CELLES, provincie Namen. Celles-lez-Dinant, een deel van de gemeente Houyet, ligt in het overgangsgebied van de Condroz en de Ardennen.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 
 

† † †
    

Saint-Hadelin
Deze magistrale kerk is in Maaslanse Romaanse stijl opgetrokken, 11de-12de eeuw. Ze heeft een blokvormige westtoren met twee ronde hoektorentjes en bezit het oudste koorgestoelte van BelgiŽ (13de eeuw). Er is een kapel met het graf van de heilige Hadelinus, die zich hier in de 7de eeuw terugtrok als kluizenaar en in een 'celie' of kluis ging leven. De kerk heeft een eenvoudig basilicaal plan met 5 traveeŽn, een absidiale afsluiting, tongewelven en houten plafonds. Er zijn twee crypten: een onder het koor en een onder de toren; deze laatste heeft een Karolingisch aanzicht. De kerk van Celles is het prototype van een Maasrornaanse kerk in BelgiŽ.

Omgeving
Foy-Notre-Dame, 3 km NW
De Mariaverering ontstond bier in 1609, toen een houthakker in een door hem omgehakte boom een beeld van Maria ontdekte. De baron van Celles liet een kleine kapel bouwen. In 1624 werd een nieuwe kerk gewijd. Ze bestaat uit een schip en een toren, beide in renaissancestijl opgetrokken. Het belangrijkste deel van het kerkje is de zoldering: die bestaat uit 31 rijen van 7 vakken, versierd met 145 schilderijen door de gebroeders Stilmans uit Dinant. De beschilderde oppervlakte is 400 m2 groot. Het beeldje van Foy-Notre-Dame is 21 cm hoog en is in een verguld koperen schrijn geplaatst. Volgens specialisten zou het uit grijze kwarts bestaande beeldje uit Utrecht afkomstig zijn. Om de zeven jaar heeft er een grote ommegang plaats vanuit Rochefort.

Furfooz, 3,5 km W
Het Nationaal Park van Furfooz ligt in een lus van de Lesse. Het is een terrein vol kalksteenrotsen. Door de rivier zijn hier onderaardse grotten ontstaan, die tot in de 10de eeuw bewoond waren. Er is een Romeinse badinrichting gevonden evenals vele sporen van prehistorische bewoning in de grotten.

Celles Vťves 1,5 km ZW
Het kasteel van Vťves is een hoogteburcht met 5 torens van ongelijke hoogte. De hoofddonjon is 38 m hoog. Tussen deze torens liggen de woonvertrekken. Een van de vleugels heeft een galerij in vakwerkbouw, renaissance, en is zeer kleurrijk vergeleken bij de grijze en blauwe steen van de rest van het kasteel. De wapenzaal heeft een monumentale gotische schouw en fraaie plavuizen. Andere vertrekken zijn in Louis XV- en Louis XVI-stijl ingericht. Het kasteel is eigendom van Christian de Liedekerke-Beaufort, die ook de restauratiewerken doorvoerde.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
Algemene informatie over BelgiŽ.