BORNEM, provincie Antwerpen. Het Land van Bornem behoorde tot het graafschap Vlaanderen, hoewel het op de rechteroever van de Schelde lag. Het is een centrum van de aspergeteelt.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies. Naar uw accommodatie.

Kasteel van BornemKasteel van Bornem
Het schitterend kasteel van Bornem,  evenwaardig aan de kastelen van de Loire.

Dit behoort aan het geslacht Marnix van Sint-Aldegonde en werd in 1888 door architect Beyaert grondig herbouwd; er is een rijk archief. Het kasteel ligt fraai aan een oude arm van de Schelde.
Website is:  www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be ( Afbeelding is uit deze website )
Adres: Kasteelstraat 34 - 2880 Bornem - Tel. 03/889.90.09 - E-mailadres van Gravin John de Marnix de Ste Aldegonde. Voor reservering : ameliedarschot@hotmail.com

Onze-Lieve-Vrouwekerk
De kerk werd herbouwd in 1828. Het koor en de voet van de toren dateren uit de 11de en 12de eeuw. In de Romaanse crypte bevinden zich een wonderbeeld van Onze-Lieve-Vrouw en fragmenten van een retabel uit de 15de eeuw.

Sint-Bernardusabdij
Gebouwen uil 1768, thans bewoond door trappisten. Eertijds was het een klooster voor Engelse dominicanen, in 1603 gesticht door Pedro Coloma, heer van Bornem. Het landschap rond Bornem is fraai. Er is de Oude-Scheldearm, 6 Š 7 km lang; het Sas, afwateringssluis, op de Oude Schelde is uit de 16de eeuw.

Omgeving

Hingene, 2,5 km 0
De bakstenen toren van de neogotische Sint-Stephanuskerk dateert uit de 15de eeuw. Het Kasteel van Ursel werd in 1767 herbouwd. Er zijn twee musea: De Notelaer, lokale geschiedenis, iconografie en heraldiek, en het Museum Havesdonckhoeve, volkskunde, heemkunde, folklore.

Mariekerke, 5 km ZW
Na verwoesting in 1914 werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk in 1925 opnieuw opgebouwd en vergroot.
 
Weert, 6 km W
Aan de Oude Schelde. Het streekmuseum De Zilverreiger, in een vroeger schoolgebouw, heeft collecties met betrekking tot volkskunde, heemkunde, folklore, interieurs, natuur, visvangst op de Schelde, mandenvlechten, specialiteit van de streek. 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets