HALLE, provincie Vlaams Brabant. Het stadje Halle ligt aan de Zenne en behoorde tijdens het Ancien Rťgime tot het graafschap Henegouwen. Een miraculeuze Zwarte Madonna, in de 14de eeuw aan Halle geschonken, zorgde ervoor dat de plaats een grote bloei kende als bedevaartsoord. Dat is ook te zien aan de rijke inrichting van de hoofdkerk, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

† † †
    
Sint-Martinuskerk
Sedert 1946 Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. De kerk is in de 14de eeuw in gotische stijl opgetrokken. In de crypte rusten de gewelfribben straalsgewijs op ťťn centrale pijler. Er zijn verscheidene zijkapellen. Zowel binnen als buiten heeft de basiliek nog oorspronkelijk beeldhouwwerk bewaard: in het westportaal een Aanbidding der Koningen; in het koor de Twaalf Apostelen, in de stijl van Claus Sluter.
Van uitzonderlijk kunsthistorisch belang is het albasten retabel van Jean Mone, 1533,
nieuw van vormgeving, renaissance, met 8 tondi die het leven van de heilige Martinus uitbeelden; voorts een koperen doopvont, een koperen lezenaar, laatgotische glasramen in het koor, wandtapijten; zeer rijke kerkschat met giften van koningen en prinsen.

Stadhuis
Laat-renaissancegebouw uit 1616, in traditionele baksteen en witte steen, waarvan de brede gevel door een middenrisaliet wordt geritmeerd. De beelden van J. Duquesnoy, Gerechtigheid en Waarheid, zijn door kopieŽn vervangen.
 
Zuidwestbrabants Museum
Dit museum is ondergebracht in een voormalig jezuÔetencollege, en herbergt collecties gewijd aan geschiedenis, folklore en religie.

Rondom de stad
Staat nog een vijftigtal zeer verschillende kapelletjes, aan de grote 'Weg-om' van de bedevaart.
 
Omgeving
Beersel, 8 km N
Bekend om zijn waterslot, in de 13de eeuw gebouwd: een van de versterkte burchten voor de verdediging van Brussel. Dank zij een ingrijpende restauratie in 1928 is het geheel nog steeds imposant en een attractie voor toeristen. Internet: http://www.beersel.be/

Gaasbeek, 9 km NW
Het oorspronkelijk als burcht, ter verdediging van Brabant, gebouwde kasteel, dat thans een heterogene indruk maakt, is goeddeels in renaissancestijl opgetrokken; fraaie tuin en prachtige ligging in het Brabantse heuvellandschap. Het museum in het kasteel is zeer de moeite waard: Brusselse wandtapijten, beelden, archieven, meubilair. In de 16de eeuw heeft het leven van de graven van Home en Egmont zich deels in Gaasbeek afgespeeld.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg