DINANT,  provincie Namen.  Ligt aan de rechteroever van de Maas. De stad kwam op toen het vervoer te water in de vroege middeleeuwen aan belang won. Dinant was Luiks bezit en kende een grote bloeipriode van de 12de tot de 15de eeuw als centrum van geelkoperbewerking, dinanderie.
Naar stedenlijst België / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

     
    
De stad was lid van de Duitse Hanze.
In de 15de eeuw kwam Dinant, wegens economische concurrentie, in botsing met Bouvignes, aan de overkant van de Maas, dat aan Namen toe- behoorde. De Bourgondische hertogen steunden Bouvignes, en Karel de Stoute verwoestte Dinant in 1466. In de Eerste Wereldoorlog vernielden de Duitsers 80% van de huizen en er werden 674 inwoners terechtgesteld. Citadel. Deze ligt ruim 100 m boven de Maas, waar in 1051 reeds een versterkte burcht stond. Deze onderging 17 belegeringen en 200 aanvallen. De huidige gebouwen dateren uit de Hollandse tijd, 1818-1821. Er is thans een wapenmuseum gevestigd.
 
Collegiale kerk Notre-Dame
In de 13de eeuw in vroege Maasgotiek, in grijsblauwe kalksteen opgetrokken; kreeg in 1566 haar huidige toren met een 68 m hoge uivormige spits. De andere twee torens zijn niet voltooid. Opvallend voor België is het bewaard gebleven beeldhouwwerk op de timpanen en portalen, o.m. De Verrijzenis der Doden in het westportaal. De kerk bezit naast enkele waardevolle schilderijen fraaie voorwerpen in dinanderie: doopvont, koperen lezenaar, paaskandelaars.

Bayard-rots
Iets ten zuiden van de stadskern bevindt zich een 35 m hoge naaldvormige rots, die het ros Beiaard, of Bayard, van de Vier Heemskinderen door één hoefslag van het rotsplateau zou hebben afgespleten om zo aan Karel de Grote te ontkomen. Tot de 17de eeuw liep hier slechts een smal pad; de soldaten van Lodewijk XIV hebben het verbreed.
 
Andere bezienswaardigheden
Het Stadhuis is een voormalig paleis van de prins-bisschoppen van Luik. Er zijn ook nog de gebouwen van de in de 12de eeuw gestichte norbertijnenabdij van Leffe, 17de eeuw.

Omgeving
Stadsdeel Anseremme, 4,5 km Z
Vakantieoord tegenover de monding van de Lesse in de Maas. Over de Les- se ligt de 16de-eeuwse brug St-Jean. In de 19de en begin 20ste eeuw stond er te Anseremme de herberg Au repos des artistes; hier verbleven o.a. Verhaeren, Rodenbach, De Coster, Rops.
 
Stadsdeel Bouvignes-sur-Meuse, 3,5 km N
Vroeger rivaal, nu stadsdeel van Dinant, op de linkeroever van de Maas gelegen. Het Spaans Huis op Grote Markt dateert uit de 16de eeuw. Vroeger stadhuis; thans een museum voor lokale geschiedenis.
De Saint-Lambert, 13de-16de eeuw,
is gerestaureerd en heeft twee koorpartijen: een oostelijk koor uit 1247 en een westelijk uit de 16de eeuw. Uit deze tijd dateren ook het schip, de toren en de westkapel. Het interieur is erg fraai en bezit dinanderiewerk, koorlezenaar, een Antwerps retabel, een preekstoel, afkomstig van de abdij van Floreffe, en een mooie Le Bon Dieu de Piété uit begin 16de eeuw. De kerkschat bevat veel zilverwerk uit de 16de eeuw. Op de eerste zondag van september wordt het Flamiche-Tournooi, flamiche = kaasvla,  gehouden. Deze taart wordt warm gegeten en met Bourgognewijn doorgespoeld: niet voor tere magen!

Falmignoul, 11 km Z
Hier is het Musée du Cycle, de la Moto et de l'Affiche 1900 ondergebracht, een verzameling van meer dan 300 voertuigen, o.m. 19de-eeuwse fietsen en motorfietsen uit de jaren 1900-1925.

Freyr, 7 km Z
Gelegen op de linkeroever van de Maas. Na de verwoesting van zijn kasteel door de Fransen in 1554, liet Willem van Beaufort-Spontin het op voorname wijze herbouwen in rode steen en horizontaal geleed ,1571. In de 18de eeuw werd het kasteel verbouwd, vooral het interieur. Het bezit fraaie stucplafonds van Moretti, die ook te Annevoie werkte, en jachttaferelen op de muren van Frans Snijders, 1579-1657. De tuinen zijn in Franse stijl aangelegd in twee richtingen, naar de Maas en naar het jachtpaviljoen in Louis XVI-stijl. Tegenover het kasteel, aan de overkant van de Maas, liggen prachtige rotspartijen.

Walzin, 7 km Z
Op de rechteroever van de Lesse, voor deze in de Maas stroomt, kijkt men omhoog naar een steile rots met het neogotische kasteel van Walzin. Op een strategisch punt in de Lesse, een doorwaadbare plaats, werd in de 11de en 12de eeuw reeds een burcht gesignaleerd. Tot viermaal toe werd dit arendsnest verwoest, niet vanuit de Lesse, maar vanaf het land. Alleen de 11de-eeuwse donjon is bewaard gebleven. In 1850 kocht Alfred Brugman de ruines en liet ze restaureren in een soort Spaans-Vlaamse stijl. In 1930-1932 herbouwde baron Frédérie Brugman het kasteel, nu in Maaslandse stijl. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen, de tuinen echter wel.

** Uw accommodatie  in België
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
Algemene informatie over België