HASSELT, provincie Limburg. Hasselt ontstond in de 13de eeuw en behoorde tot het graafschap Loon. Het lag aan de handelsweg Brugge-Keulen en overvleugelde al vlug het oudere Borgloon als belangrijkste plaats van Loon. In 1839 werd Hasselt hoofdplaats van de Belgische provincie Limburg.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

Booking.com † †
Ook op kerkelijk gebied is de onafhankelijkheid van Hasselt laat gekomen. Pas in 1967 werd het bisdom Hasselt opgericht; voordien behoorde het tot het bisdom Luik.
 
Sint-Quintinuskathedraal, zie links de Beiaardtoren
Gotische kerk uit de 13de tot 16de eeuw, deels op Romaanse onderbouw; in de 16de eeuw werden de kapellen opgericht. Tot de inrichting behoren o.m. een koperen lezenaar, een preekstoel, een  kruisbeeld boven de koorboog, koorgestoelte; in de sacristie wordt de oudste monstrans, 1286, ter wereld bewaard.

Beiaardtoren in HasseltOnze-Lieve-Vrouwekerk
Laatbarokke kerk met ťťn beuk en een rond koor. Ze herbergt het miraculeuze beeld van Onze-Lieve- Vrouw-Virga-Jesse, 14de eeuw.
Andere monumenten komen uit de abdij van Herkenrode: het marineren hoogaltaar van Jean Delcour, een barok grafmonument van Artus Quellien, een ander (rococo) van L. Delvaux.

Andere kerkelijke bouwwerken
De Minderbroederskerk is een eenvoudig gebouw uit 1655, met de grafkapel van het heilig Paterke Valentinus Paquay, 1929. Het begijnhof, 18de eeuw, is een plein-begijnhof, thans provinciale bibliotheek.

Jenever- en Stadsmuseum
Er is een voormalige jeneverstokerij, Theunissen, uit 1880, volledig uitgerust. Hasselt is trouwens nog steeds het centrum voor jeneverstokerij in BelgiŽ.

Apotheek 'het Sweert'
Is het bekendste huis van Hasselt; het dateert uit 1659 en is in Maaslandse renaissancestijl opgetrokken, en wet in vakwerkbouw.

Andere bezienswaardigheden
Het stadhuis, 1675, is een oud patriciŽrshuis, na 1779 in classicistische stijl herbouwd. Het refugiehuis van de abdij van Herkenrode werd gebouwd tussen 1542 en 1544: het is het oudste huis van de stad. In de Kapelstraat staan enkele onder monumentenzorg geplaatste huizen.

Evenementen
De zevenjaarlijkse grootscheepse Virga Jesse-feesten, het laatst nog in 2001, omvatten o.m. een praalstoet met duizenden deelnemers.

Hasselt, hoofdstad van de smaak
Mode, mode, mode "
Je ontdekt hier het meest trendy modeaanbod in exclusieve boetieks en luxewinkels. Bezoek zeker ook het Modemuseum: mooi overzicht van de veranderende smaakopvattingen. In het voorjaar is Hasselts topmodel Hannelore Knuts trouwens curator van de wisselende tentoonstellingen. "

Snoepen met smaak
Geniet in een van de koffiehuizen van Hasseltse speculaas met Hasseltse koffie en een stuk artisanale chocolade. Volg daarna de Jeneverroute naar het Nationaal Jenevermuseum en proef volop van de lokale specialiteit. Wie vrij is in oktober moet zeker langskomen voor de Jeneverfeesten. Pure ambiance.

Onthaasten
Het is heerlijk flaneren over de Groene Boulevard met zijn standbeelden. Of volg de smaakroute door het autoluwe stadscentrum: smalle doorsteekjes leiden je naar rustige pleintjes met idyllische terrasjes en langs tal van smaakvolle speciaalzaken. Bezoek ook de Japanse Tuin - de grootste van Europa.

Informatie
Modemuseum, Gasthuisstraat 11 , 3500 Hasselt, + 32 11 23 96 21,
www.modemuseumhasselt.be
Nationaal Jenevermuseum
, Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt, + 32 11 2398 60, www.jenevermuseum.be
Jeneverfeesten: oktober,
www.jeneverfeesten.be
Smaakroute of Jeneverroute: wandelkaart en brochure te koop bij Toerisme Hasselt, + 32 11 23 95 40,
www.hasselt.be

Hasselt, zevenjaarlijkse virga jessefeesten
Al ruim zes eeuwen lang worden de Virga Jessefeesten als een erfstuk van de ene generatie Hasselaren doorgegeven aan de volgende. In 2017 zetten we die Hasseltse traditie verder.
Tijdens de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten
is de stad Hasselt in feest: sfeervolle versieringen en verlichting, muziek op de pleintjes en in de straten en allerhande initiatieven zorgen voor een uitnodigend en gastvrij karakter van de hele stad.
De christelijke oorsprong van de feesten leeft nog altijd verder in de mariale ommegang
De beeldende stoet wil de toeschouwer vooral tot bezinning brengen en ontroeren, aanspreken in beeld, woord en zang. De ommegang biedt de toeschouwer langs de weg een reflectie op ons leven van vandaag.
Internet toerisme@hasselt.be - www.hasselt.eu

Nog meer shoppen! Maasmechelen Village
Een merkendorp met meer dan 95 boetieks en interieurwinkels op 30 minuten rijden van Hasselt. Alle 150 prestigieuze nationale en internationale merken zijn hier 30 tot 60% goedkoper: heel het jaar door, ook op zondag.
Maasmechelen Village, Zetellaan 100,3630 Maasmechelen, + 32 89 77 44 00, www.MaasmechelenVillage.com


Omgeving
Kuringen, 3 km NW
Op het grondgebied van deze plaats stond eertijds de abdij van Herkenrode, de oudste cisterciŽnzerinnenabdij in de Nederlanden; door adellijke dames betrokken sedert 1217, stichting vanuit Citeaux. Van de abdij, die een der rijkste in de Lage Landen was, bestaan nog: het poortgebouw, de tiendschuur, de ziekenzaal, opgetrokken in baksteen met hoeken en lagen in zandsteen, de abdissenresidentie,  ,18de eeuw, naar plannen van Dewez; de kerk is verdwenen. De kerkschatten bevinden zich elders, o.m. in Engeland, Lichfield, en Hasselt, 0.-L.-Vrouwekerk.
De onder monumentenzorg vallende dorpskerk Sint-Gertrudis is een fraai gebouw uit de 14de en 15de eeuw en bezit waardevolle voorwerpen en meubilair.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
  
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
 
 Algemene informatie over BelgiŽ
 Algemene informatie over Luxemburg