IEPER, zie ook de plattegrond, provincie West-Vlaanderen. Bij het lezen van de geschiedenis van Ieper staat men versteld dat er nog zoveel bewaard is gebleven. Al in de 13de eeuw is er sprake van democratische opstanden, bestraffingen door Franse koningen en Franskiljonse graven van Vlaanderen, opstanden tegen de patriciŽrs, tegen de landelijke vorsten, en vanaf de 16de eeuw is de stad speelbal van nationale en dynastieke twisten tussen Spanje en Frankrijk.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Ieper ging aan dit alles bijna ten onder. In het begin van de 20ste eeuw was het een 'stil' stadje, waarvan buiten Vlaanderen niemand gehoord had. Totdat de Duitse artillerie tijdens de Eerste Wereldoorlog Ieper in puin legde. Het Vlaamse stadje werd het symbool van taai verzet, van onbezonnen overmoed, van panische angst, van menselijke ellende, van dapperheid en van botte hoogmoed.
Thans is Ieper proper en netjes, fris en nog een beetje stil, behalve bij de Kattefeesten.
Jaarlijks bezoeken Fransen, Duitsers, Britten, AustraliŽrs, Nieuw-Zeelanders nog de talrijke kerkhoven rondom de stad.

Geschiedenis
Ieper is ontstaan in de 11 de eeuw als gevolg van de politiek van de graven van Vlaanderen om het Vlaamse binnenland te ontginnen, te bevolken en van burchten en handelsplaatsen te voorzien. Zij slaagden in hun opzet. Vooral Filips van den Elzas moedigde de burgerij aan. Ieper bedreef de lakennijverheid; men haalde de wol van de schapen aan de Vlaamse kust, men had sedert 1127 al een jaarmarkt, was lid van de Hanze van Londen, ging naar de jaarmarkten van Champagne.
Ieper was in de 13de eeuw de derde stad in Vlaanderen, na Gent en Brugge.
De lakennijverheid werkte vooral voor Spanje en ItaliŽ. In 1310 telde de stad ca. 28.000 inwoners, meer dan in het begin van de 20ste eeuw. Tussen 1560 en 1834 was Ieper de zetel van een bisdom, waar o.a. Jansenius bisschop was.
 
Kerkelijke bouwkunst
Sint-Maartenskerk
De bouw van deze gotische, voormalige kathedraal werd in 1221 begonnen met de koorpartij; ca. 1300 was de kerk voltooid. De westtoren werd in 1433-1434 gebouwd. In deze kerk werden graaf Robrecht van Bťthune en bisschop Jansenius begraven.

Bellegodshuis

Deze kapel was oorspronkelijk een deel van een instelling voor armenzorg, in 1279 gesticht door de weduwe van Salomon Belle, heer van Boezinge. De fraaie voorgevel uit 1616 is bewaard gebleven; voor de rest is het gebouw in 1918 naar het origineel gereconstrueerd. Het OCMW heeft er een zaal met kunstwerken ingericht. Te zien is o.a. de opmerkelijke Madonna met schenkers van de Ieperling Melchior Broederlam.
 
St-George's Memorial Church
Anglicaanse kerk, door Reginald Blomfield in 1924-1926 gebouwd.
Zij heeft een fraai interieur met talrijke inrichtingsstukken, St-Georgebeeld, doopvont, glasramen, van Britse makelij.
 
Sint-Jacobskerk
Deze deels Romaanse, deels gotische kerk werd na de Eerste Wereldoorlog door architect Coomans naar de oorspronkelijke    plannen heropgebouwd. Het nieuwe meubilair werd grotendeels door de abdij van Maredsous vervaardigd. Verder zijn er nog beelden en schilderijen uit de 17de en 18de eeuw.
 
Sint-Pieterskerk
Deze kerk was voor 1914 een heterogeen gebouw: westtoren van ijzerzandsteen, overblijfsel van de laatromaanse kerk; het laatgotische schip dateerde uit ca. 1400; het hallenkoor was nog recenter. In 1868 was de kerk al gerestaureerd. In 1924 werd de kerk herbouwd door architect Coomans: hij maakte er een hallenkerk van en verving de neogotische torenbekroning door een Neoromaanse. Het interieur heeft een preekstoel en biechtstoelen uit de 17de eeuw; bij de schilderijen valt een drieluik, 1562, met de Kruisafneming op.

Burgerlijke bouwkunst
Lakenhalle en belfort
De lakenhalle werd gebouwd als stapelhuis, marktgebouw en keuringsplaats voor het laken en behoort met het ingebouwde 70 m hoge belfort en de 132 m lange gevel tot de meest representatieve vroeggotische monumenten van de Zuid-Nederlandse profane bouwkunst. De oostelijke gevel en het belfort werden opgetrokken in 1230-1260, de westvleugel in 1285-1304. Aan de oostzijde van de halle werd in 1611-1624 het Nieuwwerek of Raadhuis aangebouwd, een gebouw in renaissancestijl waarvan de gotische onderbouw een galerij vormt. De Lakenhalle heeft tot 90 000 stuks laken per jaar verhandeld.

Stadhuis
Deze voormalige bestuurszetel van de kanselarij van Ieper werd in de 15de eeuw opgetrokken, doch in de 17de eeuw vrij ingrijpend verbouwd.

Vleeshuis
Dit pand met vroeggotische onderbouw, 13de eeuw, en laatgotische bovenbouw, 15de eeuw, herbergt thans het Stedelijk Museum.

Rijselpoort
De enige overgebleven stadspoort, 1396, werd door Vauban in de door hem opgerichte bastions ingebouwd, 1684.
 
Menenpoort
Populaire benaming voor het Britse Missing Memorial Monument, opgericht in 1923-1927 door de Imperial War Graves Commission en gebouwd op de plaats van de oude stadspoort naar Menen. Het is een reusachtige triomfboog met de namen van 54 869 manschappen die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en van wie het graf nooit werd teruggevonden. Elke avond wordt hier The Last Post uitgevoerd.Musea   
Bellegodshuis-Museum
De collecties omvatten schilderkunst, beeldhouwkunst, meubilair, zilversmeedwerk.

Herinneringsmuseum Ypres Sallent 14-18
Ingericht op de eerste verdieping van de oostelijke vleugel van de Lakenhalle toont dit museum hoe een provinciestadje in enkele jaren verviel in een opeenhoping van puin en ellende. Overzichtelijk en boeiend.

Hotel-Merghelynck-Museum
Prachtige reconstructie van een 18de-eeuwse patriciŽrswoning: zilverwerk, porselein, schilderijen, staande klokken, panelen, ex voto's en een schat aan fraaie meubelen in Louis-XV- en Louis-XVI- stijl; schitterende hal met trap, waar een doek, toegeschreven aan Rubens, hangt.

In Flanders Fields Museum

Het IFFM is meer dan een museum. Het is een interactief oorlogsmuseum met een vredesboodschap. Het is een meeslepende belevenis die je, aan de hand van persoonlijke getuigenissen van gewone mannen en vrouwen, burgers en soldaten, meeneemt naar het leper en de Westhoek van 14-18, de Grote Oorlog.
In Flanders Fields is ook een modern, eigentijds museum
met interactieve kiosken en audiovisuele evocaties. Hier vertellen niet alleen mensen, maar ook voorwerpen hun eigen prangende verhaal.
Open:
1 april- 15 november: elke dag 10-18 u. . 16 november - 31 maart: dinsdag t.e.m. zondag 10-17 u. Gesloten: 8 t.e.m. 29 jan. .
Info:
Grote Markt 34, 8-8900 leper' Tel.: 057/23.92.20' Fax: 057/23.92.75' E-mail: flandersfields@ieper.be  -   Website .' www.inflandersfields.be

Stedelijk Museum
De eeuwenoude geschiedenis van de stad leper wordt hier verbeeld aan de hand van oude kaarten, schilderijen, prenten, oude foto's en historische objecten. Ruime aandacht gaat naar het overzicht van de schone en toegepaste kunsten in de streek vanaf de 16de eeuw: schilderijen, beeldhouwwerk en grafiek naast zilver, tin, smeedwerk, enz.
Open:
het hele jaar door, behalve maandag, van 10 tot 12u30 en van 14 tot 18 u. (tussen 1 november en 31 maart wel uurtje vroeger gesloten) . Slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Info:
leperleestraat 31,8-8900 leper . Tel.: 057/21.83.00' Fax: 057/23.94.59

Andere bezienswaardigheden
Er zijn nog enkele huizen of gevels goed bewaard resp. hersteld: het voeggotische Steen der Tempeliers, het laatgotische Houten Huys, het laatgotische Huis Biebuyck en het barokke Schippersbuis.

Evenementen   
Het Kattefeest is een der populairste folkloristische evenementen van Vlaanderen.
Op de tweede zondag van mei, even jaren, trekt door de straten van de stad een kleurrijk samengestelde stoet, waarin de kat in al zijn aspecten wordt uitgebeeld, spreekwoorden,legenden,  animatiefilms enz.. Hoogtepunt vormt de kattenworp waarbij kattenpopjes vanaf het belfort naar de menigte worden gegooid. Dit kattenfeest, een overblijfsel van duistere mysteries, kwaadsappige heksen en zwarte katten, houdt verband met eertijds openbare terechtstellingen o.a. wegens hekserij. Ondanks alle verbodsbepalingen bleef het gebruik door de eeuwen heen bewaard en werden nog tot 1817 levende katten van het belfort naar beneden geworpen.
 
Bellewaerde Park in Ieper, beestig Bellewaerde Park
Een dagje Bellewaerde Park met familie of vrienden. Da's pas een beestig geestig idee! Het familiepark in leper staat garant voor een unieke combinatie van een wervelend attractiepark en een gezellig dierenpark in 't groen. Gegarandeerd fun voor iedereen! Zweven boven de fonteinen in EI Volador en olifanten, leeuwen en andere exotische dieren bewonderen! De splash van de Niagara trotseren terwijl de kinderen ravotten in het Kids Park. De nieuwe 4D film 'Fly me to the moon' ontdekken en daarna de loopings van de Boomerang ondergaan!

Evenementen:
Halloween: elk weekend vanaf 20 oktober en elke dag van de herfstvakantie
Nocturnes (open tot 22 u.): Summer Nocturnes: 11, 18 en 25 augustus
Halloween Horror Nights : 27 en 28 oktober
Open: Vanaf 31 maart! In april en mei van woensdag tot zondag en op feestdagen. Van 1 juni tlm 31 augustus alle dagen. In september elke woensdag en tijdens het weekend In oktober elk weekend.
Info :
Meenseweg 497, B-B902 Ieper' Tel.: 057146.86.86' Fax: 057146.75.95 . E-mail: info-blw@cda-parks.com  . Website : www.bellewaerdepark.be

Omgeving  
 
Boezinge, 6 km N
Van de romaanse Sint-Michielskerk is alleen de westtoren behouden; de kerk is na de Eerste Wereldoorlog in neoromaanse stijl heropgebouwd. Er bevinden zich vier Oudenaardse wandtapijten, 17de eeuw, in de kerk. De moeite waard is ook het Bretoense oorlogsmonument uit 1929, ter herinnering aan de gevallen Bretoens bij de eerste gasaanval in 1915. Het bevat een Bretoense calvarie uit Plouagat.

Dikkebus, 5 km ZW
De grote vijver werd in de 14de eeuw aangelegd, na afdamming van de Grote Kemmelbeek, bestemd voor de drinkwatervoorziening van Ieper. Aan de noordelijke oever staat een massieve toren die Vauban liet oprichten ter verdediging van de vijver.
 
Elverdinge, 7 km NW
In de door Coomans herbouwde dorpskerk, een gotische hallenkerk, staat een prachtige communiebank van deels verguld smeedijzer van Amold Conrad Schwaiger.

Voormezele, 4 km Z
In de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk bevindt zich de relikwie van het Heilig Bloed, 1152. Sinds 1920 vindt op de eerste zondag na Pinksteren de Heilig-Bloedprocessie plaats.

Zillebeke, 4 km ZO
Ook hier is de Sint-Catharinakerk een na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde driebeukige hallenkerk; er zijn een doopvont uit de 12de eeuw en fraaie glasramen. Tevens enkele belangrijke begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog: het Sanctuary Wood, de Hill 62; bovendien is er een openlucht oorlogsmuseum met allerlei krijgsmateriaal, loopgraven en tunnels. Ten slotte het Fietsenmuseum, een privťverzameling.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg