HOOGSTRATEN, provincie Antwerpen. Was een vrijheid en stad tijdens het Ancien Rťgime. De plaats ontstond in de 12de eeuw op de hertogelijke weg Leuven-Oostmalle-Rijkevorsel-Breda, die over de rand van Maas- en Scheldekom liep, = hoge straat, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

     
    
In het begin van de 16de eeuw kwam de vrijheid door het huwelijk van de plaatselijke vorstin Elisabeth van Culemborg met Antoon van Lalaing in het bezit van de Lalaings. Elisabeth en Antoon waren grote mecenassen; ze lieten zowel de collegiale kerk en het stadhuis als een eigen kasteel bouwen door Rombout II Keldermans. Later werd het graafschap een hertogdom, onder het geslacht Salm-Salm). In de 15de eeuw was er reeds een Latijnse school alsmede een rederijkerskamer Het Eglantierken.
 
Sint-Catharinakerk
Laatgotische bakstenen kerk met monumentale toren, 105 m hoog, - een kleine kathedraal- tussen 1524 en 1550 opgetrokken door Rombout II Keldermans. De toren werd door de Duitsers in 1944 opgeblazen, maar werd in de jaren vijftig, samen met de kerk, hersteld.
Het interieur valt op door de talrijke praalgraven van de plaatselijke heren en stichters van de kerk:
o.m. de marmeren praalgraven van Antoon van Lalaing en zijn echtgenote Elisabeth, 1540-1555; Jean Mone, het albasten grafmonument van Filips van Lalaing, en andere barok- en rococograven. Voorts: vijf Brusselse wandtapijten, gerestaureerde 16de-eeuwse glasramen van Antooon Evertsz., koorgestoelte  met 120 zitterkens van Albrecht Gelmers, alsmede schilderijen, beeldhouwwerk, kerkgewaden en zilver. Zelden treft men een kerk aan in Vlaanderen waar exterieur en interieur zo in harmonie zijn.
 
Begijnhof
Gesticht in 1380, maar vele malen verbouwd. De barokke kerk heeft een barok hoogaltaar van J.C. de Coek en een preekstoel van P. Verhaeghen.
 
Stadhuis

Een eveneens door Keldermans ontworpen bouwwerk, dat na de vernieling door de Duitsers in 1944 door Jos Schellekens in de oorspronkelijke stijl werd herbouwd.
Alfred Ostmuseum
In het Begijnhof zijn tekeningen en aquarellen van Alfred Ost ondergebracht evenals een verzameling gewijd aan de lokale geschiedenis.

Andere bezienswaardigheden
Van het oorspronkelijke kasteel door Kelderrnans voor de Lalaings gebouwd, rest niet veel meer dan de gevel en het poortgebouw. Het was in latere tijden achtereenvolgens een bedelaarskolonie, een landbouwkolonie en een jeugdgevangenis. De stenen windmolen , Salm-Salmmolen, werd in 1902 gebouwd.

Omgeving
Meer, 5 km N
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is neogotisch, maar heeft nog een westtoren uit 1500 op fundamenten uit de 13de eeuw.

Meerle, 9 km N
In de vloer van de gotische Sint-Salvatorskerk, 15de en 16de eeuw, zijn vele grafstenen uit de 17de en 18de eeuw terug te vinden. Een aantal ervan komt uit een oude katholieke kerk in Breda. Meerle ligt namelijk net over de grens. De mooie Meerseldreef leidt naar de gotische kapel van Sint-Lucia, 1400, en het kapucijnenklooster.

Minderhout, 2 km N
De laatgotische Sint-Clemenskerk, gerestaureerd in 1649, heeft een opvallende bakstenen westtoren. In de kerk hangen twee schilderijen die worden toegeschreven aan Anthonie van Dyck. Diens broer Waltman was hier pastoor. Het hoogaltaar is in renaissancestijl. In de sacristie een zilveren monstrans.
 
Wortel, 3 km
De Sint-Jan-de-Doperkerk werd in 1944 door de Duitsers vernield, maar werd mooi gerestaureerd in 15de-eeuwse stijl. Barok meubilair en moderne glasramen van Jan Huet. Er bevindt zich hier ook een 600 ha grote rijksweldadigheidskolonie 1822 voor 'landlopers en bedelaars'.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
 kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg