CLERVAUX, Groothert. Luxemburg, met benedictijnenabdij Saints-Maurice-et-Maur en oorlogsmuseum in de burcht van Clervaux.
Naar stedenlijst België / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

Booking.com

Is de noordelijkste stad van het groothertogdom Luxemburg en strekt zich uit langs de oevers van de Clerf.
Kasteel
Eertijds was de burcht het bezit van de abdij van Stavelot; hij werd in 1106 voor het eerst vermeld met Gerard van Spontin als leenheer. Het oudste gedeelte van de gebouwen dateert uit de 12de eeuw, o.m. de twee zware torens. Vele geslachten hebben aan het kasteel van Clervaux gebouwd. Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog begon men met grote zorg te restaureren. Er werden een museum en een restaurant ingericht. In het museum staan maquettes van een dertigtal Luxemburgse burchten en kastelen.
Achter het kasteel verheft zich een neoromaanse kerk in Maas-/Rijnlandse stijl, in 1910 gebouwd door de Nederlandse architect J. Klomp, naar het voorbeeld van de kerk te Andemach aan de Rijn.

Benedictijnenabdij Saints-Maurice-et-Maur
Ze werd in 1901 gesticht door de monniken van de oude abdij Saint-Maur te Glanfeuil, Frankrijk. De abdij en de kerk werden eveneens door Klomp gebouwd. Deze liet zich inspireren door Cluny en de Bourgondische abdijen, hetgeen te zien is aan de hexagonale toren. De monniken behoren tot de benedictijnen van Solesmes. Er zijn dagelijks Gregoriaanse missen en officies. De kerk heeft enkele kunstwerken uit vroegere eeuwen.

Het oorlogsmuseum in de burcht van Clervaux
Door de vereniging « Cercle d'Etudes sur la Bataille des Ardennes » (CEBA) opgericht en sinds 1974 voor het publiek toegankelijk, heeft meer dan 500.000 bezoekers ontvangen. Het laat vooral het dramatische gebeuren van het ardennenottensief zien.
Het illustreert de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog en houdt de herinnering wakker aan de dappere Us. soldaten die ons toen de vrijheid teruggaven
De eerste uitbreiding heeft plaats gevonden in 1980 en de tweede in 1999-2000. Het Museum is van een privé persoon gerealiseerd en met veel vakkennis van dezelfde persoon uitgewerkt en onderhouden worden. Een Deel van de uitgstelde Artikelen.+ 85% uitgeleend uit privébezit.

Het Ardennenoffensief
De aanval
Op 16. December 1944 om 5,30 uur begon plotseling een moordend artillerievuur vanuit de « Westwal.
Gedurende enige uren werden de Amerikaanse stellingen tussen Echternach in het zuiden en Monschau in het noorden bestookt met granaten van diverse kalibers het « Ardennenoffensief » was begonnen. Zij zou een van de bloedigste veldslagen van de 2e wereldoorlog worden, want het was een wanhoops daad van aangeslagen tegenstanders, die nog eenmaal alle krachten verzamelde om de oorlog alsnog te winnen. Over Luxembourg en vooral over het noordelijke deel daarvan vond een van de zwaarste catastrofen uit zijn geschiedenis plaats. In de nacht van 17 op 18. December 1944 werd Clervaux ingenomen, de volgende dag ging de burcht van Clervaux in vlammen op. Op 19. December 1944 werd Wiltz opgegeven. Twee tanklegers stormden in de richting van de Maas. De overmacht van de aanvaller was overweldigend.
Ondanks dat:
US.soldaten hielden St. Vith bezet tot 21. December 1944. De verdedigers van Bastenaken, die sinds 21. December 1944 volledig ingesloten waren, boden hardnekkig weerstand. Op 24. December 1944 kwam het Duitse offensief bij Celles, België, tot stilstand. Op 26.December 1944 doorbraken de eerste tanks van het 3 US. leger onder Generaal Patton de ring om Bastenaken. Het Duitse offensief was mislukt.
 
De terugtocht
Hitler had in het nieuwe jaar bevel gegeven tot de terugtocht. Maar deze terugtocht voltrok zich uiterst langzaam en met zware verliezen aan beide zijden. Terwijl in de andere strijdgebieden in Europa, de Duitsers langzaam terugtrokken, verschansten zij zich op de « Oslinger Hohen » aan de straat tussen Wiltz en Bastenaken. In de hardgevroren bodem gaven zij zich eerst na zware gevechten enig terrein prijs.
Om het verzet te breken gebruikten de Amerikanen de sterkste artelierieconcentratie uit de 2e wereldoorlog de bevolking van de dorpen Tarchamps, Doncols, Berlé, Nothum, Goesdorf, Dahl en Nocher lag gedurende 2 weken onder een hagel van granaten. De bossen werden vernield, de boerderijen beschadigd of verbrand. Als laatste stad in luxembourg werd Vianden op 12. Februari 1945 bevrijd.

Internet
: www.tourisme-clervaux.lu/  

** Uw accommodatie  in België
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
Algemene informatie over België.