FOSSES-LA-VILLE, provincie Namen. Ligt tussen Samber-en-Maas. Oorspronkelijk was het een Keltisch dorp, Biberona, Bebrona. In de Romeinse periode kreeg het de naam Fossae, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

Circa 635 stichtte de Ierse heilige Feuillen hier een klooster dat in 954 door de Magyaren werd verwoest. In 975 werd er door de Luikse prins-bisschop Notger een kapittelkerk gesticht, die bleef voortbestaan tot 1797. Bij opgravingen in 1951-1952, werd onder de Romaanse kerk het grondplan ontdekt van twee Karolingische kerken.

Saint-Feuillen
De huidige kerk werd in de 11 de eeuw gebouwd toen de relieken van de heilige Feuillen hier naartoe werden gebracht. Crypte, koor en toren zijn nog Romaans. De crypte is vrij groot en heeft 5 beuken met twee traveeŽn. Hier hadden vroeger de parochiediensten plaats, terwijl de eigenlijke kerk aan de kanunniken was voorbehouden. In het koor staan een gebeeldhouwd koorgestoelte, 1524, en een hoogaltaar met taferelen uit het leven van Saint-Feuillen, 18de eeuw. De westtoren telt 4 geledingen.

Galerie-Musťe 'Le petit ChŠteau'
Privť-collectie artistieke en folkloristische poppen van Lilette Amould.

Evenementen
Tijdens het carnaval is er de optocht van de Chinels, een soort polichinellen of hansworsten. Om de zeven jaar, zo ook in 2005, vindt er een soldatenprocessie plaats, La Marche-de-St-Feuillen, op de laatste zondag van september.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ