DIEKIRCH, Groothertogdom Luxemburg. Ligt aan de Sauer en is tegen een berg aan gebouwd. Kelten en Romeinen kenden deze plek reeds. Het middeleeuwse stadje was eertijds omgeven door wallen, die in 1815 werden gesloopt. Na zware beschadiging tijdens het Ardennenoffensief werd het mooi gerestaureerd.Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux. Naar uw accommodatie.
 
† † †
    
Saint-Laurent

Sommige delen van het metselwerk van deze kerk zijn Romeins. De uit de 10de eeuw daterende kerk was oorspronkelijk ťťnbeukig. In 1467 kwam er een tweede schip bij. Daarna werd het koor gebouwd en werden de wandschilderingen aangebracht. In de kerk staan twee sarcofagen, afkomstig uit een Romeinse villa in de buurt. In de moderne dekanale kerk bevindt zich een pietŠ van W. Ackermann. 

Musťe Municipal
Hier bevinden zich archeologische vondsten, waaronder twee mozaÔekvloeren, die afkomstig zijn uit dezelfde Romeinse villa.
 
Diekirch, ezelstad
Een stad zonder humor is een stad zonder hart. De Diekirchenaren combineren hun gevoel voor humor met geestigheid. Zo heeft de gemeente een zg. 'Ezels- fonten' geÔnstalleerd. De ezel is de mascotte van de stad; en de jaarlijkse grote optocht staat in het teken van de ezel. Wat eens als een belediging werd beschouwd is heden ten dage een soort eretitel. Waarom? Een van de belangrijkste eigenschappen van de bevolking is dat ze zichzelf niet al to ernstig neemt. Ze maken graag grapjes om elkaar, vinden het normaal dat de spot met hen wordt gedreven en lokken dit zelfs uit.
Er bestaan hieromtrent twee theoriŽn.
Bij de aanleg,van de spoorlijn Luxemburg-Troisvierges was men van plan in Diekirch een aantal lijnen bij elkaar to laten komen. De inwoners - toen al milieubewust en 'groen' - zouden zich hiertegen hebben verzet omdat de stoom van de locomotieven de lucht zou vervuilen en het geraas van de treinen hun rust zou verstoren... In Luxemburg zouden de officiŽle instanties toen gezegd hebben dat die ezels uit Diekirch niet met hun tijd wilden meegaan! Een aardige anecdote, maar de tweede verklaring lijkt me logischer: Vroeger waren de boeren uit de omgeving van Diekirch gedwongen een ezel te gebruiken om hun velden en wijngaarden, die tegen de helling van de Herrenberg aanlagen, te bebouwen, omdat het het enige dier was dat zich er kon verplaatsen en werken. De ezels van de Herrenberg zijn verdwenen maar de ezel van Diekirch blijft gelukkig vrolijk balken...'  in DIEKIRCH vertelt door Ben Molitor

Natuur
Bent u een natuurliefhebber dan heeft Diekirch bijzonder veel te bieden: kanovaren, visserij en een uitgebreid net van fiets- en mountainbikewegen en wandelpaden met rustplaatsen. Natuurlijk worden in Diekirch de kinderen niet vergeten: meerdere moderne speelplaatsen, knutselateliers en spelletjes in de voetgangerszone en op de camping worden georganiseerd. De mooie natuur kunt u ook ontdekken doormiddel van kajak-, fiets- en voettochten.

Informatie

-  De gids Diekirch 2005 Tourist-info & Shopping Guide, 80 pag, ook in het Nl, geeft alle adressen die u nodig kunt hebben.
-  Een goede stadsplattegrond is Diekirch se prťsente, Diekirch presenteert zich.

Camping
Camping de la SŻre, Route de Gilsdorf, L-9234 Diekirch. 
Internet
http://www.diekirch.lu/  Gemeente en Toeristenbureau. E-mail: tourisme@diekirch.lu 
http://www.nat-military-museum.lu/ Nationaal Museum van de Militaire Geschiedenis, Ardennen offensief 1944/1945.  Nationaal Conservatorium voor Historische voertuigen

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets