GEEL, provincie  Antwerpen. Staat bekend als 'stad van barmhartigheid'; dat heeft te maken met de thuisverpleging aldaar van geesteszieken, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

† † †
    
Deze eeuwenoude traditie gaat terug tot de heilige Dimfna, die in de omgeving van Geel door haar incestueuze en jaloerse Ierse vader werd omgebracht; op haar graf deden zich wonderen voor en dat bracht pelgrims, vooral geesteszieken, naar Geel. Voor deze pelgrims werden voorzieningen getroffen, ziekenkamer, 15de eeuw. In de 19de eeuw kwam deze zorg onder de staat en kende een grote bloei. In 1970 verbleven er ca. 1700 patiŽnten te Geel, 1350 bij pleeggezinnen en 350 in de gesloten inrichting.
 
Sint-Amanduskerk, aan de Grote Markt
Dit is een laatgotisch bakstenen gebouw, 15de eeuw, met een fraai barok interieur: muurbeschotten en biechtstoelen van P. Valckx, eind 17de eeuw, koorgestoelte en preekstoel van W. Kerricx, hoogaltaar van Th. Verhaegen, manneren koorafsluiting van P. Scheemaekers.

Sint-Dimfnakerk
In deze kerk, opgetrokken in bruine en witte ijzersteen, 1349-1480, met onvoltooide toren, bevinden zich het graf en de relikwieŽn van de heilige Dimfna, fraaie Antwerpse retabels, het Dimfna-retabel van Jan van Waver en een Passieretabel, met schilderwerk van Goswin van der Weyden, en in het koor het praalgraf van Jan in van Mťrode en zijn echtgenote Anna van Gistel. Tegen de zuidkant van de kerk een ziekenkamer, 16de eeuw, waar vroeger zieken verbleven. Voorts fraaie schilderijen en beeldhouwwerk.

Sint-Dimfna- en Gasthuismuseum
Het huidige gebouw, 1687, van het in de 12de eeuw gestichte hospitaal herbergt een interessante collectie meubilair, schilderijen, voorwerpen van tin, ijzer, hout en glas, porselein en liturgische voorwerpen. Andere bezienswaardigheden.

Enige fraaie huizen:
Ooievaarsnest, 1614, Huis Waaiburg, 1633. In de omgeving van Geel staan enkele windmolens, o.a. te Larum, Elsum en Gansakker.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ