HARZ…, provincie Luik. In een park van 5 ha en een uitzonderlijk heuvelachtig landschap ligt het renaissance-kasteel van Harzť, een deelgemeente van Aywaille, op de grens van de Ardennen. Sedert de 9de eeuw staan op deze plaats burchten en kastelen, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

De laatste eigenaar, Henri de Pottier d'Indoye, verkocht zijn eigendom in 1973 aan de provincie Luik, die het als cultureel en toeristisch centrum inrichtte.
Het kasteel
Werd hoofdzakelijk gebouwd in de 16de en 17de eeuw onder het beheer van Jan de Ligne, de familie De Ligne-Barbanson en baron Ernst van Suys-Lynden. Er is een vierkante toren die de westgevel afsluit maar nooit een verdedigende functie heeft gehad. De toren is zelf namelijk een reconstructie uit de 17de eeuw.
De grote gravenkamer werd in de 20ste eeuw door Edgar de Pottier d'Indoye in renaissancestijl gerestaureerd.
De eikenhouten gebeeldhouwde lambrisering wordt afgewisseld met prachtig Corduaans goudleder, uit Mechelen afkomstig. Een van de fraaiste delen van dit kasteel is de oostelijke gevel, gericht naar het voorplein, met een typisch Luikse renaissancegalerij met 14 Toscaanse zuilen. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op het beboste heuvellandschap. In de nabijheid van het kasteel bevinden zich nog een hoeve, stallingen en een interessante watermolen.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg.