ANDENNE,provincie Namen. Ligt aan de rechteroever van de Maas, in de schilderachtige Maasvallei. De plaats staat in het teken van de verering van de heilige Begga, Sainte-Begge; Begga, een dochter van de hofmeier Pippijn van Landen, stichtte in 690 een adellijk kapittel te Andenne.
Naar stedenlijst België / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies. Naar uw accommodatie.
 

    

Tot in de 18de eeuw stonden op de plaats van de huidige kerk de zeven kerkjes die op de Merovingische stichting teruggaan en 'les encloîtres' werden genoemd. Het stadje werd tijdens het Ancien Régime door adellijke kanonikessen bestuurd.

Sainte-Begge kerk
Is een classicistische schepping, 18de eeuw, van de grote Brabantse architect L.B. Dewez en vervangt 'les encloîtres', die toen werden gesloopt. Ze bevat de zwartmarmeren graftombe van de heilige Begga, 12de eeuw. Deze bestaat uit een tafel, gedragen door een centrale zuil, met op de vier hoeken beeldjes van kanonikessen en engeltjes. De kerk bezit ook goede schilderijen uit de 16de, 17de en 18de eeuw, gaaf beeldhouwwerk en een koorlezenaar in dinanderie, 15de eeuw. In de sacristie en bijgebouwen zijn interessante voorwerpen van de kanonikessen ondergebracht: meubilair, manuscripten, liturgische voorwerpen, een reliekbuste en een zilveren schrijn, 16de eeuw, van de heilige Begga. Er is tevens een maquette van 'les encloîtres' uit 1726.

Dorp Andenelle
Hier  staat de kerk Saint-Pierre-des-Sarrasins in Romaanse stijl. De classicistische Porte-Saint- Etienne, 18de eeuw, is een van de ingangen tot de vroegere 'les encloîtres'. Ook het voormalige stadhuis, thans kantongerecht, is in classicistische stijl opgetrokken, 1772. Voorts is er de Fontaine de l'Ours, berenfontein.

V.V.V. kantoor van Andenne
Place des Tilleuls, 48 - 5300 ANDENNE
Tel: 0032 (0) 85.84.96.40 - Fax : 0032 (0) 85.84.96.31

** Uw accommodatie  in België

 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets