JODOIGNE, provincie Waals Brabant. Op de scheiding tussen de Brabantse en Haspengouwse Leemstreek ligt Jodoigne, Ned.: Geldenaken, aan de Grote Gete en op de Nederlands-Franse taalgrens. Het was in de middeleeuwen Luiks gebied en ontving reeds in 1194 stadsrecht.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

     
    
Saint-Médard
De kerk heeft een vroeggotisch koor uit de eerste helft van de 13de eeuw. Voorts is ze sterk Romaans getint, ondanks het rococo-interieur. Deze Romaanse invloed ziet men aan de absiden en absidiolen en aan de rondbogige arcaden. Tot de kerkschat behoort o.m. een zilveren reliekschrijn van de heiligen Medardus en Cornelius. Het is werk uit 1659 van de hand van de Antwerpse meester Jan Fallais.

Stadhuis
De voormalige graanhalle uit 1270 is door architect Verreucken in classicistische stijl verbouwd. De voorgevel dateert uit 1733-1734. De zijkanten en de achterzijde tonen echter nog delen van de oude bouw.

Andere bezienswaardigheden
Aan de Grote Markt en in de nabijheid daarvan zijn nog meer classicistische gebouwen, grote herenhuizen of kleine kastelen, te vinden, zoals La Vicomté, Chapelle du Marché en Ghobert. Er is voorts nog een gotisch kerkje Notre-Dame uit 1353.

Omgeving
Orp-le-Grand, 11 km 0
Ligt aan Kleine Gete en is een fraai dorp met enkele karakteristieke kasteelhoeven. Deze hoeven zijn van het gesloten type en in vierkante of rechthoekige vorm aangelegd. In de donjon woonde vroeger de heer van het goed. Deze toren bood tevens het hele personeel bescherming bij oorlogsgevaar. De 'Grote Hoeve' in Orp-le-Petit is een schitterend voorbeeld van een zeer grote kasteelhoeve en dateert uit de 18de eeuw, een periode van economische voorspoed.

Tourinnes-la-Grosse, Ned. Deurne, 14 km NW
Is bekend door de kerk en de toren. Het gebied ligt op de taalgrens en werd in de 7de eeuw gekerstend door de heilige Amandus. Door diens grote verering voor Martinus van Tours kreeg de kerk haar naam: Saint-Martin. De toren werd herbouwd in 1564 en kreeg in 1800 de bijnaam 'la Grosse'. Deze toren is een curiosum. Hij is breder dan het schip de van de kerk en maakt de indruk van een monolithisch blok. De muren, zonder steunberen, zijn ruim 1,5 m dik. De middenbeuk van de kerk is het oudste gedeelte en tevens het oudste kerk- schip in Brabant. Ze heeft vierkante pijlers zonder kapitalen, is laag en breed, met kleine bovenlichten. Het doet allemaal erg Karolingisch aan.

** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg