ARLON, prov. Luxemburg In de Romeinse periode heette Arlon, Ned.: Aarlen, hoofdstad van de provincie Luxemburg, Orolaunum en stond er een versterking op de 400 m hoge heuvel, in het centrum van de huidige stad.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.
 

    
Orolaunum
lag op het kruispunt van de heerbanen Reims-Trier en Metz-Tongeren. Op de plaats van de Romeinse versterking bouwden de graven van Arlon, in de middeleeuwen, hun burcht.

Eglise Saint-Donat
De kerk ontstond in 1796 door verbinding van de kapel Saint-Donat met de kapel Saint-Blaise, die hoorde bij het in 1626 gebouwde kapucijnenklooster. In deze voormalige kloosterkapel zijn muurschilderingen te zien uit de 17de en 18de eeuw.

Eglise Saint-Martin
De neogotische kerk met machtige toren, bij het station, werd in de 19de eeuw met financiŽle steun van koning Leopold II gebouwd.

Musťe de la Basilique romaine
Hier vindt men resten van een basilica uit de late 4de eeuw en ruÔnes van Romeinse baden, 1ste eeuw.
 
Musťe de la Tour romaine
Hier kan men een deel van de Romeinse ringmuur en onderaardse resten van een Romeinse toren, 3de eeuw, bezichtigen.

Musťe provincial
luxembourgeois
Dit zeer belangrijke museum bezit een waardevolle collectie voorwerpen uit de prehistorie, de Romeinse en de Merovingische periode. Bekend zijn vooral De Reizigers, een fragment van een fries van een Romeins grafmonument, en Merovingische sieraden.

Evenementen
Arlon kent twee opvallende folkloristische feesten. De eerste donderdag van januari is er de 'Verlo- vingsmarkt'. In mei en juni wordt de Maitrank geschonken, een aperitief van Moezelwijn met sinaasappel. Er bestaat ook een 'Confrťrie du Maitrank'.

Omgeving
Autelbas, Duits: Niederelter, 6 km ZO
De plaats bezit twee kasteelhoeven, Barnich, 13de eeuw, en Sterpenich, gerestaureerd in 1840, en resten van de oude cisterciŽnzerinnenabdij Notre-Dame-de-Clairefontaine, Duits: Bardenburg. In het gehucht Autelhaut staat de kerk Saint-Martin, een van de zeldzame versterkte kerken van BelgiŽ. Ze dateert uit de 10de eeuw en was vroeger door water omgeven. De toegangspoort is uit 1634. In 1875 werd de kerk vergroot.

Habay-la-Neuve, 14 km NW
In deze streek bevonden zich van de 13de tot de 18de eeuw veel ijzersmeltovens. De rijk geworden smeden bouwden fraaie kastelen en kochten zich adellijke titels. Het kasteel Pont d'Oye is een 18de-eeuws bijgebouw van een niet meer bestaand groter geheel. Het is een harmonieus gebouw met karakteristiek oranjeachtig pleisterwerk en twee vooruitspringende hoektorens.

Internet: http://www.arlon.be/

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ

 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets