GEMBLOUX, provincie Namen. Gembloux, Nl: Gembloers, is een oude plaats in de kop van de provincie Namen. In de Romeinse periode heette het Geminiacum en was een pleisterplaats iets ten zuiden van de grote heerbaan Bavai-Tongeren-Keulen, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

† † †
    
De heerbaan, thans chaussťe Brunehaut genoemd, kruist de weg Gembloux-Wavre. Omstreeks 940 werd te Gembloux een benedictijnenabdij opgericht die al vlug grote vermaardheid zou krijgen door een van de monniken, Sigisbert van Gembloux, ca. 1030-1112. Sigisbert schreef een wereldkroniek, een voortzetting van die van Ensebius; na hem zou deze nog door anderen worden gecontinueerd.

Van de aloude benedictijnenabdij
resten nog de in de 18de eeuw door L.B. Dewez in classicistische stijl opgetrokken gebouwen. Sedert 1861 is bier het Institut agronomique de I'Etat ondergebracht.
De abdijkerk is sedert 1812 parochiekerk. Het belfort is de toren van een voormalig kerkgebouw.
 
Omgeving
Corroy-le-ChŠteau, 7 km ZW
Bezit een van de best bewaarde middeleeuwse burchten in BelgiŽ. Vooral de stenen brug, de slotgracht, het voorgebouw, het poortgebouw en de twee halfcirkelvomnige torens zijn indrukwekkend en origineel uit de 12de en 13de eeuw. Corroy was toen een Brabantse burcht die hertog Jan I liet bouwen en aan Filips van Vianden gaf. Onder alle opeenvolgende eigenaars is het vooraanzicht zo bewaard gebleven, op enkele vensterpartijen na. De rest van het kasteel werd in de 18de eeuw ingrijpend veranderd door Jozef-Ignatius van Nassau-Corroy. In de 19de eeuw werden er neogotische elementen aan toegevoegd. Er is nog een huiskapel uit ca. 1270, gebouwd door Filips van Vianden; het is een der oudste burchtkapellen van BelgiŽ. Het interieur van het kasteel werd in de 18de en 19de eeuw aangepast aan de smaak van de tijd, maar aan het stoere poortgebouw werd niets gewijzigd. In 1416 kwam Corroy in het bezit van Engelbrecht van Nassau-Dillenburg. In de 16de eeuw ging het kasteel naar het geslacht Nassau-Corroy dat het tot 1809 in bezit hield.
Thans zijn de markiezen van Trazegnies-Ittre eigenaars van het fraaie complex. Vele middeleeuwse decors van Nederlandse en Belgische tv- en filmproducties worden hier opgenomen. 

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
 kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ