HAMOIR-XHIGNESSE, provincie Luik. In de Ourthevallei ligt Hamoir en even ten noorden van dit dorp het gehucht Xhignesse, uit kunsthistorisch oogpunt bekend om de Kerk Saint-Pierre, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

Saint-Pierre is een fraai voorbeeld van een plattelandskerk
uit de Romaanse Maasstreek en werd gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw. Het bouwschema volgt een basilicaal plan, met stoere westtoren, vierkante pijlers en een houten plafond. De dwarsbeuk is echter al even hoog als het schip en vooral in de externe bouw van het koor, in de vorm van een apsis, ligt de vernieuwende trend in de Maasarchitectuur.
Het traditionele massale koor is aan de buitenkant lichter gemaakt
door 7 blinde nissen boven de vensters. Deze nissen staan nog wat onhandig op de arcaden van het benedenregister. Het is alles nog wat ruw, maar de evolutie is onmiskenbaar in vergelijking tot bijv. het nabijgelegen Ocquier, zie Durbuy.
Het interieur is eenvoudig: een preekstoel uit 1663 en vele grafstenen, o.m. die van de ouders van de grote Luikse renaissancebeeldhouwer Jean Delcour. Vlakbij een 17de-eeuwse hoeve.

Internet
: http://www.hamoir.be/
Uw accommodatie in BelgiŽ

kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg