AARSCHOT, provincie Vlaams Brabant, met Sint-Rochustoren en 's-Hertogenmolens.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.
 

    
Hoofdstad van het Land van Aarschot, een vroeg-middeleeuws graafschap,
vanaf 1518 markgraafschap, na 1533 hertogdom. In de late middeleeuwen centrum van lakenhandel.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Deze kerk, een meesterwerk van de Demergotiek, een variant van de Brabantse gotiek, werd gebouwd in de 14de en 15de eeuw. Zij wordt bekroond door een forse westtoren, begin 15de eeuw, en is opgetrokken in de zgn. speklagen, afwisseling van roodbruine zandsteen en witte kalksteen. Koordoksaal in witte steen; in het koor een gotisch koorgestoelte; voorts anonieme schilderijen uit de 16de en 17de eeuw en barok meubilair; grote kroonluchter.

Begijnhof
Dit werd gesticht in de 13de eeuw en voor het laatst verbouwd in de 16de eeuw. Thans grotendeels verdwenen; alleen de woning 'De Zeven WeeŽn', 17de eeuw, geeft nog een beeld van de hofjes.

's-Hertogenmolens
Voormalige waterpoort, sluis en molens op de Demer. Onderbouw in speklagen, 13de en 14de eeuw; bovenbouw, 17de eeuw.

Sint-Rochustoren, Th. de Beekerstraat
Enig overblijfsel van de voor malige lakenhal, 16de eeuw: laatgotische toren in ijzerzandsteen. In een nis een beeld van de heilige Rochus, patroon van de stad.

Stedelijk Museum voor Heemkunde en Folklore, Begijnhof 25
Prehistorie, regionale geschiedenis en folklore, ondergebracht in 'De Zeven WeeŽn'.

Andere bezienswaardigheden
Naast de 's-Hertogenmolens bevindt zich de Orlťanstoren, 13de eeuw, het enige overblijfsel van de middeleeuwse ommuring; voorts het voormalig
Sint-Elisabelhgasthuis, Gasthuisstraat, een deels 17de-eeuws, deels in neostijlen gebouwd complex niet binnenhofje en hoeven. De moderne Sint-Rochuskerk, 1965 is van M. Dessauvage.
 
Omgeving
Gelrode, 7 km ZW

Van de Sint- Corneliuskerk is alleen de toren authentiek gotisch; de rest van de kerk werd in neogotische stijl verbouwd. De Moedermolen op de Hondsheuvel werd ca. 1670 te Mechelen gebouwd en in 1830 naar Gelrode overgebracht; restauratie in 1974-1975.

Sint-Pieters-Rode, 13 km Z
Het waterkasteel van Horst met fundamenten uit de 13de eeuw heeft een polygonale plattegrond; de zware hoektoren is 14de-eeuws; de woonvertrekken dateren uit de 16de en 17de eeuw. Geen bezichtiging.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets