AMAY, prov. Luik,
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies. Naar uw accommodatie.
 

Amay ligt aan de linkeroever van de Maas, deels in de Condrusische Ardennen. Het stadje wordt reeds in het begin van de 7de eeuw vermeld. Een oorkonde uit 1155 bevestigt dat het deel uitmaakte van het prinsbisdom Luik. Aan het einde van de 7de eeuw stichtte de heilige Oda hier een kapittel van kanunniken. In 1977 werd een sarcofaag onder het koor gevonden waarop de heilige Chrodoaro (="Oda)" is afgebeeld. Te Amay werden Romeinse en Frankische archeologische vondsten gedaan.

Saints-Georges-et-Oda kerk
Is in Maas-Romaanse stijl opgetrokken, eind 11 de eeuw, en heeft een westbouw. In de 18de eeuw werd het koor verbouwd en uitgebreid met een kruisgang, thans Gemeentelijk Museum voor Archeologie en Religieuze Kunst. Het meubilair is 17de- en 18de-eeuws, met een prachtig hoogaltaar. Het belangrijkste stuk uit de kerkschat is het Sint-Joris- en-Sint-Oda-schrijn, 1235-1237, in Maaslandse stijl. Het bestaat uit verzilverd en verguld koper met email- en filigraanwerk. Aan de zijkanten zijn de 12 apostelen afgebeeld. Op de twee puntgevels Sint Oda en Sint Joris. Op de dakhelling voorstellingen uit het leven van beide heiligen. Rond de kerk is een aantal 18de-eeuwse kanunnikenhuizen bewaard gebleven, resp. gerestaureerd.

Internet
: www.amay.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets