FRANC-WARET, provincie Namen. In het overgangsgebied tussen de Brabantse en de Naamse Leemstreek ligt het kasteel van Franc-Waret, dat ons op bijzonder gave wijze is overgeleverd uit de 17de eeuw, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

Het kasteel werd in die periode gebouwd door Jan van Groesbeeck. De twee hoektorens en de rechtervleugel dateren nog uit deze tijd. In de 18de eeuw werd het geheel grondig veranderd door Alexander van Groesbeeck, maar steeds met grote eerbied voor het bestaande, zodat er geen echte breuk ontstond. Er zijn symmetrisch aangelegde Franse tuinen uit de 17de eeuw en een Engelse tuin uit de 18de eeuw.

Zeer bijzonder zijn de wandtapijten.
Ze zijn een vereenvoudigde reproductie van Barend van Orleys grote en beroemde serie De jachten van Maximiliaan van Oostenrijk, 16de eeuw. De oorspronkelijke tapijten waren van de hand van Willem de Pannemaker, 1527-1533, en werden later vele malen gekopieerd. Zo ook in 1665, toen deze reeks werd besteld door Jacques van Groesbeeck bij zijn huwelijk met Claire van Anneux. In 1789 erfde Charles de Croix het kasteel; hij was vertegenwoordiger van Artois in de Franse Assemblťe Nationale. Hij vluchtte voor de terreur naar Engeland, kreeg zijn kasteel van Napoleon in 1801 terug en bracht het tot Pair de France. In 1874 kwam het kasteel aan de familie Andignť. 

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ