van unieke objecten en volledige kabinetten aan te leggen. In 1998 opende dit museum zijn deuren met een uniek praatcafé en kindertuin in de stijl van 1900, waar groot en klein al spelenderwijs educatief onderricht krijgen over een stukje geschiedenis uit vooroorlogse tijden. Het museum brengt in maar liefst 19 thema's en aanverwante beroepen een hulde aan de vroegere keuterboer.

Activiteiten
Op het strand kan je terecht voor allerlei activiteiten. Liefhebbers van vissen kunnen er ook hun hengel uitgooien. Op het strand vind je ook de Koksijde Yachting Club. Zeilen of met een catamaran varen kun je hier onder deskundige leiding leren. Een tochtje met een amfibieboot kan ook. En als je liever te paard langs de vloedlijn galoppeert kan je in de plaatselijke manége terecht.

De Hoge Blekker
In de rijke natuur van Koksijde kan je prachtige wandel- en fietstochten maken. Je hebt er de natuurreservaten De Hoge Blekker, De Doornpanne en Ter Yde, waarin verschillende routes zijn uitgezet. Voor de wandelaars zijn er ruim tien routes, waar­van je een aantal kan doen onder begeleiding van een gids. Met de fiets en auto gaat het wat verder weg. Je bezoekt hier plaatsen als De Panne, Nieuwpoort en Veurne. Tochten waarbij je onderweg op een verrassende manier kennismaakt met het karakteristieke polderlandschap van de Westhoek.

Luchtdoop
Onderga je luchtdoop en ontdek de kust, de Westhoek en het polderlandschap vanuit de lucht. Het kost echt niet veel om vanaf het vliegveld op te stijgen en het allemaal eens van een heel verrassende kant te bekijken. Het kan vanuit Koksijde met de vliegtuigjes van West Aviation Club.

Ten Duinen
Een uitgekiend parcours in het museum leid je langs dertien zalen door zes eeuwen geschiedenis. Er is ook een speciale filmvoorstelling voor kinderen. In hetzelfde gebouw vind je ook een zilvermuseum. In Ten Duinen ontmoet je een vergeten stukje Middeleeuwen. Het maakt de boeiende band met het verleden voor iedereen zichtbaar.

De paardenvissers
De paardenvissers van Oostduinkerke vormen een uniek gebeuren. Nergens in de wereld kun je nog professionele garnalenvissers te paard aan het werk zien. Momenteel zijn er zeven visssers. Zes maanden per jaar trekken ze met hun paarden en netten de zee in.
Het paardenvissen in Oostduinkerke stamt uit de 15de eeuw.
Het werd vooral beoefend door keuter­boertjes, de kolenboer en de smid. Al wie een paard had verdiende er op die manier wat bij. En dat is nu nog zo. Tijdens het zomerseizoen worden de gevangen garnalen op de Zeedijk gekookt en kan de toerist een bakje kopen om ze thuis te pellen en om nog wat na te genieten van dit bijzondere historische gebeuren.

Internet

www.koksijde.be E-mail: toerisme@koksijde.be Voor alle informatie : Koksijde, Oostduinkerke, Sint-Idesbald en Wulpen
www.delvauxmuseum.com  E-mail : delvauxmuseum@skynet.be
www.tenduinen.be  Abdijmuseum  -  E-mail : tenduinen@koksijde.be
www.casinokoksijde.be Casino te Koksijde.

** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg