VALE DO MINHO, met de Rio Minho, rijk aan lamprei en mosselen. De rivier scheidt het noorden van Portugal van de Spaanse provincie Galicia, bergen Cordillera Cantábrica. Naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

    
De rivier ontspringt in de buurt van Mondoñedo in het noorden van Spanje en mondt bij Caminha uit in de Atlantische Oceaan. Alleen op de grens tussen de beide landen is deze rivier over een afstand van 79 km bevaarbaar. Op de Portugese oever liggen de wijngaarden, vinho verde, sinaasappelboomgaarden, koren- en pompoenvelden en de bossen, dennen en eucalyptus, terrasgewijs tegen de hellingen aangeplakt.

Parochie kerk van Caminha Caminha
Dit oude vestingstadje ligt aan de brede monding van de grensrivier op een landtong tussen deze stroom en de Rio Coura tegenover de Spaanse grensplaats Camposancos. Het is een vissers- annex badplaats van de Costa Verde. Centrum van Caminha is het middeleeuwse Praça do Conselheiro Silva Torres dat omringd wordt door 15e-eeuwse monumenten, zoals het Paços do Conselho (raadhuis), het gotische Palácio das Pitas, de klokkentoren Torre do Relógio en patriciërshuizen in manuelinostijl. In het midden van het plein staat een 16e-eeuwse renaissancefontein.
De Igreja Matriz, de parochiekerk, is een versterkte, granietenkerk
uit de 15e en 16e eeuw. Is een voorbeeld van de overgangsfase van late gotiek naar vroege renaissance. De renaissancestijl komt vooral tot uiting in de beeldhouwwerken van de portalen. In het cassettenplafond van esdoornhout, dat de gehele kerk bedekt, werd daarentegen de mudéjarstijl toegepast. De Capela dos Mareantes wordt beheerst door het manshoge beeld van de heilige Christophorus, de schutspatroon van de binnenschippers.
De camping van Caminha ligt ongeveer 2 km buiten het centrum aan de kust.

Vila Nova de Cerveira
Oostelijk van Caminha ligt. Dit een oud vestingstadje, zoals de resten van middeleeuwse kastelen, delen van vestingmuren en burgerhuizen in manuelinostijl aantonen. Een 14e- eeuws kasteel is als Pousada ingericht. Een ferryy verbindt Portugal met Spanje.

Rubiães
Een paar kilometer ten zuiden van Vila Nova staat in Rubiães een 12e-eeuws Romaans kerkje in de trant van die in Bravães. De twee mensenfiguren op de pilaren van het ingangsportaal zijn sterk door de tand des tijds aangetast.Valença do Minho
Ligt op de zuidelijke oever van de Rio Minho is sinds 1885 dooreen 333 m lange, internationale brug, ontworpen door Eiffel, met de Spaanse grensplaats Tui verbonden. Dit is de enige vaste oeververbinding, Deze grensovergang is een goede manier om Portugal binnen te komen. Het was al vroeg in de historie een vestingstad, maar de huidige wallen werden in de 17e  eeuw opgetrokken. Het stadje bestaat uit twee delen die met elkaar contrasteren, in de lagere regionen liggen de moderne 20e eeuwse wijken en hoog boven de oever vindt u de goed bewaard gebleven ommuurde oude stadskern. De binnenste ring van de vesting is nog geheel in de ban van de Middeleeuwen.
Van hieruit ontvouwt zich een schitterend panorama
over het dal van de Rio Minho en de Spaanse provincie Galicia. Binnen de wallen liggen de Romaanse Igreja de Santa Maria dos Anjos, 13e eeuw, de Igreja de Santo Estevão, 1400, en de moderne Pousada.
Ongeveer 7 km ten zuidoosten van het stadje verrijst de 566 m hoge Monte do Faro, een uitzichtpunt dat ook per auto te bereiken is.

Friestas
Zo'n 14 km voor Monção ligt Friestas. De eenbeukige, Romaanse kerk São Fins de Friestas met bewerkte kapitalen maakte oorspronkelijk deel uit van een abdij. De N201 is een fraaie route landinwaarts richting Ponte de Lima.

Monção
In het 17e eeuwse vestingstadje Monção vormen schilderachtige straatjes en hoekjes het stadsbeeld. De wijngaarden in de omgeving leveren volgens de kenners de beste vinho verde van geheel Minho. De Alvarinho-druif geeft een hoger alcoholpercentage, 12%, dan de 9 á 10% die de vinho verde gewoonlijk heeft.

Monção bezit verder enige geneeskrachtige bronnen,
waarbij een kleine kuurinrichting, tegen reuma, luchtweginfecties, huidziekten, is gebouwd.

De Romaanse Igreja de Santa Maria dos Anjos, 12e eeuw,
bezit een manuelino-portaal, een kleurrijk beeld van Maria onder een gotisch baldakijn en het graf van de lokale heldin Deu-la-Deu Martins, die in de 14e  eeuw heldhaftig tegen de Castilianen vocht. Deze vrouw heeft ook een standbeeld op het marktplein gekregen.
Boven het stadje liggen de resten van een middeleeuwse burcht.
Op Sacramentsdag, tweede donderdag na Pinksteren,  wordt in Monção het Festa do Corpo de Deus, een symbolisch gevecht tussen het goede en het kwade, draak, gehouden, waarvoor van heinde en verre de bezoekers komen. Een draak, waarin tien mannen zich hebben verstopt, wordt in processie door het dorp gedragen. Aan het eind van de tocht vechten Joris en zijn ridders met de draak.
Monção heeft een bootverbinding, met auto's, naar de overkant van de rivier (Salvaterra).
 
Toren van Melgaço Melgaço 
Is een oude vestingstad. De parochiekerk en het kasteel dateren beide van de 12e  eeuw. Is ook een kuuroord, de badinrichting voor maag, darm, lever, jicht en suikerziekte ligt bij Peso.

Vanuit Melgaço buigt een secundaire weg (N202.3) naar Castro Laboreiro
dat in het Parque National da Peneda-Gerés ligt. In een karakteristiek schilderachtig dorp aan de voet van een burcht met granietenhuizen en daken van stro. Het Portugese grondgebied eindigt, 9 km van Melgaço, bij het grensplaatsje São Gregório.

Binnenland
Neem de weg van Monção (N101) via Extremo (N301) en Paredes de Coura terug naar Caminha, of daal vanuit Monção via de N101 naar het zuiden af tot Ponte da Barca, aan de Rio Lima. Dit dorp heeft een schilderachtige brug uit 1543 met tien bogen. De parochiekerk heeft een zilveren processiekruis van Manuel I. Van hier uit kan men goed tochten maken. 
 
Als u de laatste route kiest, ziet u na 5 km rechts het 19e-eeuwse Palácio de Brejoeira.
Het paleis is een kopie van het Palácio da Ajuda in Lissabon. Tegenover de ingang liggen de wijngaarden waar volgens kenners de beste - maar ook duurste - vinho verde van de Alvarinho-druif vandaan komt. Op deze landschappelijk zeer fraaie route ziet u naast vele wijngaarden bij Moreira een kerk met een blauw azulejos-front.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie over Portugal.