ECHTERNACH, groothertogdom  Luxemburg. Echternach ligt aan een meander van de Sauer en is een grote toeristische trekpleister. In 698 schonk Innine, abdis van Oeren te Trier, een klein klooster aan de heilige Willibrordus, 658- 739.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

Booking.com † †
imageIn 706 gaf Pippijn van Herstal tevens zijn grondgebied ter plaatse aan Willibrordus. Dit was de kern van een benedictijnenabdij, 8ste eeuw. Tussen 972 en 1298 ging van deze abdij een grote uitstraling uit. In 1031 liet abt Humbert de resten van Willibrordus in de crypte begraven. In 1191 ontstond het Liber aureus van Echternach, vervaardigd door Theodoric. De periode tussen 1298 en 1562 werd beheerst door rijke, adellijke monniken. Vanaf 1562 kwam daar verandering in en herleefde het geestelijk leven te Echternach. Van hieruit werden ook talrijke kerken en kloosters elders gesticht. Tijdens de Franse Revolutie, 1794, konden de monniken ontsnappen en de schatten in de abdij van Maria Laach en de stad Luxemburg in veiligheid brengen. Willibrordus wordt 'de apostel van de Friezen' genoemd. Met steun van de Frankische vorsten Pippijn van Herstal en Karel Martel kon bij een groot deel van Nederland kerstenen. Vandaar dat ook een aanzienlijk aantal Nederlanders Echternach bezoekt.

Willibrordusbasiliek
Op deze plaats hebben verschillende kerken gestaan, o.m. een Karolingische en een Romaanse. Voor de Tweede Wereldoorlog bestonden daar nog resten van. wat men thans ziet is de heropgebouwde Romaanse kerk, naar oorspronkelijke ontwerp. wel zijn er nu vier torens, vroeger slechts twee. De abdijgebouwen dateren uit 1727-1736 en zijn in barokstijl gebouwd door L. Durand. Ook het interieur is 18de-eeuws.

Saints-Pierre-et-Paul
De kerk gaat in oorsprong op een Romeins castellum terug. De toren en het driebeukige schip zijn Romaans. De beuken werden in gotische stijl herbouwd en o.m. van een stenen overwelving voorzien.
 
Villa Scharznecht
Aan de opgravingen van deze Romeinse  villa wordt nog steeds gewerkt. Aan de hand van luchtfoto's heeft men vastgesteld dat het gaat om een complex met enorme afmetingen: 220 in breed bij 320 m lang. De villa bezit een 'pars rustica' 'en een pars domestica' en werd gebouwd voor een Trierse aristocraat in de 1ste eeuw n.C. Ze werd vaak verbouwd en verdween voorgoed in de 5de eeuw, bij de invallen van de Germanen.

Stadhuis
Het 15de-eeuwse gebouw heeft twee verdiepingen boven open arcaden en werd in de 18de eeuw vergroot.

Evenementen
De dinsdag na Pinksteren wordt te Echternach jaarlijks de befaamde processie ter ere van Willibrordus gehouden, ook wel 'springprocessie' genoemd. Onder begeleiding van muziekkorpsen doen de processiegangers telkens vijf sprongen voorwaarts en drie achterwaarts. De heilige Willibrordus gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal, epilepsie.

Internet
: http://www.echternach.lu/  

Camping
: 5, rte de Diekirch - L-6430 Echternach - Tel: (+352) 720272 - info@camping-echternach.lu -

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets